Arkkitehtuurimuseo on valtakunnallinen vastuumuseo. Museo ylläpitää suomalaisen arkkitehtuurin kokoelmaa ja sopii asiantuntevaksi ystäväksi jokaiselle arkkitehtuurista ja rakennetusta ympäristöstä kiinnostuneelle. 

Arkkitehtuurimuseossa on suuret piirustus- ja valokuvakokoelmat, pienoismalleja ja yleisölle avoin erikoiskirjasto. Näyttelyt ja tapahtumat kutsuvat osallistumaan ajankohtaisiin arkkitehtuurin ilmiöihin.

Arkkitehtuuri koskettaa kaikkia. Ihmiset elävät, työskentelevät, rakastavat, syövät ja kuolevat arkkitehtuurin sisällä ja ympärillä. Jokaisella on yhteys, kokemuksia ja mielipiteitä arkkitehtuurista. Arkkitehtuuri ja kaupungit herättävät intohimoja. Museolla on tärkeä tehtävä luovien alojen kohtaamispaikkana. Tallentamalla ja avaamalla kokoelmiaan Arkkitehtuurimuseo vahvistaa keskusteluyhteyttä historian ja nykyhetken välillä. 

Historia

Suomen arkkitehtuurimuseo on maailman vanhimpia arkkitehtuuriin erikoistuneita museoita. Se perustettiin 1956 sekä tallentamaan 1900-luvun rakennettua kulttuuriperintöä että vastaamaan suomalaista arkkitehtuuria kohtaan nousseeseen kansainväliseen kysyntään. Alkusysäyksen museon perustamiselle antoi Suomen arkkitehtiliiton 1949 perustama valokuvakokoelma, johon otettiin mukaan myös yksittäisiä piirustuksia. Arkkitehtiliitolle 1952 lahjoitetusta Eliel Saarisen kokoelmasta muodostui Arkkitehtuurimuseon alkupääoma ja tärkein yksittäinen kokoelma.

Arkkitehtuurimuseo on toiminut alansa uranuurtajana ja kansainvälisen Suomi-kuvan muovaajana.

Arkkitehtuurimuseon toimintaa tukee Opetus- ja kulttuuriministeriö.