Valter Jung

27.11.1879, Vaasa - 09.02.1946, Helsinki

Valter Gabriel Jung valmistui arkkitehdiksi Polyteknillisestä opistosta (nyk. Teknillinen korkeakoulu) 1902. Hän työskenteli valmistumisensa jälkeen Lars Sonckin avustajana, jossa piirsi mm. Privatbankenin (nyk. Jugendsali) sisustuksen sekä Tampereen tuomiokirkon ornamentteja ja huonekaluja.

Vuosina 1904–10 Valter Jung opetti Taideteollisuuskeskuskoulussa muovailua, metallinpakotusta ja koristemuovailua. Samaan aikaan hän osallistui menestyksellisesti huonekalu- ja taideteollisuusesineiden suunnittelukilpailuihin. Joitakin näistä toteutettiin, ja hänen suunnittelemiaan huonekaluja on mm. Taideteollisuusmuseon kokoelmissa.

1905 lähtien Valter Jungilla oli yhteinen toimisto arkkitehti Emil Fabritiuksen kanssa. Toimisto suunnitteli mm. Helsinkiin Oikokatu 7:ään Sedmigradskyn pientenlastenkoulun. Tämä rakennus rikkaine yksityiskohtineen ja korkeine paanukattoineen edustaa art noveauta puhtaimmillaan. Vuosisadan alussa Jung teki myös ainoat asemakaavasuunnitelmansa. Hän osallistui yhdessä Oscar Bomanssonin kanssa Vaasan Vaskiluodon saaren asemakaavakilpailuun ja teki Carolus Lindbergin kanssa Turun keskustan liikenneväyläsuunnitelman, jonka pohjalta hänen veljensä Bertel myöhemmin suunnitteli ”Suur-Turun” kaavan.

Vuodesta 1915 lähtien Jungilla oli oma toimisto. 1913 hän oli jo piirtänyt Seurakuntien talon Annankadun ja Bulevardin kulmaan. Rakennus oli ensimmäinen Jungin monumentaalirakennuksista. Jung oli siirtynyt vuosisadan vaihteen jugendista klassisismiin, ja tässä renessanssipalatsia muistuttavassa rakennuksessa näkyy selvästi hänelle ominainen materiaalien mestarillinen käsittely ja hienostunut ornamentiikka. 1930– ja 40–luvun vaihteen liikerakennussuunnitelmissa Jung pelkisti klassisismin äärimmilleen.

Kymmenluvulta on myös silloisen kauppakoulun julkisivukilpailun voitto. Tämä Helsingin Merimiehenkadulla sijaitseva rakennus on yksi Jungin erikoisimmista. Julkisivut ovat voimakkaan plastisesti koristellut ja viittaavat barokkiarkkitehtuuriin. Samaan aikaan Jung suunnitteli useita huviloita Helsingin ympäristöön: Kauniaisiin, Espooseen ja Kulosaareen.

Perustettuaan toimiston veljensä kanssa 1925 Valter Jung sai piirrettäväkseen etupäässä liikerakennuksia. Toimiston suunnitelmista toteutettiin Helsingin keskustaan A. Ahlströmin liikepalatsi Eteläesplanadin varrelle ja Nokian pääkonttori Mikonkadulle. Toteutumattomia suunnitelmia oli useita, mm. Helsingin Säästöpankin pääkonttori Mannerheimintielle.

Jung & Jungin koko piirustusarkisto saatiin arkkitehti Marius af Schulténin toimistosta vuonna 1957. Varhaisimmat piirustukset ovat Valter Jungin hienosti laveeraamia töitä, mm. toteutumaton suunnitelma Aino Acktén huvilaksi vuodelta 1905 ja erittäin kauniisti tehtyjä hautamuistomerkkipiirustuksia. Kiinnostavia ovat Hotelli Tornia varten tehdyt piirustukset.