Yngve Lagerblad

04.03.1889, Hamina - 04.06.1978, Helsinki

Yngve Lagerblad kirjoitti ylioppilaaksi 1908 ja valmistui arkkitehdiksi Teknillisestä korkeakoulusta 1913. Valmistuttuaan hän työskenteli Jarl Eklundin ja Eliel Saarisen arkkitehtitoimistoissa. Saarista hän avusti mm. Munkkiniemi—Haaga-suunnitelman valmistelussa. Oltuaan välillä Nils Wasastjernan apuna Lagerblad siirtyi piirtämään Stockmannin tavarataloa Frosteruksen toimistoon. Vuodesta 1924 lähtien hän työskenteli Helsingin kaupungin rakennustoimiston talonrakennusjaostossa Gunnar Taucherin alaisena oltuaan sitä ennen vuoden Valter Jungin toimistossa.

Lagerblad täydensi opintojaan matkustamalla Skandinavian maihin ja Keski-Eurooppaan.

Lagerbladin toteutettuja töitä Helsingissä ovat Oy Stenbergin liikerakennus Siltasaarenkatu 1 ja asuinrakennus Mechelininkatu 10. Lisäksi hän suunnitteli Malmin sähkölaitoksen rakennuksia sekä sisustuksia mm. Varubodenin ja C.A. Gustavsonin myymälöihin sekä C.A.G:n kahvilasisustukset, esim. Bulevardi 1.

Yngve Lagerbladin varhaistöissä on alkavan klassisismin harmoniaa ja symmetriaa; funktionalismiin hän näyttää siirtyneen juoheasti. Funktionalismin kaudelta hänen töistään voidaan mainita ehdotus ”Made in Finland” Messuhallin 1934 ja ”Den Flaggprydda Muren” Helsingin stadionin kilpailuun 1933.

Saman ajan töistä kaupunkilaisille tulivat tutuiksi lukuisat C. A. Gustavsonin myymälöiden sisustukset. Lagerblad suunnitteli myös funktionalistisia teollisuusrakennuksia.

Munkkiniemi-Haaga-suunnitelmaan osallistunut Lagerblad oli hyvin kiinnostunut kaupunkikuvallisista tehtävistä: hän otti osaa mm. Töölönlahden alueen järjestelykilpailuun 1924.