Vitruvius – Arkkitehtuurista

Vitruviuksen Arkkitehtuurista (alkuteos De architectura libri decem, noin 30–20 eaa.) on yksi länsimaisen kulttuurin kulmakivistä: arkkitehtuurin historian vaikutusvaltaisin teos ja ainoa meille säilynyt laaja esitys antiikin ajan rakentamisesta ja sen suunnittelusta. Teos vie lukijan keskelle antiikin arkielämää, kulttuuria, uskomuksia ja maailmankuvaa.

Vitruviukselle arkkitehtuurin keskeiset päämäärät ovat viehättävyys, kestävyys ja käyttökelpoisuus. Hyvä arkkitehtuuri pohjautuu symmetrisiin mittasuhteisiin, joiden tavoitteena on harmoninen kokonaisuus.

Vitruviuksen arkkitehtuurikäsitykseen kuuluu myös astronomiaa, filosofiaa, historiaa, lääketiedettä, maantiedettä, musiikkia ja mekaanisten laitteiden suunnittelua. Hänen mukaansa arkkitehdin tulee olla oppinut kaikilla aloilla, ja laaja oppineisuus palvelee paitsi arkkitehtuuria myös ihmisenä kehittymistä ja hyvän elämän saavuttamista.

Arkkitehtuurista käsittelee terveyden ja hyvinvoinnin merkitystä rakentamisessa sekä ihmisen ja ympäristön suhdetta ajankohtaisella tavalla. Suuri osa arkkitehtuurin ja taidehistorian sanastoa ja käsitteistöä on peräisin Vitruviukselta – nykyarkkitehti puhuu yhä Vitruviuksen kieltä.

Teoksen ovat suomentaneet Panu Hyppönen, Lauri Ockenström ja Aulikki Vuola.

Tekijä:
Vitruvius, suomentaneet: Panu Hyppönen, Lauri Ockenström, Aulikki Vuola
Sivumäärä:
672
Kuvitus:
kuvitettu
Julkaistu:
2022
ISBN:
9789523452008
Kieli:
suomi
Julkaisija:
Gaudeamus

35 00

Tilaa

Täytä vähintään tähdellä * merkityt kentät

Lähettämällä lomakkeen hyväksyn henkilötietojeni käsittelyn ja käytön. Tietosuojaseloste