Kansainvälinen Architecture Speaks -luentosarja kiinnittää huomion arkkitehdin rooliin yhteiskunnassa

Aalto-yliopiston ja Arkkitehtuurimuseon yhteisen Architecture Speaks -luentosarjan 9. kausi alkaa marraskuussa verkkoluentoina. Luennot ovat ennakkoilmoittautumisella kaikille avoimia ja ilmaisia.

Alkavalle kaudelle professori Jenni Reuter on kutsunut kuusi arkkitehtia tai arkkitehtiryhmää kertomaan suunnitteluprosesseistaan ja roolistaan arkkitehtuurin parissa. Mukana ovat esimerkiksi Pakistanin ensimmäisenä arkkitehtinaisena tunnettu, humanitäärisen arkkitehtuurin pariin siirtynyt Yasmeen Lari ja Pariisin esikaupunkialueilla monipuolista vastuullisuustyötä tekevä Grand Huit -osuuskunta.

Luennoilla pohditaan arkkitehdin yhteiskunnallista roolia ja sitä, millaisia taitoja tarvitaan, kun unelmaa paremmasta maailmasta luodaan todeksi. Arkkitehdin työ tapahtuu monialaisten verkostojen solmukohdassa. Luennoilla tarkastellaan luottamuksen rakentamista niin työryhmän sisällä kuin sen ulkopuolella. Suunnittelutyön rinnalla esiin nousevat esimerkiksi aktivismin ja opetustyön näkökulmat.

”Keinoälyn aikakautena on erityisen tärkeätä pohtia arkkitehdin sosiaalista roolia ja yhteiskunnallista vastuuta”, toteaa Jenni Reuter.

Vuonna 2016 professori Jenni Reuterin aloitteesta syntynyt Aalto-yliopiston ja Arkkitehtuurimuseon yhteinen Architecture Speaks -luentosarja on esitellyt arkkitehtuurin ajankohtaisia ilmiöitä jo yhdeksän vuoden ajan. Arkkitehtien lisäksi luennoilla on kuultu näkökulmia esimerkiksi arkkitehtuurivalokuvaajalta, muotoilijalta ja kaupunkisuunnittelijalta.

Architecture Speaks 2023–2024

Rozana Montiel
keskiviikko 8.11.2023 klo 13.15–14.30       

Maksuton | Ilmoittaudu luennolle tästä

”Meksikolainen Rozana Montiel on Rozana Montiel Estudio de Arquitectura (REA) -toimiston perustaja, joka työskentelee vaivattomasti eri mittakaavoissa julkisen tilan suunnittelusta taideinstallaatiohin. Hänellä on leikkisä, materiaaliherkkä ja rento tapa suhtautua taiteeseen. Rozana Montiel on urallaan inspiroivalla tavalla pystynyt yhdistämään opetusta ja suunnittelutyötä”, kuvailee Jenni Reuter.

Moa Andrén ja Tove Fogelström / AndrénFogelström
keskiviikko 22.11.2023 klo 13.15–14.30     

Maksuton | Ilmoittaudu luennolle tästä

”Ruotsalaisen toimiston AndrénFogelström:in perustajat Moa Andrén ja Tove Fogelström kertovat uudessa manifestissaan arkkitehtuurin roolista unelmien herättäjänä. AndrénFogelströmin toteutuneissa projekteissa kiinnittää huomiota kauniiseen puumateriaalin käyttöön ja detaljien kirkkauteen”, kuvailee Jenni Reuter.

Marina Tabassum
keskiviikko 10.1.2024 klo 13.15–14.30    

Maksuton | Ilmoittaudu luennolle tästä

”Bangladeshilainen arkkitehti ja kouluttaja Marina Tabassum perusti Dhakassa sijaitsevan Marina Tabassum Architects -toimiston vuonna 2005. Hän suunnittelee paikkaan sidottua arkkitehtuuria ja kiinnittää erityistä huomiota ilmastoon, kontekstiin ja historiaan. Marina Tabassumin aistilliset rakennut tuntuvat ajattomilta ja iättömiltä”, kuvailee Reuter.

Grand Huit
keskiviikko 17.1.2024 klo 13.15–14.30       

Maksuton | Ilmoittaudu luennolle tästä

”Ranskalainen osuuskunta Grand Huit kokoaa arkkitehteja, maisema-arkkitehteja ja kaupunkitutkijoita yhteen toteuttamaan solidaarisuuteen ja kiertotalouteen keskittyviä projekteja. Vastuuta kantava ryhmä aktivisteja on onnistuneesti toteuttanut muun muassa kaupunkiviljelyprojekteja Pariisin esikaupunkien kodittomille”, kuvailee Reuter.

Markus Innauer / Innauer Matt
keskiviikko 24.1.2024 klo 13.15–14.30      

Maksuton | Ilmoittaudu luennolle tästä

”Itävaltalainen toimisto Innauer Matt keskittyy pienimuotoisissa projekteissaan puumateriaalin detaljointiin, pelkistettyyn koristeellisuuteen ja materiaalisuuteen. Heidän projektinsa huokuvat hillittyä ja rauhallista taianomaisuutta”, kuvailee Reuter.

Yasmeen Lari
keskiviikko 31.1.2024 klo 13.15–14.00

Maksuton | Ilmoittaudu luennolle tästä

”Yasmeen Lari tunnetaan Pakistanin ensimmäisenä arkkitehtinaisena, ja hän lukeutuu maan tunnetuimpiin arkkitehteihin. Lari on herättänyt maailmanlaajuista huomiota sosiaalisella aktivismillaan. Vasta uransa myöhäisessä vaiheessa aktiivisen roolin humanitäärisenä arkkitehtina ottanut Lari on Pakistanin vuoden 2005 maanjäristyksen jälkeen pystynyt toteuttamaan sosiaalisesti ja ekologisesti kestäviä projekteja vähäosaisille”, kuvailee Reuter.

Lisätiedot

Kaura Raudaskoski
Yleisötyön tuottaja (ma–ke)
+3584577310479
kaura.raudaskoski@mfa.fi