Sanastelu, luonnostelu, kuvittelu: Reima Pietilä ja arkkitehtuurin luova prosessi

Reima Pietilän 100-vuotisjuhlan kunniaksi julkaistu kirja keskittyy hänen arkkitehtuurifilosofiaansa ja omintakeiseen suunnittelumetodiinsa. Sen kuusi tutkimusartikkelia avaavat uusia näkökulmia Pietilän luovan työn ulottuvuuksiin. Lisäksi kirjassa on viisi Reima Pietilän omaa artikkelia, joista aikaisemmin julkaisematon ”Luonto: kulttuurinen paradigma arkkitehtuurissa” on suomennettu tätä kirjaa varten. Kirja esittelee myös Pietilän luonnoksia ja aforismin kaltaisia lausumia arkkitehtuurista, jotka havainnollistavat, millainen hahmo alkuideoista syntyi. Kirjan ovat toimittaneet Kaisa Broner-Bauer ja Marja-Riitta Norri.

Kiinnostus Pietilää kohtaan on ollut jatkuvaa, ja hänen arkkitehtuuristaan, ajattelustaan ja henkilöstään on julkaistu useita kirjoja niin Suomessa kuin ulkomailla. Tämä kirja, jonka OKU Publishing ja Arkkitehtuurimuseo yhdessä julkaisevat, poikkeaa aiemmista julkaisuista sikäli, että se keskittyy nimenomaan Reima Pietilän omintakeiseen suunnitteluprosessiin. Kirjan otsikossa mainitut ”sanastelu, luonnostelu ja kuvittelu” olivat Pietilän itsensä mukaan avainroolissa hänen taiteellisessa työskentelyssään sekä osana arkkitehtuurin syntyprosessia. Kirjoitetun ja kuvallisen luonnostelun saumaton yhteys on Reima Pietilän luovan työn kiistaton erityispiirre. Tässä suhteessa hän oli harvinaislaatuinen arkkitehti myös kansainvälisesti tarkasteltuna. Siksi Pietilän oma kädenjälki ja ääni on haluttu nostaa luonnosten, aforististen lainausten ja tekstien kautta osaksi kirjan keskeistä sisältöä. Myös kirjan tutkimusartikkeleissa käsitellään Pietilän arkkitehdintyön luovaa suunnitteluprosessia useista eri näkökulmista. Reima Pietilä onkin erityisenkiinnostava tutkimuskohteena myös siksi, että hän analysoi omaa työtään perusteellisesti ja avasi sitä etenkin hänestä tehdyissä pitkissä haastatteluissa.

Kirjoittajat:

Reima Pietilän omien valikoitujen kirjoitusten ja luonnosten lisäksi kirja sisältää kuusi tutkimusartikkelia kirjoittajina Kaisa Broner-Bauer, Marja-Riitta Norri, Petteri Kummala, Pekka Passinmäki ja Lauri Louekari.

Tekijä:
Kaisa Broner-Bauer ja Marja-Riitta Norri (Toim.)
Sivumäärä:
252
Kuvitus:
Runsas värikuvitus
Julkaistu:
2023
ISBN:
978-952-67872-4-4
Kieli:
suomi ja osin englanti
Julkaisija:
OKU Publishing ja Arkkitehtuurimuseo

43 00

Tilaa

Täytä vähintään tähdellä * merkityt kentät

Lähettämällä lomakkeen hyväksyn henkilötietojeni käsittelyn ja käytön. Tietosuojaseloste