Grand Tour 2009–2019: Arkkitehtiopiskelijoiden skissejä Italiasta

studio

Suomen Rooman-instituutti on järjestänyt kymmenen vuoden ajan ”Grand Tour – Antiikin vaikutus länsimaisessa arkkitehtuurissa” -kurssia arkkitehtiopiskelijoille. Kuukauden pituisella kurssilla eri puolilla Italiaa opiskelijat Otaniemen, Oulun ja Tampereen arkkitehtikouluista ovat voineet tutustua monipuolisesti arkkitehtuuriin antiikista nykyaikaan – ja piirtää eli skissailla näkemäänsä.
 
Arkkitehtuurimuseossa avautuva 10-vuotisjuhlanäyttely on läpileikkaus Italiaan ja viimeiseen kymmeneen vuoteen Suomen Rooman-instituutin arkkitehtiopiskelijakurssin piirustuksia.
 
Italian arkkitehtuuri on inspiroinut arkkitehteja viimeiset kaksi vuosituhatta. Matkaskissit ovat monille arkkitehdeille olennainen osa elämänpituista oppimisprosessia. Koetun ja havaitun tallentaminen käsin piirtämällä on verrattavissa muistiinpanojen tekemiseen. Piirtämisen prosessi auttaa hahmottamaan ja dokumentoimaan nopeasti sen, mikä havaitusta on olennaista.
 
10-vuotisjuhlanäyttelyn ovat toteuttaneet Suomen Rooman-instituutti ja Arkkitehtuurimuseo. Arkkitehtiopiskelijakurssit ja näyttely on toteutettu yhteistyössä Waldemar von Frenckellin säätiön kanssa.