Näyttely nimeltä Eläinten arkkitehtuuri

studio

Suomen Rakennustaiteen Museossa (nyk. Arkkitehtuurimuseo) avautui toukokuussa 1995 näyttely nimeltä Eläinten arkkitehtuuri. Näyttelyn oli suunnitellut professori Juhani Pallasmaa yhdessä eläintutkijoista koostuvan työryhmän kanssa ja se oli maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen kokonaisuus.

Näyttelyssä esiteltiin monipuolisesti lähes kaikkien eri eläinluokkien rakennustaituruutta, ja itse näyttelykokemus oli myös poikkeuksellinen: museon suuren salin lattia oli kauttaaltaan pehmeän hiekan peitossa, valaistus vastasi iltahämärää ja taustalta kuului eri eläinten ääntelyä.

Näyttelyn esiin nostamat kysymykset ihmisen ja muiden lajien yhteiselosta ovat edelleen kipeän ajankohtaisia: useimmat eläimet eivät kykene sopeutumaan ihmisen lähes kaikkialle ulottuvaan ympäristön muokkaamiseen. Yhä kapeneva elintila johtaa luonnon tasapainon järkkymiseen. Eläinten peruuttamattomasti tuhoutuneet elinympäristöt ovat yksi syy lajikadon kiihtymiseen.

Onkin hyvä hetki kysyä, mitä näyttelyn suunnittelija Juhani Pallasmaa ajattelee eläinten arkkitehtuurista nyt lähes kolme vuosikymmentä myöhemmin. Videohaastattelussa Pallasmaan kanssa aiheesta keskustelee Helsingin yliopiston estetiikan väitöskirjatutkija Alonzo Heino, joka on perehtynyt inhimillisen taidon, taiteen, tekniikan ja luonnon suhteeseen.

Studio on maksuton pieni näyttelytila Arkkitehtuurimuseon ensimmäisessä kerroksessa.