Niilo Kokko

21.01.1907, Liminka - 03.09.1975, Helsinki

Niilo Viljo Henrik Kokko kirjoitti ylioppilaaksi 1927 ja valmistui arkkitehdiksi Teknillisestä korkeakoulusta 1936. Hän toimi kulkulaitosministeriön toimistoarkkitehtina vuosina 1943–44, ja hänellä oli yhteinen toimisto arkkitehti Arvo O. Aallon kanssa vuodesta 1935. Jo ennen valmistumistaan Kokko piirsi yhteistyössä opiskelutovereidensa Viljo Revellin ja Heimo Riihimäen kanssa Lasipalatsin Helsinkiin. Tämä rakennus valmistui 1935 ja oli ensimmäinen puhtaasti funktionalistinen rakennus pääkaupungissa.

Yhdessä Arvo O. Aallon kanssa Niilo Kokko suunnitteli asuinrakennuksia Helsinkiin: mm. Sinebrychoffinkatu 13-19–Bulevardi 34:n ja samassa rakennuksessa sijaitsevan ravintola Bulevardian sisustuksen sekä kerrostalon Klaarantie 9 Lauttasaareen. Vuodesta 1953 lähtien Niilo Kokolla oli yhteinen toimisto Kauko Kokon kanssa.

1935 sai Oy Lasipalatsi Ab, jonka omistivat SOK ja Valio, Helsingin kaupungilta 10 vuodeksi vuokratontin basaarirakennusta varten. Piirustusten laatiminen annettiin kolmelle nuorelle teekkarille Niilo Kokolle, Viljo Revellille ja Heimo Riihimäelle. Rakennus piti saada tulevien olympialaisten takia nopeasti pystyyn.

Niilo Kokko sai Lasipalatsin jälkeen suuria töitä, mm. asuinkerrostalot Bulevardi 34:ssä. Näitä ” Bulsan ” taloja pidetään ”perusfunktionalismin” malliesimerkkeinä. Aikanaan vielä huomatumpi oli Lauttasaaressa nk. ”Haitaritalo” Klaarantiellä, jonka Niilo Kokko suunnitteli Arvo O. Aallon kanssa. Nimityksensä se sai voimakkaasti ”vekatusta” parvekejulkisivusta.

1950-luvulta eteenpäin Kokko teki hieman huomaamatonta, mutta tasaisen hyvää asuntoarkkitehtuuria lähinnä Helsingin esikaupunki-alueille; Lauttasaareen ( Isokaari 12 ), Herttoniemeen (Portimopolku 6 ), Munkkiniemeen (Riihitie 23) ja Haagaan (Steniuksentie 26 ). Hän suunnitteli asuinrakennuksia myös muualle Suomeen, mm. Hyvinkäälle ja Vaasaan. Niilo Kokon kokoelma on saatu museolle kokonaisena, ja se sisältää 434 numeroitua piirustuskansiota.