Museot mukaan kulttuurin kummilapsitoimintaan

Vuodesta 2020 lähtien kaikki Helsingissä syntyneet lapset kutsutaan kulttuurin kummilapsiksi. Helsingin kaupungin yhteistyössä kulttuuritoimijoiden kanssa aloittama kummilapsitoiminta tuo hyvinvointia perheille kulttuurin keinoin. Arkkitehtuurimuseo, Designmuseo, Helsingin kaupunginmuseo ja Kansallismuseo lähtivät yksissä tuumin mukaan kummilapsitoimintaan.  

Arkkitehtuurimuseon yhteistyöpäällikkö Arja-Liisa Kaasinen pitää tärkeänä, että Arkkitehtuurimuseo on mukana tukemassa lapsiperheiden mahdollisuuksia yhteisiin kulttuuriharrastuksiin. 

Miten kummitoimintaa toteutetaan käytännössä?

– Helsingin kaupunginorkesteri on testannut kulttuurikummikonseptia onnistuneesti. He ottavat nyt siipiensä suojaan kaikki vuonna 2020 syntyneet pienet kaupunkilaiset. Seuraavana vuonna kummeina toimivat teatterit. Museoiden vuoro on myöhemmin. 

– Kulttuurin kummilapset saavat kouluikään asti vuosittain kutsun kummiorganisaation tarjoamaan tapahtumaan. Koska museoiden kummivuosi siintää vasta edessä, emme ole suunnitelleet tapahtumia tarkemmin. Ideoita toki jo on! Voimme ammentaa siitä, mikä meillä on yhteistä: museoiden aihepiirit sivuavat esimerkiksi kodin, asumisen ja elinympäristöjen teemoja, perheiden ja lasten elämää, leikin paikkoja. 

Mikä sai Arkkitehtuurimuseon lähtemään mukaan kummitoimintaan?

– Arkkitehtuuri ja muotoilu kuuluvat kaikille. Kummilapsitoiminta auttaa lapsia saamaan ensikosketuksen kulttuuriin jo nuorena. Myös vanhemmat kutsutaan harrastamaan kulttuuria yhdessä lastensa kanssa. Neuvoloiden kautta ohjattu toiminta tavoittaa kaikki lapset perheineen. 

– Minusta yhteiskunta voisi olla kannustavampi siinä, että pikkulapsiperheet voivat monipuolisesti harrastaa asioita yhdessä. Helsinki todella panostaa siihen, että kulttuuritarjonta kuuluu kaikille.

– Yhteiskunnallisena toimijana voimme antaa tukemme sille, että perheillä on mielekästä tekemistä ja kutsua heitä vierailemaan kulttuurikohteissa. 

Kulttuurin kummilapset -hanketta koordinoi Helsingin kaupunki. Lisäksi mukana lähes 30 kulttuuritoimijaa. Hanketta tukee Jane ja Aatos Erkon Säätiö.

Tutustu kulttuurin kummilapset -toimintaan Helsingin kaupungin sivuilla: https://kummilapset.hel.fi