Kesällä museoon! Avoinna joka päivä. Ilmaistiistai 25.6.

Arkkitehtuurimuseo ja Designmuseo tarjoavat tekemistä kaikenikäisille koko kesän ajan. Vuoden 2024 alussa yhdistyneet museot houkuttelevat yhteisellä ohjelmallaan ja palveluillaan arkkitehtuurin ja muotoilun äärelle tutuissa osoitteissa Kasarmikatu 24 ja Korkeavuorenkatu 23. Vieraile molemmissa rakennuksissa samalla pääsylipulla!

Perheen kokoinen kokonaiselämys  

Uusi museokokonaisuus Arkkitehtuurimuseo x Designmuseo on kooltaan kompakti, ja eri-ikäisten perheenjäsenten kanssa jakautuminen vierailun ajaksi on helppoa. Pidempään näyttelyjen ääressä viihtyvät syventyjät ja tiedonnälkäiset perehtyjät voivat kiireettä viettää aikaa sisältöjen parissa, kun perheen pienimmät tai muuten eritahtiset hengähtäjät ja nautiskelijat viettävät aikaa pihoilla, kaupoissa, leikkihuoneessa, kirjastossa tai kahvilassa. Kaikille löytyy varmasti omannäköistä oleilua ja puuhaa!  

Ystävän kanssa 

Suuntaa ystävän kanssa Arkkitehtuurimuseo x Designmuseoon työpäivän jälkeen tai lomapäivänä! Nauti lounas Taito Cafessa tai vaihda kuulumisia lasillisella töiden jälkeen. Suuntaa museopihan Alusta-paviljonkiin hengähtämään monilajisessa puutarhassa. Ajankohtainen FIX: Huolla ja korjaa -näyttely kutsuu inspiroitumaan taiteesta, tunnelmasta ja keskeneräisen kauneudesta. Ota kuvia ja jaa niitä myös meille!   

Vaihtelua kotisohvalle

Kun kaipaat vaihtelua kotisohvalle tai etsit muuten vain piristystä, museo on matalan kynnyksen kohde. Arkkitehtuurimuseossa x Designmuseossa voit valita juuri tähän hetkeen ja olotilaan sopivaa tekemistä. Haluatko tänään tehdä itse? Onko käsillä hetki, jonka haluat jakaa yhdessä ystävien tai perheen kanssa? Etsitkö inspiraatiota? Piipahda lyhyesti tai vietä kesäpäivä!  

20240608 Arkkitehtuurimuseo x Designmuseo Designmuseon fasadi avoin tanssilava, kesä Helsinki. kuva: Anni Koponen

Vehreä kaupunginosa, kaksi pihaa

Korkeavuorenkadun sisäänkäynnillä avautuu kesäinen etupiha keinuineen ja istutuksineen. Kesäkadut ovat jalkautuneet Designmuseon edustalle, ja ne tarjoavat monipuolisia kulttuuri- ja taide-elämyksiä kesäpäiviin ja -iltoihin. Museon edestä löytyy muun muassa vapaassa käytössä olevia piknikpöytiä, lasten leikkipaikka sekä suosittu tanssilava, joka ilahduttaa ohjelmallaan sekä kaupunkilaisia että matkailijoita. Myös museoiden lounasravintolalla Taito Cafella on pöytiä ulkona. 

Live Like a Local 

Designmuseon eteen levittäytyvän kesäkadun vehreää tunnelmaa jatkavat Johanneksen kirkon puisto ja kirkon vieressä oleva nurmirinne, johon niin paikalliset kuin matkailijat pysähtyvät istuskelemaan.  

Alusta-paviljonki 

Museoiden välinen museopiha kukkii koko kesän ajan pölyttäjäystävällisenä niittynä. Arkkitehtien Elina Koiviston ja Maiju Suomen suunnittelema Alusta-paviljonki houkuttelee monilajisten kohtaamisten äärelle labyrinttimaiseen puutarhaan. Suomen arkkitehtiliitto Safan kestävän kehityksen tunnustuspaanun tänä vuonna saanut paviljonki on luotu paratiisiksi ihmisille ja hyönteisille. Se muistuttaa, että suunnittelun keinoin tiheästi asutuille alueillekin voidaan tuoda takaisin luonnon monimuotoisuutta. Piipahda syömässä eväitä tai vain levähtämässä hetken hyönteisten surinaa kuunnellen. 

Luonteikkaat portaikot

Kautta vuosien kävijät ovat ihastelleet Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon portaikkoja. Designmuseon rakennuksessa ihastusta herättävät aulan molemmissa päädyissä sijaitsevien portaikkojen porraskaiteiden toistuva koristekuvio ja valo. Arkkitehtuurimuseon rakennusta hallitsee Suomen komeimpiin lukeutuva uusrenessanssiportaikko. Porrashuone kattaa kolmanneksen koko rakennuksesta, sillä arkkitehti Magnus Schjerfbeckin tieteellisille seuroille suunnittelemasta talosta valmistui 1899 vain keskiosa. Jäädessään näin kesken, nousee portaikko jo itsessään teosmaiseksi, luoden rakennukseen uniikin tunnelman. Kuvittele jos Ateneumin rakennuksesta olisi toteutunut vain keskiosa! Museorakennusten portaikoista on tullut suosittu paikka hääkuvauksille. Kesähäitä on vietetty myös Alusta-paviljongilla! Voit kokea molempien portaikkojen tunnelman vierailullasi.  

Kaksi museokauppaa, yksi lahjakortti

Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon rakennuksista löydät myös kaksi kivijalkakauppaa, joissa kannattaa muistaa vierailla museoreissun aikana. Kauppojen valikoimaa on kuratoitu erilaisin painotuksin, ja tuotteet edustavat laajasti eri suunnittelualoja, kuten museon kokoelmat ja sisällötkin. Myytävänä on ikonisia designesineitä ja arkkitehtuurikirjoja, muotia, lasia ja keramiikkaa. Valikoimasta löydät myös korusuunnittelijoiden, graafisten suunnittelijoiden ja kuvittajien tuotteita sekä museoiden kokoelmien ja ajankohtaisten näyttelyjen pohjalta suunniteltuja tyylikkäitä ja inspiroivia nostoja. 

Vinkki: Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon museokauppojen lahjakortti on inspiroiva lahja kaikenikäisille juhlijoille juhlan aiheesta riippumatta! Oli kyseessä vastavalmistunut, rippikoulu- tai prometheus-nuori, syntymäpäiväsankari, äiti, isä – kuka tahansa laadukkaita designtuotteita arvostava tai arkkitehtuuriutelias, lahjakortti antaa väljyyttä valita valikoimasta itseä miellyttävän asian: hatun, korun, kirjan, maljakon tai vaikka kyniä, vihkoja, kortteja, kalenterin tai julisteen. Lahjakortti käy molemmissa museokaupoissa. 

Piilotetut helmet

Katutason palvelut ja tilat ovat myös Arkkitehtuurimuseon rakennuksessa (Kasarmikatu 24) ilmaisia ja niissä voi viettää aikaa pääsylippua lunastamatta. Voit tulla kirjastoon selaamaan alan ajankohtaisia lehtiä tai upeaa arkkitehtuurikirjallisuuden kokoelmaa, pitämään kokouksen tai muun pienen tilaisuuden, varata kirjaston oman julkisen tapahtumasi järjestämiseen tai vain hengähtää rauhallisessa tilassa. Kirjasto on auki museon aukioloaikojen mukaisesti, ja voit vierailla siellä milloin tahansa päivän aikana. Ehkä haluat vain hetkeksi varjoon? Arkkitehtuurimuseo sijaitsee Kivenheiton päästä Kasarmitorilta.  

Katutasossa sijaitsee myös museon lastenhuone. Kaipaatko kaupungissa ollessasi tilaa, johon voit tulla hetkeksi perheen pienimmän kanssa, kun perhe käy kaupassa, asioilla tai vain kiertää näyttelyä kauemmin. Tule harrastusten ja perhepäivän välissä leikkimään! Rakenna palikoilla, piirrä, pötköttele. Piipahda.  

Pajoja, tapahtumia, opastuksia ja arkkitehtuurikierroksia

Jos kaipaat ohjattua tekemistä tai mahdollisuutta tehdä itse, askarella ja olla luova, tutustu moninaisiin tapahtumiimme ja tee Arkkitehtuurimuseoon ja Designmuseoon omantuntuinen museovierailu. Osallistu erilaisille avoimille ja varattaville opastuksille. 

Toivotamme aktiivista, virkistävää ja leppoisaa kesää! Nähdään kesällä Kaartinkaupungissa! 

Kuvat: 
Designmuseo ja sen takana näkyvä Arkkitehtuurimuseo / Ilmakuva Anni Koponen
Alusta-paviljonki / Anni Koponen
Taito Cafe / Taito Cafen nettisivut
Kahvilan ja shopin tila / Anni Koponen
Kesäkatukokeilu / Nomaji maisema-arkkitehdit
Kesäkatujen tanssilava / Anni Koponen
Alusta-paviljonki / Anni Koponen
Museon portaikot / Designmuseo ja Arkkitehtuurimuseo
Designmuseo shop / Anni Koponen
Arkkitehtuurimuseon myymälä / Anni Koponen
Arkkitehtuurimuseon leikkihuone / Anni Koponen
Arkkitehtuurimuseon kirjasto / Anni Koponen