Yleistietoa vesitornista

Osoite: Kotkavuori
Arkkitehti: Osmo Leppämäki
Valmistunut: 1958–59
Purettu: 2015

Korkeus: 34m

Vuonna 2015 purettu Lauttasaaren vesitorni oli suomalaisen vesitornirakentamisen näyttävä esimerkki ja ensimmäinen suurempi ns. kartiotorni maassamme. Tornin muoto liittyi suoraan rakennustekniikkaan: Lauttasaaressa käytettiin vesitornirakentamisessa ensimmäistä kertaa betonijännitystekniikkaa, joka mahdollisti toteutuksen suuressa mittakaavassa.

Rakennesuunnittelusta vastasi Paavo Simula, aikansa johtava betonirakenteiden kehittäjä Suomessa. Lauttasaaren vesitornilla on, purkamisesta huolimatta, keskeinen asema suomalaisen insinööritaidon, teräsbetonirakentamisen ja rakennustekniikan kehittymisen historiassa.

Kaupunkikuvallisesti vesitorni viestitti Lauttasaaren sijainnista suhteessa kantakaupunkiin ja osoitti kaupunginosan korkeimman kohdan. Historiallisesti se kertoi Helsingin laajentumisesta toisen maailmansodan jälkeisten alueliitosten myötä. Vesitorni oli kiistatta Lauttasaaren alueen keskeisin maamerkki.

Lauttasaaren vesitorni poistui käytöstä 1996. Vuonna 2010 toteutetun kuntoarvion mukaan tornin ulkopinnat vaativat korjaamista, mutta rakennusteknisiltä osiltaan se oli tyydyttävässä tai välttävässä kunnossa. Koska tornille ei löytynyt mielekästä uusiokäyttöä, päätti Helsingin kaupunginhallitus syyskuussa 2013, että torni puretaan. Vesitorni purettiin vuonna 2015.

Vesitornin 3D -malli