Julkisivustakatsojat. Ihmis- ja eläinhahmot Helsingin arkkitehtuurissa

Julkisivustakatsojat täydentää Juha Ilosen Helsinki-kirjasarjan trilogiaksi. Tarkkasilmäisen katseen kohteina ovat nyt julkisivujen ornamentit, reliefit, veistokset ja muut kuvat, ja vielä tarkemmin kuvien ihmiset, eläimet ja niiden välimuodot. Ne välittävät yleistä uteliaisuutta herättäviä viestejä ja merkityksiä: politiikkaa, valtaa, erotiikkaa, uskontoa, esoteriaa, kauhua ja huumoria. Viattoman näköisiin naisen kasvoihin, karhun päihin ja mielikuvituksellisiin hybridiolioihin liittyy tulenarkoja aatteellisia julistuksia, muinaisen Egyptin ja antiikin juma- luuksia, pilkallista anarkiaa ja sielunveljille tarkoitettuja salaviisaita viestejä.

Kirja esittelee kohteensa 1800-luvun alusta 2000-luvun alkuun, anteliaasti ja arvottamatta, jotta ilmiöstä syntyy laaja kokonaiskuva. Katse ulottuu myös Helsingin ulkopuolelle, aina Viipuria myöten. Mukana ovat myös unelmiksi jääneet ihmishahmot, erityisesti Carl Ludvig Engelin, Eliel Saarisen ja Alvar Aallon suunnitelmissa. Talojen mukana puretut ornamentit kertovat vuorostaan vaikutteiden ketjusta ja silmittömästä hävitystyöstä.

Julkisivustakatsojat pureutuu väliinputoavan taidemuodon taustoihin. Se nostaa esiin uutta tietoa ja Suomen tunnetuimpien kuvanveistäjien tuntemattomiakin rakennusveistoksia. Keskeisin tekijä on Gunnar Finne, jonka mittava työsarka 1910-luvun alusta 1940-luvulle keskittyi rakennusveistoksiin. Myös keramiikkataiteilija Michael Schilkinin julkisivutyöt esitel- lään laajasti. Kirja esittelee myös varjoon jääneitä taiteilijoita ja käsityöläisiä sekä teoksia, joiden tekijät ovat historian kirjauksissa jääneet nimeämättä. Kansikuvan ilveilijä kuuluu niihin.

Tekijä:
Juha Ilonen
Sivumäärä:
496
Kuvitus:
Runsas värikuvitus
Julkaistu:
2021
ISBN:
978-952-7345-12-2
Kieli:
suomi
Julkaisija:
AtlasArt

74 00

Tilaa

Täytä vähintään tähdellä * merkityt kentät

Lähettämällä lomakkeen hyväksyn henkilötietojeni käsittelyn ja käytön. Tietosuojaseloste