Theodor Höijer

20.02.1843, Helsinki - 31.10.1910, Helsinki

Carl Theodor Höijer kävi Helsingin Teknillistä reaalikoulua 1856–62 ja toimi piirtäjänä lääninarkkitehti G.T. Chiewitzin luona Turussa 1861–62. Arkkitehdin tutkinnon hän suoritti Tukholman Kuninkaallisessa Taideakatemiassa 1868. Valmistuttuaan Höijer työskenteli A.H. Dalströmin luona ja 1870–71 Yleisten rakennusten ylihallituksessa. Vuosina 1872–76 hänellä oli toimisto Frans Sjöströmin, Theodor Deckerin ja Axel Loenbomin kanssa. Tästä eteenpäin hän työskenteli yksin. 1870-luvulla hänellä oli joitakin yhteisiä töitä ruotsalaisen arkkitehti Hiort af Ornäsin kanssa. Höijer matkusti vuonna 1873 stipendiaattina Wienin maailmannäyttelyyn ja ulotti matkansa oletettavasti myös Saksaan. Vuosina 1872–76 ja 1902–03 hän toimi Polyteknillisessä opistossa (nyk. Teknillinen korkeakoulu) arkkitehtuuripiirustuksen opettajana.

Höijerin tuotanto keskittyy pääasiassa Helsinkiin. Hänen tärkeimpiä töitään ovat Ateneumin taidemuseo, Helsingin pääpaloasema, Grönqvistin talo ja Hotelli Kämp Pohjoisesplanadin varrella sekä Kaleva-yhtiön talo Erottajalla. Näiden lisäksi hän suunnitteli useita uusrenessanssityylisiä kerrostaloja Helsingin keskustaan. Muualle Suomeen hän suunnitteli mm. teollisuusrakennuksia.

Höijerin piirustukset ovat korkeatasoisia akvarellitöitä, jotka edustavat suomalaisen arkkitehtuurigrafiikan parhaimmistoa. Piirustukset jäivät ajan tavan mukaan lähes poikkeuksetta rakennuttajalle, joten ne eivät ole säilyneet yhtenä kokonaisuutena vaan hajaantuneina eri arkistoihin: Kansallisarkistoon, kaupunkien arkistoihin sekä yksityisten laitosten arkistoihin.

Höijerin kokoelma museossa ei ole kovin suuri, ja piirustukset on kerätty yksitellen. Kokoelman huippua ovat Helsingissä sijainneen Norrménin talon elävästi laveeratut piirustukset, ehkä parhaat, mitä Höijer koko uransa aikana loi. Niiden saaminen museoon liittyi talon purkamiseen Enso-Gutzeitin pääkonttorin tieltä. Grönqvistin talon piirustuksia etsittiin pitkään turhaan eri arkistoista ja omistajilta, ja vihdoin ne löytyivät talon ullakolta täytteisiin kätkettyinä. Se oli viimeinen hetki löytää piirustukset, sillä pian tämän jälkeen Grönqvistin talon ullakkoa kohtasi tulipalo, joka olisi koitunut piirustusten kohtaloksi. Myös Höijerin piirustusvälineet ovat säilyneet. Arkkitehtuurimuseossa on Eduskunnan deponaationa Höijerin ehdotus Säätytaloksi sekä joitain yksittäisiä piirustuksia, jotka ovat tulleet muiden arkkitehtien kokoelmien mukana, lähinnä siksi että nämä ovat tehneet muutoksia tai lisäyksiä Höijerin töihin.