Garden Futures -näyttelyn saavutettavuustiedot

Tällä sivulla voit tutustua Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon yhteisen Garden Futures -näyttelyn tiloihin saavutettavuuden näkökulmasta.

Arkkitehtuurimuseo 

Arkkitehtuurimuseon 2. kerroksen näyttelytila koostuu kahdesta näyttelysalista. Kumpaankin näyttelysaliin on pääsy kerroksen porrastasanteelta, johon johtaa portaikko. Kerrokseen on pääsy myös hissillä. 

Näyttelysalien ovet ovat porrastasanteelle avautuvat puiset pariovet. Ovet ovat auki museon aukioloaikoina. Isomman salin oviaukko on noin 124 senttimetriä leveä. Oviaukon kolmiportainen kynnys on noin 6 senttimetriä korkea. Oviaukolla ei ole kynnystä loiventavaa luiskaa. Pienemmän näyttelysalin oviaukko on noin 124 senttimetriä leveä. Oviaukon kolmiportainen kynnys on noin 6 senttimetriä korkea. Oviaukolla ei ole kynnystä loiventavaa luiskaa. Näyttelysalien välillä on isommasta näyttelysalista pienempään näyttelysaliin avautuva puinen pariovi. Ovet ovat auki museon aukioloaikoina. Oviaukko on noin 127 senttimetriä leveä. Oviaukon kynnys on noin 3 senttimetriä korkea. Oviaukolla ei ole kynnystä loiventavaa luiskaa. 

Näyttelytilassa on tilaan eritavoin aseteltuja näyttelyesineitä, seinäkkeitä ja hyllytasoja noin 90–94 senttimetrin korkeudella. Hyllytasojen alapuolella on tyhjää tilaa. Näyttelytilan seinillä ja seinäkkeillä on tekstiplansseja, valokuvia ja videoita. Näyttelysaleja edeltävällä porrastasanteella on kuivakukka-asetelma, jonka kukat on käsitelty niin, että ne allergisoivat mahdollisimman vähän. . Teosten ja suurimpien tekstien ripustuskorkeuden keskilinja on yleisesti noin 150 senttimetriä lattiasta.  

Näyttelytilassa on selkeät ja leveät kulkureitit sekä paljon tilaa liikkumiseen, kokoontumiseen ja kääntymiseen esimerkiksi pyörätuolilla. Näyttelytilan lattia on puinen ja epätasainen. Lattian pinnassa on kolhuja ja pieniä epätasaisuuksia. Isomman näyttelysalin keskellä on lattialla vihreä, suuri ja tasainen kokolattiamatto, jota ei ole kiinnitetty lattiaan. Pienemmässä näyttelysalissa on yksi vihreä ja tasainen kokolattiamatto, jota ei ole kiinnitetty lattiaan ja yksi oranssi ja tasainen messumatto, joka on kiinnitetty lattiaan. 

Isommassa näyttelysalissa on puinen penkki, jonka korkeus on noin 46 senttimetriä. Penkissä on käsituki, muttei selkänojaa tai jalkatukea. Puisen penkin lisäksi isommassa näyttelytilassa on Aalto-jakkaroita, joiden korkeus on noin 44 senttimetriä. Pienemmässä näyttelysalissa on kaksi selkä- ja käsinojallista puutarhatuolia, joiden korkeus on noin 32 senttimetriä sekä kaksi pinnatuolia, joiden korkeus on noin 43 senttimetriä. Puutarhatuolien ja pinnatuolien lisäksi tilassa on Aalto-jakkaroita, joiden korkeus on noin 44 senttimetriä sekä viisi istuintyynyä. Istuinten lisäksi tilassa on yksi pieni ja yksi iso pöytätaso, jonka korkeus on noin 75 senttimetriä. 

Näyttelytekstien pistekoko vaihtelee 14–65. Näyttelytekstit on painettu mustalla kirjasimella vaaleanruskealle pohjalle. Näyttelytekstit sekä videoiden tekstitykset on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi Näyttelytekstit ovat luettavissa myös verkossa. 

Näyttelytilan valaistus on hämärä ja epätasainen. Valaistus muodostaa näyttelytilaan heittovarjoja. Näyttelytilan äänimaisema on rauhallinen. Isommassa näyttelysalissa on yksi videoteos, jonka äänet kuuluvat tilassa. Pienemmässä näyttelysalissa on linnunpönttöjä, joista kuuluu lintujen ääniä tilassa. Nämä kaksi äänimaisemaa seikoittuvat keskenään. Muut ääni- ja videosisällöt ovat kuunneltavissa kuulokkeilla. Isomassa näyttelysalissa on esillä tuoksunäytteitä, joita kävijä voi nuuhkia. Tuoksut ei leviä muualle näyttelytilaan.   

Näyttelytilassa on selailtavia kirjoja ja vihkoja, jotka tunnistaa Saa koskea -symbolista. Pienessä näyttelysalissa on eri korkeudella sijaitsevia kosketeltavia esineitä, kuten puisia pienoismalleja (hyllytasolla noin 90 senttimetrin korkeudella), keraamisia astioita ja puutarhatyökaluja (korkein tarttumakorkeus noin 133 senttimetriä) sekä pehmoleluja (lattiatasolla). Pienemässä näyttelysalissa on osallistava korttiteline, jonka alimmat ripustustapit sijaitsevat noin 50 senttimetrin korkeudella. Pienemmässä näyttelysalissa on esillä puutarhamökin seinä. Seinässä on kurkistusikkuna, jonka alareuna on noin 73 senttimetrin korkeudella. 

Designmuseo 

Designmuseon 2. kerroksen näyttelytila koostuu pitkittäissuunnassa läpi kerroksen kulkevasta käytävästä, kahdesta suuremmasta näyttelysalista ja viidestä pienemmästä näyttelyhuoneesta. Näyttelytilaan on pääsy käytävän kummassakin päässä sijaitsevista portaikoista tai hissillä. Näyttelysalit sijaitsevat käytävän keskivaiheilla sen molemmilla puolilla. Neljä näyttelyhuonetta sijaitsee käytävän molemmissa päissä sen molemmilla puolilla. Yksi näyttelyhuone sijaitsee isomman näyttelysalin yhteydessä. 

Näyttelytilan käytävän varrella olevien näyttelyhuoneiden ovet ovat käytävälle avautuvat puiset pariovet. Ovet ovat auki museon aukioloaikoina. Oviaukot ovat noin 127–128 senttimetriä leveitä. Oviaukkojen kohdalla on kynnykset, jotka on loivennettu luiskalla huoneen puolelta. Käytävän puolelta kynnykset ovat noin 2–4 senttimetriä korkeita. Huoneiden puolella olevat luiskat ovat kaltevuudeltaan noin 7–13,5 astetta (1:8–1:4). 

Näyttelytilassa on tilaan eritavoin aseteltuja näyttelyesineitä, seinäkkeitä, jalustoja, pöytätasoja ja vitriineitä. Näyttelytilan seinillä ja seinäkkeillä on tekstiplansseja, valokuvia ja videoita. Näyttelytilan käytävällä on suuri kuivakukka-asetelma, jonka kukat on käsitelty niin, että ne allergisoivat mahdollisimman vähän. Teosten ja suurimpien tekstien ripustuskorkeuden keskilinja on yleisesti noin 150 senttimetriä lattiasta.  

Näyttelytilassa on selkeät ja leveät kulkureitit sekä paljon tilaa liikkumiseen, kokoontumiseen ja kääntymiseen esimerkiksi pyörätuolilla. Näyttelytilan lattia on puinen ja epätasainen. Lattian pinnassa on kolhuja, lovia ja kohoumia, joita on paikoin tasoitettu ja loivennettu. Näyttelytilassa on lattialla paikoittain isoja juuttimattoja ja tasaisia kokolattiamattoalueita. Matot on kiinnitetty lattiaan. 

Näyttelytilassa on puisia penkkejä ja istuimia. Istuimet ovat yksittäisiä jakkaroita ja pidempiä penkkejä, joiden korkeus on noin 45 senttimetriä. Istuimissa tai penkeissä ei ole selkänojia tai jalkatukia. Pidemmissä penkeissä on käsituet. Puisten istuinten ja penkkien lisäksi näyttelytilassa on yksi isompi sohvaryhmä sekä Aalto-jakkaroita, joiden korkeus on noin 44 senttimetriä. Ison näyttelyn salin yhteydessä sijaitsevassa pienemmässä näyttelyhuoneessa on neljä selkä- ja käsinojallista tuolia, joiden korkeus on noin 45 senttimetriä.  

Näyttelytekstien pistekoko vaihtelee 14–65. Näyttelytekstit on painettu mustalla kirjasimella vaaleanruskealle pohjalle. Näyttelytekstit sekä videoiden tekstitykset on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Näyttelytekstit ovat luettavissa myös verkossa. 

Näyttelytilan valaistus on hämärä ja epätasainen. Valaistus muodostaa näyttelytilaan heittovarjoja. Näyttelytilan äänimaisema on rauhallinen. Näyttelytilassa on yksi videoinstallaatio, jonka äänet kuuluvat tilassa. Muut ääni- ja videosisällöt ovat kuunneltavissa kuulokkeilla. Näyttelytilassa on suuri ryijytaideteos, johon on mahdollista mennä ilman kenkiä. Teos on aseteltu jalustan päälle, jonka leveys on 4,6 metriä, pituus on 4,13 metriä, ja korkeus on 13 senttimetriä. Kulkua jalustan päälle ei ole loivennettu luiskalla. 

Näyttelyhuone 1: 

Oviaukon leveys 127 senttimetriä. 

Oviaukon sisäpuolella olevan luiskan pituus on noin 28 senttimetriä, luiskan nousu noin 6 senttimetriä ja etenemä noin 29 senttimetriä. Luiskan jälkeen oleva kynnyspudotus on korkeudeltaan noin 1,8 senttimetriä.  

Oviaukon ulkopuolella olevan kaksiportaisen kynnyksen korkeus on noin 4 senttimetriä. 

Näyttelyhuone 2: 

Oviaukon leveys 127 senttimetriä. 

Oviaukon sisäpuolella olevan luiskan pituus on noin 29 senttimetriä, luiskan nousu noin 7 senttimetriä ja etenemä noin 29,5 senttimetriä. Luiskan jälkeen oleva kynnyspudotus on korkeudeltaan noin 2 senttimetriä.  

Oviaukon ulkopuolella olevan kynnyksen korkeus on noin 2 senttimetriä. 

Näyttelyhuone 3: 

Oviaukon leveys 127 senttimetriä. 

Oviaukon sisäpuolella olevan luiskan pituus on noin 33 senttimetriä, luiskan nousu noin 4 senttimetriä ja etenemä noin 32 senttimetriä. Luiskan jälkeen oleva kynnyspudotus on korkeudeltaan noin 1,5 senttimetriä.  

Oviaukon ulkopuolella olevan kynnyksen korkeus on noin 1,6 senttimetriä. 

Näyttelyhuone 4: 

Oviaukon leveys 128 senttimetriä. 

Oviaukon sisäpuolella olevan luiskan pituus on noin 31 senttimetriä, luiskan nousu noin 5,5 senttimetriä ja etenemä noin 30,5 senttimetriä. Luiskan jälkeen oleva kynnyspudotus on korkeudeltaan noin 2 senttimetriä.  

Oviaukon ulkopuolella olevan kaksiportaisen kynnyksen korkeus on noin 2 senttimetriä.