New Standards -näyttely avautuu Arkkitehtuurimuseossa

Suomen paviljongissa Venetsian arkkitehtuuribiennaalissa ensiesityksensä saanut New Standards -näyttely kertoo ainutlaatuisen tarinan suomalaisten puuelementtitalojen maailmanvalloituksesta toisen maailmansodan jälkeen. Näyttely nähdään Arkkitehtuurimuseon pienessä salissa 21.1.–10.4.2022.

New Standards -näyttely kertoo tarinan Puutalo Oy:stä, joka perustettiin vuonna 1940 auttamaan Karjalan evakkojen asuttamisessa, kun talvisodan seurauksena lähes 420 000 ihmistä joutui jättämään kotinsa. Kansallisessa hätätilanteessa valtiovalta, teollisuus ja arkkitehdit yhdistivät voimansa, ja tuloksena oli uudenlainen tehdasvalmisteinen puutalotyyppi. Alun perin kotimaan tarpeisiin perustettu Puutalo Oy kasvoi alle vuosikymmenessä yhdeksi maailman suurimmista puurakennusten vientiorganisaatioista. 1950-luvulle tultaessa miljoonia neliömetrejä esivalmistettuja rakennuksia oli toimitettu Suomesta yli 30 maahan ja vaihtokauppana Suomeen oli saatu raaka-aineita, koneita ja kulutushyödykkeitä sekä pääomaa elvyttämään sodan runtelemaa taloutta. Puutalo Oy:n tarina osoittaa, kuin monin tavoin arkkitehtuuri, politiikka ja maailmankauppa kietoutuivat yhteen. 

New Standards -näyttely dokumentoi Puutalo Oy:n kukoistuksen 1940-luvulta 1950-luvun puoliväliin. Rakennuksia suunnitteli joukko aikansa johtavia arkkitehteja, ja vaatimattoman näköisiin taloihin sisältyi suuri määrä rakenteellisia, tilallisia ja käytettävyyteen liittyviä innovaatioita. Kuraattoreiden arkistoista löytämät piirustukset, valokuvat ja esitteet kuvastavat aikakauden käsityksiä ja tavoitteita, joiden mukaan suunnitelmia muokattiin vaihteleviin ilmasto-oloihin ja elintapoihin sopiviksi. Vaikka Puutalo Oy:n pientaloja, kouluja, parakkeja tai sairaaloita ei juurikaan ole näkynyt arkkitehtuurijulkaisuissa, ne saattavat vielä nykyäänkin olla laajalevikkisin suomalaisarkkitehtuurin vientituote.  

Arkkitehtuurin tiedotuskeskus Archinfon Venetsian 17. arkkitehtuuribiennaaliin tilaaman ja tuottaman näyttelyn ovat ideoineet ja kuratoineet Laura BergerPhilip Tidwell ja Kristo Vesikansa. Näyttely esittelee laajasti ennen näkemätöntä arkistomateriaalia, ja palkitun valokuvaajan Juuso Westerlundin näyttelyä varten toteuttama teossarja Suomesta, Tanskasta ja Kolumbiasta paljastaa, miltä elämä Puutaloissa eri puolilla maailmaa tänä päivänä näyttää. Kahdeksankymmenen vuoden aikana Puutalo-talot ovat todistaneet kestävyytensä ja kykynsä palvella käyttäjiään muuttuvissa tarpeissa ja erilaisissa olosuhteissa. 

”Puutalo Oy:n tarina on jäänyt pitkälti tutkimattomaksi, vaikka Olympiastadionin kaltaisten kansallisista monumenteista tunnetut arkkitehdit suunnittelivat vuosikausia näitä vaatimattomia puurakennuksia. Tämä saattaa johtua siitä, että sota-aikaa on ajateltu jonkinlaisena välikautena, jolloin arkkitehtuurissa ei tapahtunut mitään kiinnostavaa. Puutalo Oy:n historian selvittäminen on kuitenkin tuonut esiin, että 1940-luvulla rakentamisen alalla tehtiin lukuisia innovaatioita ja kehitettiin käytäntöjä, joiden merkitys tuntui vuosikymmeniä. Nykyään pidämme näitä innovaatioita helposti itsestään selvinä” sanoo kuraattori Laura Berger.

”Kiertäessämme Puutalo Oy:n rakennuksista koostuvilla asuinalueilla eri maissa vaikutuimme siitä, kuinka ylpeitä asukkaat olivat taloistaan ja niiden historiasta. Monissa maissa tunnetaan edelleen käsite ”suomalainen talo”, joka tarkoittaa 1940–1950-luvun kompaktia harjakattoista puurakennusta. Toisaalta yksinkertainen rakennustapa tarjonnut asukkaille mahdollisuuden muokata ja laajentaa taloja omien toiveidensa pohjalta – toisinaan melko hämmästyttävillä tavoilla. Alun perin identtiset tyyppitalot ovat siten muuttuneet yksilöllisiksi kodeiksi”, sanoo kuraattori Kristo Vesikansa. 

Tutustu New Standards -näyttelyyn verkossa tästä linkistä

Ohjelma 

Arkkitehtuurin ja muotoilun päivät: Instagram Live -opastukset näyttelyyn torstaina 3.2.2022 kello 10–10:30 suomeksi ja kello 10:30–11 englanniksi 

Lisätiedot ja lehdistökuvat  

Ilona Hildén
Viestinnän suunnittelija, Arkkitehtuurimuseo
ilona.hilden@mfa.fi / 358 45 7731 0468

Marja Rautaharju
Näyttelypalveluiden päällikkö, Arkkitehtuurimuseo
marja.rautaharju@mfa.fi / +358 46 9200 175

Tiedote julkaistu 10.1.2022