Puhutaan puusta -keskusteluklubi / Jussi Juurinen: Millintarkkuus ja tunne – työskentelystäni puupiirtäjänä

Paikka: Muualla

Jussi Juurisen teos: Vaarin työpaita ja silityslauta, 2014, Installaatio, puupiirros Kozo-paperille, puupiirroslaatat, vaneri

Puhutaan puusta on keskusteluklubi, jossa kaikki osallistujat pääsevät ääneen. Tällä viikolla keskustellaan puusta taiteilijan käsissä Jussi Juurisen johdolla. Luvassa reilua, aktiivista ja avointa keskustelua!

Alustupuheenvuoro on kuvaluento, jossa Juurinen esittelee taiteellista työskentelyään puupiirtäjänä ja sitä, miten hänen ilmaisunsa on vuosien varrella kehittynyt ja muuttunut. Samalla taiteilija avaa suhdettani puuhun materiaalina sekä siihen liittyvää kilvoittelun henkeä.  

Jussi Juurinen (s. 1976) on vantaalainen taidegraafikko. Juurisen teosten kuvamaailma kumpuaa abstraktintaiteen perinteestä mutta on samalla yhteydessä tekijän henkilöhistoriaan ja hänelle merkityksellisiin asioihin. Työskentelyn lähtökohtana voi olla isoisän ruudullinen työpaita, keraamikko äidin lasituskokeilut tai opetustyötä varten toteutetut excel-taulukot. Työprosessissa kuvaidea irtautuu lähtökohdastaan, saa uusia tasoja ja merkityksiä. Juurisen teoksia leimaa leikkisyys ja taidegrafiikan käsitettä venyttävä kokeilunhalu. Vaikka Juurisen työskentelyn lähtökohtana on useimmiten puupiirrostekniikka ovat hänen teoksensa tavallisesti tilallisia kokonaisuuksia. 

Juurinen on valmistunut Aalto-yliopistosta vuonna 2011 ja toimii lehtorina Pekka Halosen akatemiassa. Hänen töitään on ollut esillä Lahden, Riihimäen, Hyvinkään, Keravan ja Lapuan taidemuseoissa, Helsingin ja Seinäjoen taidehallissa ja Mäntän Kuvataideviikoilla. Yksityisnäyttelyitä Juurisella on ollut muun muassa Porvoon taidehallissa, Galleria G:ssä, Galleria Koneessa ja Galleria Joellassa. Viimeksi hänen teoksiaan on ollut esillä 2018 Yksityiset arkistot-näyttelyssä Forum Boxissa Helsingissä. Tulevana syksynä Juurisen töitään on mahdollista nähdä lokakuussa Järvenpään taidemuseolla avautuvassa Kiertokulku-näyttelyssä. Juurisen teoksia on muun muassa Suomen valtion, Vantaan, Järvenpään ja Jyväskylän taidemuseoiden, Kuvataideakatemian, HUS:in ja Kätilöopiston sairaalan kokoelmissa. 

Osallistumisohjeet: 
Keskusteluklubi järjestetään Zoom-alustalla. Tapahtumiin on ennakkoilmoittautuminen. Ilmoittaudu tapahtumaan tästä linkistä viimeistään 20.11.2020: https://q.surveypal.com/Ilmoittautuminen-Puhutaan-puusta-keskusteluklubi-24.11.2020  

Huomioithan, että ilmoittautuminen on sitova ja henkilökohtainen. Jos kuitenkin joutuisit perumaan osallistumisesi, ilmoita siitä sähköpostitse osoitteeseen: jemina.lindholm@mfa.fi. Tieto mahdollisesta esteestä on tärkeä, jotta voimme antaa paikkasi jonotuslistalla seuraavalle.

Tarkemmat ohjeet osallistumiseen toimitetaan ilmoittautuneille lähempänä tapahtuman ajankohtaa. Keskusteluklubi on suomenkielinen, maksuton tapahtuma.

Puhutaan puusta
Puhutaan puusta -keskusteluklubi jatkaa Wood Works -luentosarjaa poikkititeellisellä, keskustelevalla ja kantaaottavalla linjalla. Tarkoituksena on luoda kiinnostavien keskustelujen kaari, joka kantaa metsästä ja sen mystisistä tasoista aina tulevaisuuden puuvisioiden horisonttiin. Metsään ja puuhun liittyvät kuvakulmat antavat monialaiselle, arkkitehtuurin parissa toimivalle ammattilaisyleisölle konventioidensa ulkopuolista syvyyttä, näkymiä ja kiinnittymispintoja.

Keskusteluklubien sarjan toteutettavat Arkkitehtuurimuseo ja ympäristöministeriö. Sarjan on kuratoinut arkkitehti Pekka Pakkanen.

Poimi kalenteriisi myös muut keskusteluklubin tapaamiset syksyllä 2020: 

tiistai 15.12.2020 klo 17.00–18.30 
Maalauksen ja puukaiverruksen fuusio – taiteellisesta työskentelystä ja puun merkityksestä suomalaisessa nykytaiteessa 
Camilla Vuorenmaa 

Lisätietoja: 
Jemina Lindholm 
tuottaja, Arkkitehtuurimuseo 
jemina.lindholm@mfa.fi 
+3584577310476