Tapahtumat

Mustat autot pysäköitynä aution senaatintorin reunalla. Taustalla näkyy vanha Helsingin yliopistorakennus.

Architecture Walking Tour Series / Historical Helsinki on Thursdays

Helsinki is defined by remarkable buildings that reflect its rich history. Learn about Finnish history, people, building materials and techniques that make Helsinki the attractive city it is today.

Lue lisää

Architecture Walking Tour Series / Ullanlinna Tour on Fridays

Discover how town planning created two of Helsinki’s most beautiful neighborhoods, distinctive for their parks and colorful residential buildings.The tour embarks from the museum towards the cozy Ullanlinna quarters by the seaside and then proceeds to briefly explore the Eira neighborhood.

Lue lisää
Kivinen huvilarakennus, jossa on torni puiden katveessa.
Lapset leikkivät auringonpaisteessa metsäisellä piha-alueella. Kuvan taustalla näkyy vaaleita kerrostalorakennuksia.

Architecture Walking Tour Series / Lauttasaari Tour on Saturdays

Good living for all. From the 1940s, Lauttasaari was developed as a desirable place for Helsinki residents to live. On this tour you will see some of the many contributions of women architects to Lauttasaari’s built environment and learn about the new building techqniques and principles of standardization that informed postwar residential building in Finland. The tour focuses on buildings from the 1940s through the 1960s.

Lue lisää

Yleisöopastukset / Eläköön Wivi Lönn!

Tutustu Arkkitehtuurimuseon ajankohtaisiin näyttelyihin asiantuntevan oppaan seurassa. Kuka oli Wivi Lönn ja millainen oli hänen merkityksensä arkkitehtuurin naishistoriassa? Miten ja miksi naisarkkitehtien yhdistys Architecta sai alkunsa? Entä miltä näyttää arkkitehtuurin ala tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden näkökulmista tänään? Tervetuloa mukaan! Osallistuminen pääsylipulla (10/5/0€) tai museokortilla.

Lue lisää
Kivirakennuksen ylimmän kerroksen ikkunat ja tiilikatto.

Teemaopastussarja / Wivi Lönnin Ebeneser – Jugendlinna lasten ehdoilla

Teemaopastuksella tutustumme Ebeneser-taloon, joka on yksi arkkitehti Wivi Lönnin aktiivisimman luomiskauden merkittävistä töistä. Rakennuksen sisätiloissa pääsemme näkemään, miten käyttäjien näkökulma oli aina Lönnin suunnittelua ohjaava lähtökohta ja millä keinoilla hän loi viihtyisää ja kodikasta ympäristöä lastentarhan lapsille. Ebeneserissä toteutuu myös kiinnostavalla tavalla Lönnin tulkinta 1900-luvun alun suosituimmasta arkkitehtuurisuuntauksesta, jugendista. Yhteistyössä: Lastentarhamuseo & Ebeneser-säätiö.

Lue lisää

Muutoksen tekijät – ympäristömyönteisen ajattelun työpajasarja 

A&DO – Arkkitehtuurin ja muotoilun oppimisen keskus kutsuu perheitä, lapsia ja nuoria käsittelemään ympäristötunteita arkkitehtuurin ja muotoilun keinoin. Työpajan teemoja kestävää elämäntapaa, kaupunkiluontoa ja hyvää lähiympäristö käsitellään Alusta-paviljongissa museopihalla yhdessä oppien ja savesta muotoillen.

Lue lisää

Teemaopastussarja / Queer-katse arkkitehtuuriin ja tilan historiaan

Kenen historiasta oikeastaan puhumme, kun puhumme Wivi Lönnin historiasta? Miten sukupuoli ja seksuaalisuus liittyvät arkkitehtuurin ja kaupunkisuunnittelun historiaan? Tai miten erilaiset tilat ovat vaikuttaneet marginalisoitujen identiteettien näkyvyyteen? Eläköön Wivi Lönn -näyttelystä alkava ja Helsingin katukuvaan jalkautuva teemaopastus Queer-katse arkkitehtuurin ja tilan historiaan johdattaa kuulijansa tarkastelemaan Eläköön Wivi Lönn -näyttelyä sekä arkkitehtuurin ja Helsingin katukuvan historiaa kriittisin silmin. Yhteistyössä: Sateenkaarihistorian ystävät ry.

Lue lisää

Architecture Walking Tour Series / Modern Helsinki on Wednesdays

A new architecture for a new world. This tour considers the aesthetics, materials, and social conditions that shaped the development of modern architecture in Helsinki, from the 1930s to 2018. The tour includes office buildings, department stores, educational and public buildings, such as the Palace Hotel, the Helsinki University Library (Kaisa), Lasipalatsi, Sokos, and Oodi Central Library.

Lue lisää
Matalan rakennuksen ikkunoista loistaa valoa pimeään ja sateiseen katukuvaan. Rakennuksen katolla on valomainos, jossa lukee

Keskusteluja Alusta-paviljongissa: Estetiikka ja ympäristökriisi

Museopihan Alusta-paviljongissa järjestetään elo-syyskuun aikana keskusteluita empaattisesta muotoilusta, arkkitehtuurin ja luonnon yhteyksistä, huolenpidosta ja materiaalisuudesta. Keskustelusarja alkaa keskustelulla estetiikasta, ympäristösuhteesta ja muutoksen mahdollisuudesta. Vieraana on ympäristöfilosofi Sanna Lehtinen Aalto-yliopistosta.

Lue lisää

Taiteiden yö Alusta-paviljongissa

Taiteiden yön ohjelmaa Alusta-paviljogissa: klo 20 keskustelu ympäristökriisin herättämistä tunteista ja taiteesta välineenä niiden kohtaamiseen. Puhujina dosentti Panu Pihkala Helsingin yliopistosta ja taiteilija Patrik Söderlund IC-98 taitelijaduosta. Auringon laskiessa kello 22 esitetään taiteilijaduo IC-98:n teos nimeltä ’Näkymä vastarannalta’.

Lue lisää

Musiikkia puusta -konserttisarja / Tölöläb

Tulevaisuus, toivo, puu ja musiikki. Musiikkia puusta -konserttisarja kutsuu mielikuvamatkalle puuarkkitehtuuriin pariin. Kesällä 2022 konserttisarja jatkuu kolmella Tölöläbin esiintymisellä Alusta-paviljongissa Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon välisellä piha-alueella.

Lue lisää

Экскурсии на русском языке по выставке ”Да здравствует Виви Лённ”

Посетите выставку «Да здравствует Виви Лённ!» в Музее финской архитектуры в сопровождении гида!!!. Кем была Виви Лённ и какова ее роль в истории женской архитектуры? Как и почему возникла ассоциация женщин-архитекторов Architecta? И как сегодня выглядит мир архитектуры с точки зрения равенства? Добро пожаловать!

Lue lisää
Kuva Wivi Lönnin 70-vuotisjuhlasta

Keskusteluja Alusta-paviljongissa: Ihmisen ja muunlajisten eläinten suhteesta

Dosentti Elisa Aaltola Turun yliopistosta on keskittynyt eläin- ja ympäristökysymyksiin sekä moraalipsykologiaan. Hän puhuu ihmisen ja muunlajisten eläinten suhteesta.

Lue lisää

Keskusteluja Alusta-paviljongissa: Luontokato & kaupunkisuunnittelu

Keskustelu luontokadosta ja kaupunkiympäristöjen suunnittelijoiden mahdollisuuksista vastata siihen. Vieraina ovat maisemasuunnittelun ja ekologian apulaisprofessori Elisa Lähde Aalto-yliopistosta sekä kaupunkiekologian dosentti ja erikoistutkija Kati Vierikko Suomen ympäristökeskuksesta.

Lue lisää

Keskusteluja Alusta-paviljongissa: Huolenpito, arkkitehtuuri ja materiaalisuus

Mitä tapahtuisi, jos lakkaisimme näkemästä rakennusmateriaalit meistä irrallisina vapaasti hyödynnettävinä ja hävitettävinä resursseina? Vieraina arkkitehti, professori (adjunct) Matti Kuittinen ja arkkitehti ja rakennusopin yliopisto-opettaja Elina Koivisto Aalto-yliopistosta.

Lue lisää

Keskusteluja Alusta-paviljongissa: Arkkitehtuuri ja empatia

Rakentamisen negatiivisten vaikutusten minimoiminen ei riitä – miten arkkitehtuuri voi edistää yhteisön ja ympäristön hyvinvointia? Puhujina Sofie Pelsmakers, apulaisprofessori kestävä arkkitehtuuri ja asuntosuunnittelu, Tampereen yliopisto sekä Maiju Suomi, arkkitehti ja väitöskirjatutkija, Aalto-yliopisto.

Lue lisää

Keskusteluja Alusta-paviljongissa: Muotoilua ihmistä laajemmassa maailmassa

Kuinka suunnittelijan ajattelu muuttuu näkökulman laajetessa ihmiskeskeisestä kohti muuta elollista ja elotonta luontoa? Keskustelemassa taiteeseen, tutkimukseen ja muotoilukäytäntöön erikoistunut muotoilun professori (Associate Professor) Maarit Mäkelä, arkkitehti ja väitöskirjatutkija Maiju Suomi sekä Aalto-yliopiston taiteen kandidaatti Aarni Tujula.

Lue lisää

Keskusteluja Alusta-paviljongissa: Arkkitehtuuri ympäristökeskustelun välineenä

Kuinka arkkitehtuuri voi edistää ympäristökeskustelua ja olla osaltaan rakentamassa uutta luontosuhdetta? Vieraina Vapaa- ja You Tell Me -kollektiivit sekä Aalto-yliopiston arkkitehtuurin historian professori Panu Savolainen.

Lue lisää

Lähettämällä lomakkeen hyväksyn henkilötietojeni käsittelyn ja käytön. Tietosuojaseloste