Forensic Architecture: ulkoistettu riski

studio

Video sisältää kohtauksia, jotka saattavat järkyttää herkimpiä katsojia.

Arkkitehtuurimuseon Studio esittelee ihmisoikeusrikkomuksia arkkitehtuurin menetelmin ratkovan, kansainvälisen Forensic Architecture -tutkimusryhmän dokumentaarisen videoteoksen Ulkoistettu riski: Ali Enterprises -tehdaspalo (2018).  

Ali Enterprises -vaatetehtaan tulipalossa Pakistanin Karachissa kuoli yhteensä 259 yrityksen työntekijää syyskuussa 2012. Dokumentaarinen videoteos esittää, miten Forensic Architecture toteutti palon tutkimuksen. Tutkimusryhmän mukaan palon uhrien suuri määrä oli seuraus tehtaan puutteellisista paloturvallisuustoimenpiteistä. Teos muistuttaa katsojaa siitä, millaisia ulkoistettuja riskejä, eriarvoisuutta ja väkivaltaa on sisäänrakennettu globaalin työnjaon ja tuotantoketjujen järjestelmiin. 

Forensic Architecture 

Lontoon yliopiston Goldsmiths’ Collegessa toimiva Forensic Architecture tutkii ihmisoikeusrikkomuksia ja valtioiden, poliisivoimien, armeijoiden ja yritysten väkivallantekoja. Ryhmä työskentelee yhteistyössä erilaisten kansalaisyhteiskunnan toimijoiden kanssa, ja sen tutkimuksia on esitelty ympäri maailmaa  erilaisilla foorumeilla oikeussaleista ja parlamentaarisista työryhmistä kulttuurilaitoksiin ja keskeisiin medioihin. FA:n tutkimukset hyödyntävät uraauurtavalla tavalla tila- ja arkkitehtuurianalyysiä, avoimien lähteiden tiedustelua, digitaalista mallinnusta ja immersiivisiä teknologioita, sekä dokumentaarista tutkimusta, paikallishaastatteluja ja akateemista yhteistyötä.  

Teos esitetään osana Frame Contemporary Art Finlandin Vieraanvaraisuusharjoituksia-viikon ohjelmaa. Tapahtumaviikon pääyhteistyökumppanit ovat Arkkitehtuurimuseo ja Vantaan taidemuseo Artsi. Lisäksi ohjelman tuottamiseen osallistuu IHME Helsinki ja Suomen New Yorkin kulttuuri-instituutti.   

Talk / Eyal Weizman: Forensic Architecture

Miten arkkitehtuurin menetelmiä ja työkaluja voidaan hyödyntää rikosteknisessä analyysissa? Miten menetelmät auttavat ymmärtämään ja haastamaan olemassa olevaa yhteiskuntaa ja julkista tilaa sekä niihin liittyviä väkivallan muotoja? Kuinka poliisiväkivaltaa, ihmisoikeusloukkauksia, kansanmurhia ja ympäristötuhoja voidaan tutkia toisiinsa liittyvinä prosesseina? Forensic Architecture -tutkimusryhmän perustajan ja johtajan professori Eyal Weizmanin luento lauantaina 11.9.2021 kello 13–15 esittelee FA:n työtä tapausesimerkein ja keskustelujen kautta.

Siirry tapahtumaan