Avoimet yleisöopastukset: Betoniunelmia 

Paikka: iso näyttelysali

Lapset ratsastavat puuhevosilla kerrostaloalueen leikkipihalla 1970-luvulla

Tervetuloa retkelle 1970-luvun Suomeen! Avoin yleisöopastus suomeksi joka lauantai kello 13.

Tutustu Arkkitehtuurimuseon ajankohtaiseen näyttelyyn asiantuntevan oppaan seurassa! Miten kaikki maalta muuttaneet ihmiset saatiin mahtumaan täyttyviin kaupunkeihin? Tuliko nopeasti ja tehokkaasti rakennetuista asuinympäristöistä aina viihtyisiä? Menetimmekö purkuvimmassa jotakin ainutlaatuista? Miten muuttuvat trendit, tekniikat ja filosofiat vaikuttivat arkkitehdin luovaan työhön? Tule ottamaan selvää! 

Osallistuminen Arkkitehtuurimuseon pääsylipulla (10/5/0 €) tai Museokortilla.  

Betoniunelmia ja muita näkymiä 1970-luvun arkkitehtuuriin

17.5.–15.10.2023 pieni ja iso näyttelysali 

Tällä vuosikymmenellä unelmoitiin talouskasvusta, hyvinvoinnista ja tasa-arvosta. Lähiö oli monen töiden perässä kaupunkiin muuttaneen uusi kotipaikka. Nykyaikaisissa olohuoneissa nautittiin lisääntyvästä vapaa-ajasta televisiota katsellen. Arkkitehtien työhuoneissa yhteiskunnallisille unelmille annettiin konkreettinen muoto – tehokkaammin kuin koskaan aikaisemmin.   
   
Näyttely avaa näkymiä 1970-luvun arkkitehtuuriin ja ajan ilmiöihin. Se kertoo aatteista ja yhteiskunnallisista edistysaskelista, jotka ohjasivat arkkitehtien työtä aikana, jolloin hyvinvointivaltiota rakennettiin, kaupungit kasvoivat ja asuntorakentaminen oli vilkkaimmillaan. Paljon vanhaa sai väistyä suurempien talojen ja tehokkaampien liikenneväylien tieltä. Teollinen, toistoa ja samankaltaisuutta korostanut järjestelmäarkkitehtuuri ja eri suuntiin laajeneva ruutukaava sopivat aikakauden yleispätevyyden eetokseen.  
   
Betoniunelmia kutsuu aistimaan 1970-luvun henkeä. Se houkuttelee kuvittelemaan, miltä hyvin varusteltu, betonielementeistä rakennettu lähiökoti leikkipihoineen tuntui ensimmäisistä asukkaistaan. Esille nousevat 1970-luvun helmet eri rakennustyypeistä – teatterit, kaupungintalot, yliopistorakennukset, kirkot, tehtaat ja vesitornit. Näyttely haastaa pohtimaan, mikä on tämän peruskorjausikään ehtineen rakennuskannan arvo ympäristössämme nyt. Sen kautta avautuvat ajan arkkitehtuurin moninaisuus ja moniarvoisuus.  
   
Betoniunelmia jatkaa Arkkitehtuurimuseossa menneiden vuosikymmenien arkkitehtuuria käsittelevien näyttelyjen sarjaa, jossa on nyt saavuttu 1970-luvulle asti. Sen ovat kuratoineet Arkkitehtuurimuseon tutkimuspäällikkö Petteri Kummala, näyttelyamanuenssi Jutta Tynkkynen ja tekniikan tohtori ja Aalto-yliopiston arkkitehtuurin vanhempi lehtori Anni Vartola. 

Saavutettavuus

Lisätietoja Arkkitehtuurimuseon saavutettavuudesta: 
https://www.mfa.fi/tule-meille/saavutettavuus/ (linkki avautuu uudella välilehdellä). 

Lisätietoja Arkkitehtuurimuseon turvallisemman tilan periaatteista: https://www.mfa.fi/tule-meille/arkkitehtuurimuseon-turvallisemman-tilan-periaatteet/ (linkki avautuu uudella välilehdellä). 

Lisätietoja

Jemina Lindholm 
Yleisötyövastaava 
Arkkitehtuurimuseo 
jemina.lindholm@mfa.fi 
+3584577310476