Kohde-esittely / Ruskaretki: Lammassaaren pitkospuut

Paikka: Muualla

Lammassaaren pitkospuut mutkittelevat keltaisen kaislikon halki

Lähtö- ja päätöspaikka: Verkatehtaan puisto Matinkaarensillan länsipuolella. Tapahtuma on maksuton ja siihen on ennakkoilmoittautuminen.

Ilmoittaudu kävelykierrokselle tällä lomakkeella viimeistään perjantaina 07.10.2020: https://q.surveypal.com/Ilmottautuminen-Kohde-esittely-Ruskaretki-Lammassaaren-pitkospuut-Suomen-arkkitehtuuria.-Katsaus-2020-10.10.2020

Tervetuloa Arkkitehtuurimuseon ruskaretkelle Lammassaareen! Vanhankaupunginlahti on Helsingin tärkeimpiä virkistysalueita. Alueella voi kävellä pitkin polkuja, jotka kulkevat halki metsien, niittyjen ja ruovikoiden. Yksi suosituista reiteistä johtaa mantereelta Lammassaareen. Reitti uudistettiin vuosina 2017–2018 rakentamalla lahonneiden pitkospuiden tilalle laudoitettu luontopolku lintulavoineen. Puusta rakennetuista elementeistä koottu leveä polku johtaa ruovikon läpi saareen ja jatkuu siellä kivituhkapolkuna reitin päätteenä olevalle uudelle lintulavalle. Puisen kävelypolun varrella on lisäksi kaksi korotettua levähdyspaikkaa lintujen katselua varten. Reitti on esteetön ja lintulavojen päätykaiteet ovat lasia, jotta myös lapset ja pyörätuolia käyttävät näkevät maiseman. 

Miten esteettömän luontokohteen tilaamiseen päädyttiin? Minkälainen oli suunnitteluprosessi? Entä miten kohde näyttäytyy osana Suomen arkkitehtuuria. Katsaus 2020 -valikoimaa?

Kohde-esittelyn järjestää Arkkitehtuurimuseo yhteistyössä Nomajin, Studio Puiston ja Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimialan kanssa. Paikan päällä kohdetta esittelemässä ja siitä keskustelemassa ovat Nomajin edustaja Varpu Mikola, Studio Puiston edustaja Emma Johansson, Helsingin kaupungin ympäristötarkastaja Tuomas Lahti ja Arkkitehtuurimuseon näyttelyassistentti Jutta Tynkkynen. 

Keskustelun lomassa on mahdollisuus pysähtyä ihastelemaan ympäröivää luontoa. Omat eväät voi halutessaan ottaa mukaan!

Osallistuminen:
Retki on kaikille ilmainen ja se järjestetään suomeksi. Retken aikana noudatamme turvavälejä, huolehdimme käsihygieniasta ja suosittelemme maskin käyttöä. Ethän osallistu retkelle, jos sinulla on influenssan oireita.
Mukaan mahtuu 25 osallistujaa.

Ilmoittaudu kävelykierrokselle tällä lomakkeella viimeistään perjantaina 07.10.2020: https://q.surveypal.com/Ilmottautuminen-Kohde-esittely-Ruskaretki-Lammassaaren-pitkospuut-Suomen-arkkitehtuuria.-Katsaus-2020-10.10.2020

Huomioithan, että ilmoittautuminen on sitova ja henkilökohtainen. Jos kuitenkin joutuisin perumaan osallistumisesi, ilmoita siitä sähköpostitse osoitteeseen: jemina.lindholm@mfa.fi

Lisätietoja saapumisesta ja poistumisesta:
Tekniikan museon pysäkillä (etäisyys kokoontumispaikasta noin 500 metriä) liikennöivät linja-autot 57, 71, 77N, 78, 78N, 506. Arabianrannan pysäkillä (etäisyys kokoontumispaikasta noin 850 metriä) liikennöivät raitiovaunut 6, 6H, 6T, 8, 8H. Kokoontumispaikalle pääsee myös helposti pyörällä. Kesäisin käytössä olevan kaupunkipyöräverkoston lähin asema on Verkatehtaanpuisto. Kokoontumispaikan lähellä, Pornaistenniemessä, Jokisuuntien eteläpäässä on parkkitilaa autolla saapuville.

Esteettömyys:
Retki järjestetään julkisella virkistysalueella, ja se kestää noin kaksi tuntia. Retkellä liikutaan noin 3,2 km matka Matinkaarensillan länsipuolella sijaitsevasta Verkatehtaan puistosta Lammassaaren pitkospuita pitkin Lammassaaren lintutornille asti ja takaisin. Lammassaaren pitkospuut ja kuljettava reitti ovat esteettömiä. Retken aikana eteneminen on rauhallista ja se sisältää useita pysähtymisiä. Kuljettavan reitin varrella ei sijaitse helposti saavutettavia istuimia tai penkkejä. Oman retkituolin voi ottaa mukaan. Lähin julkinen esteetön WC sijaitsee Arabian kauppakeskuksessa. WC-tilat eivät kuitenkaan ole sukupuolineutraalit.

https://www.myhelsinki.fi/fi/näe-ja-koe/aktiviteetit/lammassaari

Lisätietoja:
Jemina Lindholm
tuottaja, Arkkitehtuurimuseo
jemina.lindholm@mfa.fi
+3584577310476

Tapahtuma on osa Suomen arkkitehtuuria – Katsaus 2020 -näyttelyn ohjelmistoa.