Tällä sivulla voit tutustua virtuaalisesti näyttelyyn. Sivulta voit myös ladata materiaalit etäopetuksen tueksi.

Kreikka on inspiroinut suomalaisia arkkitehteja jo vuosisatojen ajan. Arkkitehtuurimuseon pienen salin näyttelyssä omakohtaiset muistiinpanot ja piirustukset ja valokuvat kertovat arkkitehtien matkoista länsimaisen kulttuurin syntysijoille. Kokonaisuuden kautta esiin piirtyy Kreikan merkitys laajempana kulttuurihistoriallisena ilmiönä.

Miten koettua ja nähtyä on tulkittu eri aikoina? Millaisiin asioihin on kiinnitetty huomiota? Mitä on poimittu muistikirjoihin? Antamalla äänen arkkitehtien omakohtaisille kokemuksille näyttely avaa näkymän museokokoelmien monipuolisuuteen parhaimmillaan. 

Tärkeään osaan näyttelyssä nousee muistiinpanojen ja tulkintojen ajallinen jatkumo. Kreikka on ehtinyt inspiroida suomalaisia arkkitehteja jo vuosisatojen ajan. Vaikka eri aikoina eläneet arkkitehdit ovat vierailleet samoissa kohteissa, on jokainen tulkinnut kokemaansa oman aikakautensa näkökulmasta. Varhaisin näyttelyssä esitelty arkkitehti, G.T.P. Chiewitz, mittasi ja piirsi Kreikassa linnoituksia vuosina 1834–1836. Tuoreimmat muistiinpanot ovat arkkitehti Iiris Andersonilta vuodelta 2017. Anderson kirjoitti diplomityötään Leroksen saarella. Christine ja Göran Schildtin Villa Kolkista käsittelevä diplomityö, ”Kirjailijan talossa”, ilmestyi vuonna 2019. 

”Tämän näyttelyn laatiminen oli runsaudensarven rajaamista. Museon laajat kokoelmat lisättynä yksityisillä lainoilla ovat antaneet mahdollisuuden tarjota ennen näkemätön, viihdyttävä ja ajatuksia herättävä kokemus. Kuinka eri aikojen arkkitehtimatkaajat Kreikassa ovat kohdanneet niin temppelit kuin kansanrakentamisen? Miksi Finlandia-talon marmorin viesti on edelleen tärkeä? Paljonko maksoi lasi konjakkia Andritsenassa 1930-luvulla? Kesän Kreikan matkan korvaajana voi kokeilla näyttelykokemusta ja pakata uusia näkökulmia tulevaan matkustamiseen”, kertoo näyttelystä kuraattori, FT Timo Tuomi.

Virtuaaliopastus näyttelyyn

Museopedagogi Aapo Raudaskoski Arkkitehtuurimuseon portaikossa. Puolikuva

Vuorovaikutteinen virtuaaliopastus näyttelyyn

Tervetuloa vuorovaikutteiselle virtuaaliopastukselle näyttelyyn! Museopedagogi Aapo Raudaskoski opastaa näyttelyyn Instagram Livessä 18.5.2020 kello 13 (englanti) ja kello 15 (suomi). Opastuksen aikana on mahdollisuus kysyä ja kommentoida nähtyä ja koettua. Tallenteet ovat katsottavissa myös opastuksen jälkeen.

Siirry tapahtumaan
Museopedagogi Aapo Raudaskoski Arkkitehtuurimuseon portaikossa. Puolikuva

Helsinki-päivän avajaiset

Poikkeustilanteessa juhlistamme kesänäyttelyiden avautumista virtuaaliavajaisilla. Näyttelyt avaa professori Laura Kolbe. Ohjelmassa on myös kuraattorien haastattelu ja vuorovaikutteinen opastus näyttelyihin. Lämpimästi tervetuloa!

Siirry tapahtumaan

Näyttelyn opetusmateriaalit

Klassinen puutarhamaja Kreikassa. Salme Setälän arkkitehtuuriopintojen koulutyö.

Haluatko hyödyntää näyttelyn teemoja etäopetuksessa? Näyttelyn opetusmateriaalipaketti sisältää yksilö- ja ryhmätehtäviä. Se soveltuu erityisen hyvin osaksi peruskoulun ja lukion kuvataiteen opetusta (KU2 Muotoillut ja rakennetut ympäristöt) lähi- ja etäopetuksessa.

Lataa opetusmateriaalit
Klassinen puutarhamaja Kreikassa. Salme Setälän arkkitehtuuriopintojen koulutyö.