Saamelainen arkkitehtuurikirjasto matkustaa Venetsiaan

Tiedote 20.12.2022

Joar Nango: 
Girjegumpi –saamelainen arkkitehtuurikirjasto 

Jo yli viidentoista vuoden ajan arkkitehti ja taiteilija Joar Nango on koonnut kirja-arkistoa alkuperäiskansojen arkkitehtuuriin liittyvistä aiheista. Saamelainen arkkitehtuurikirjasto Girjegumpi avautui yleisölle ensimmäisen kerran vuonna 2018. Vuonna 2023 tämä sosiaalinen tila ja saamelaisarkkitehtuurin tietolähde matkustaa Pohjoismaiden paviljonkiin Venetsian 18. Arkkitehtuuribiennaaliin. Näyttelyn on komissioinut Ruotsin arkkitehtuuri- ja designkeskus ArkDes. 

Girjegumpi on tilallinen teos, joka on rakentunut kahden vuosikymmenen aikana Joar Nangon tekemän tutkimuksen ja hänen käymiensä keskustelujen pohjalta. Se asettuu arkkitehtuurin ja taiteen rajapintaan. Kiertävänä ja yhteisöllisenä kirjastona Girjegumpi  on kehittynyt ja laajentunut vähitellen. Sen matkalle on osallistunut lukemattomia yhteistyökumppaneita, mukaan lukien taiteilijoita ja käsityöläisiä, kuten Katarina Spik Skum, Anders Sunna ja Ken Are Bongo. 

Girjegumpin keskeisen osan muodostaa kirjakokoelma, joka sisältää yli 500 teosta harvinaisista nimikkeistä nykykirjoihin. Kokoelmassa esiintyviä aiheita ovat muun muassa saamelainen arkkitehtuuri ja muotoilu, perinnerakentaminen ja esivanhempien rakennustaito, aktivismi ja dekolonialismi. Girjegumpiin voi kokoontua isolla joukolla, mutta se tarjoaa puitteet myös vetäytymiselle, opiskelulle ja pohdiskelulle. Girjegumpi pyrkii aktiivisesti luomaan tiloja alkuperäiskansojen mielikuvitukselle. 

Nomadiksi suunniteltu Girjegumpi on muuttuva projekti, joka osoittaa alkuperäiskansojen kulttuurin merkityksen osana tämän päivän arkkitehtuurikeskustelua ja rakennussalaa. Girjegumpi tekee näkyväksi yhteistyön arvokkuuden, rakennustekniikoiden ja materiaalien käytön tuntemisen tärkeyden nopeasti muuttuvissa ilmasto-olosuhteissa sekä paikallisten materiaalien hyödyntämisen sekä ympäristöä kunnioittavan lähestymistavan. Girjegumpi korostaa, että arkkitehtien tulisi tarkastella maailmaa ja työtään moniäänisesti. 

Vuonna 2023 Girjegumpi matkustaa Pohjoismaiden paviljonkiin 18. kansainväliseen arkkitehtuurinäyttelyyn Venetsiassa. Sverre Fehnin vuonna 1962 suunnittelema Pohjoismaiden paviljonki luotiin esittelemään Pohjoismaisen yhteistyön muotoja. Biennaalissa Girjegumpi avautuu kansainväliselle yleisölle jatkaakseen kansalliset rajat ylittävän tiedon, yhteistyön ja solidaarisuuden rakentamista.

Girjegumpi  

Girjegumpi on johdettu kahdesta pohjoissaamen sanasta: Girji, joka tarkoittaa kirjaa, ja Gumpi, joka on pieni, usein moottorikelkan vetämä poropaimentolaisten jalasmaja. Sanaleikki viittaa kirjastoon, arkistoon ja rakenteeseen, jossa niitä säilytetään ja kuljetetaan. 

Girjegumpi on ollut esillä useilla eri paikkakunnilla vuodesta 2018 lähtien. Matkojen välillä sen säilytyspaikka on Sámi Dáiddaguovddáš (Saamen nykytaiteen keskus) Kárášjohkassa/Karasjokissa. Sisarversiota säilytetään Kanadan kansallismuseossa Odàwàgissa/Ottawassa. 


Girjegumpin yhteistyökumppaneita ovat muun muassa: 

Katarina Spik Skum, Anders Sunna, Petter Tjikkom, Håvard Arnhoff, Mathias Danbolt, Tobias Aputsiaq Prytz, Astrid Fadnes, Eirin Hammari, Anne Henriette Nilut, Ken Are Bongo, Ole-Henrik Einejord, Anders Rimpi, Grete Johanna Minde, Magnus Antaris Tuolja, Ole Thomas Nilut, Četil Somby, SDG, FINN, Ájtte, Arne Terje Sæther, Eystein Talleraas, Tone Huse, Anna Stina Svakko, Anne Kare Kemi, Petri Henriksson, Katrine Rugeldal, Robert Julian Hvistendahl 


Girjegumpi on ollut esillä: 

2018: Hárstták/Harstad, Arctic Arts Festival; Márkomeannu, Sámi Culture and Music Festival; Kárášjohka/Karasjok, Sámi Dáiddaguovddáš (Saamen nykytaiteen keskus) 

2019: Dálvvadis/Jokkmokk, Jokkmokk’s Market; Gällivare; Ottawa, National Gallery of Canada (Kanadan kansallismuseo) 

2020: Bergen, Bergen Kunsthall (Bergenin taidehalli); Kárášjohka/Karasjok, Sámi Dáiddaguovddáš (Saamen nykytaiteen keskus); Virtual Girjegumpi, ArkDes (Ruotsin arkkitehtuuri- ja designkeskus) 

2021: Hárstták/Harstad, Arctic Arts Festival; Kárášjohka/Karasjok, Sámi Dáiddaguovddáš (Saamen nykytaiteen keskus); Oslo, Nasjonalmuseet Norway (Norjan kansallismuseo) 

2022: Helsinki, Kiasma, ARS22; Montréal, Canadian Centre for Architecture (Kanadan arkkitehtuurikeskus), ᐊᖏᕐᕋᒧᑦ / Ruovttu Guvlui / Towards Home; Kárášjohka/Karasjok, Sámi Dáiddaguovddáš (Saamen nykytaiteen keskus) 

2023: Pohjoismaiden paviljonki, 18. kansainvälinen arkkitehtuurinäyttely – La Biennale di Venezia  


Joar Nango  

Joar Nango (s. 1979, Áltá) on arkkitehti ja taiteilija, jonka kotipaikka on Romsa/Tromsø, Norja. Hänen työnsä juuret ovat perinteisellä saamelaisalueella, joka ulottuu Norjan, Ruotsin, Suomen pohjoisosiin ja Venäjän Kuolan niemimaalle. Nangon työt tutkivat saamelaisten ja alkuperäiskansojen arkkitehtuurin ja käsityön roolia tämän ajan ajattelussa rakentamisen, paikkasidonnaisten interventioiden, yhteistyöhön pohjatuvien suunnitteluprojektien, valokuvan, julkaisujen ja videon kautta.  

Nangon työtä – mukaan lukien pitkäaikainen projekti Girjegumpi – ruokkii keskinäistä vuorovaikutusta muiden taiteilijoiden, arkkitehtien ja käsityöläisten kanssa. Monien muiden kahden vuosikymmenen aikana tehtyjen aloitteiden lisäksi hän on arkkitehtuurikollektiivi FFB:n (2010) perustajajäsen. Tällä hetkellä Joar Nango tekee yhteistyötä koreografi-ohjaaja Elle Sofe Saran ja Norjan kansallisen nykytanssiryhmän Carte Blanchen kanssa Birget-tanssiesityksen puitteissa. Esitys saa ensi-iltansa Norjan kansallisoopperassa ja -baletissa. Vuonna 2021 voitetun arkkitehtuurikilpailun tuloksena Joar Nango, Snøhetta, Econor ja 70°N arkitektur ovat suunnitelleet uuden rakenteilla olevan saamelaisten kansallisteatterin, saamelaislukion ja poronhoitokoulun Guovdageaidnuun/Kautokeinoon.

Nango opiskeli arkkitehtuuria Norjan teknillis-luonnontieteellisestä yliopistosta (NTNU) Trondheimissa ja valmistui arkkitehdiksi vuonna 2008. Sen jälkeen hänen töitään on esitelty documenta 14:ssä, Bergenin taidehallissa, Oslon kansallismuseossa, Kanadan arkkitehtuurikeskuksessa, Sámi Dáiddaguovddášissa (Saamen nykytaiteen keskus) ja Kiasmassa.  


Kansainvälinen arkkitehtuurinäyttely – La Biennale di Venezia  

Kansainvälinen arkkitehtuurinäyttely – La Biennale di Venezia järjestetään Italiassa joka toinen vuosi. Pohjoismaiden paviljonki edustaa biennaalissa Suomea, Norjaa ja Ruotsia. 18. Kansainvälisen arkkitehtuurinäyttelyn 20.5.–26.11.2023 kuratoi Lesley Lokko.   

Vuonna 2018 Pohjoismaiden paviljongissa nähtiin suomalaisen arkkitehdin Eero Lundénin teos Another Generosity.  Vuonna 2021 norjalainen arkkitehtitoimisto Helen & Hard esitteli Pohjoismaiden paviljongissa yhteisöasumista näyttelyssään What We Share. Vuonna 2022 Venetsian taidebiennaalissa Pohjoismaiden paviljongissa esiteltiin näyttely nimeltä The Sámi Pavilion. Teoksen tilasi Office for Contemporary Art Norway (OCA) yhdessä Nykytaiteen museo Kiasman / Kansallisgallerian ja Moderna Museetin kanssa. Siihen osallistuivat taiteilijat Pauliina FeodoroffMáret Ánne Sara ja Anders Sunna. 

Vuonna 2023 näyttelyn on komissioinut Ruotsin arkkitehtuuri ja designkeskus ArkDes. Apulaiskomissaareina toimivat Norjan kansallismuseo Nasjonalmuseet ja Suomen arkkitehtuurimuseo.

Lisätiedot ja lehdistökuvat:

Maria Östman, pressansvarig
Ruotsin arkkitehtuuri- ja designkeskus ArkDes
maria.ostman@arkdes.se
+46 73-273 36 00