Runar Finnilä

05.08.1891, Vaasa - 06.12.1956, Helsinki

Runar Valfrid Finnilä valmistui arkkitehdiksi Teknillisestä korkeakoulusta 1915 ja perusti oman toimiston 1916. Hän teki opintomatkoja Skandinavian maihin, Viroon, Saksaan, Ranskaan, Belgiaan, Hollantiin, Englantiin, Italiaan, Sveitsiin, Unkariin ja Itävaltaan.

Paitsi arkkitehtina Finnilä toimi useiden teollisuuslaitosten johtokunnissa. Hän oli vuodesta 1931 Turun Verkatehtaan ja vuodesta 1940 Silferberg & Weckselin Yhdistettyjen Hattutehtaiden sekä Hattuteollisuus Oy:n toimitusjohtaja. Koska Finnilällä oli läheiset suhteet liike-elämän johtoon, hän sai suunnitellakseen teollisuuslaitoksia ja pankkirakennuksia. Hänen toimistonsa on suunnitellut mm. Suomen Sokerin tehdaslaitokset Helsinkiin, Turkuun ja Vaasaan. Pankkirakennuksia Finnilä suunnitteli mm. Helsingin Osakepankille ja Pohjoismaiden Yhdyspankille eri puolille Suomea. Hänen muista töistään mainittakoon vielä Savonlinnan ravintola-hotelli Tott sekä Helsingissä sijaitsevat asuinrakennukset Puistokatu 11 b, Merikatu 7, Raatimiehenkatu 3 ja Fabianinkatu 6.

Finnilän piirustusten uskottiin joutuneen hukkaan, mutta kesällä 1988 löydettiin sattumalta Ehrensvärdintie 3:n ullakolta ja talon ulkopuolella olleelta roskalavalta hänen piirustuskansioitaan. Arkkitehti asui ja piti toimistoa tässä rakennuksessa. Piirustukset sinänsä olivat aika tavanomaista työpiirustusaineistoa, mutta kaiken kaikkiaan nämä 23 kansiota muodostavat mainion otoksen Finnilän tuotannosta.