Wivi Lönn 150 -juhlavuosi tekee tilaa arkkitehtuurin naishistorialle

Huhtikuusta 2022 alkaen Arkkitehtuurimuseossa tutustutaan arkkitehti Wivi Lönnin merkittävään elämäntyöhön ja suomalaisten naisarkkitehtien 80 vuotta täyttävän yhdistyksen Architectan historiaan. Näyttely, kirja ja moninäkökulmainen festivaali tarkastelevat arkkitehtuurin naishistoriaa ja tasa-arvokysymyksiä arkkitehdintyössä. Juhlavuoden monimuotoinen museotyö on arkkitehtuurin miehistä historiaa täydentävää ja korjaavaa. 

Wivi Lönn (1872–1966) oli Suomen ensimmäinen naisarkkitehti, jolla oli oma arkkitehtitoimisto. Hän kuului lahjakkaiden nuorten arkkitehtien etujoukkoon, joka loi viime vuosisadan vaihteesta lähtien täysin uuden arkkitehtuurikäsityksen. Lönnin 1800-luvun lopulta 1940-luvulle saakka jatkunut arkkitehdinura hakee kansainvälisessäkin tarkastelussa vertaistaan. Hänen elämäntyönsä käsitti valtavan määrän erilaisia rakennustyyppejä tehtaista kulttuurirakennuksiin ja kesähuviloihin Suomessa ja ulkomailla. Arkkitehtuurimuseon vastuulla on nostaa Wivi Lönn vihdoin osaksi suomalaisen arkkitehtuurin historian tärkeimpien merkkihenkilöiden joukkoa. Yhtä lailla tärkeää on tarkastella, miksi vain harva naisarkkitehti on päässyt tuohon joukkoon.  

Näyttely isossa ja pienessä salissa 29.4.–25.9.2022 

Eläköön Wivi Lönn! -näyttely kutsuu mukaan Wivi Lönnin 70-vuotispäiväjuhliin, jotka järjestettiin vuonna 1942. Juhliin osallistui 46 arkkitehtia juhlistamaan esikuvaansa, ja paikalla lausuttiin naisarkkitehtien yhdistyksen Architectan syntysanat. 

Naiset saapuivat syntymäpäiville juhla-asuisina. ’Oli ilo pukeutua juhlaan ja unohtaa edes hetkeksi sota ja arki’, he totesivat. Hevosenkengänmuotoinen pöytä oli juhlallisesti katettu. Siellä tapasivat toisensa entiset opiskelu- ja työtoverit, jo kuuluisuutta saaneet naisarkkitehdit ja vastavalmistuneet arkkitehtitytöt. […] Wivi Lönn hymyili onnellisena ja liikuttuneena: olihan hänen ympärillään kolleegojen joukko, joka parhaiten osasi arvostaa hänen työtään ja menestystään suunnittelevana arkkitehtinä miesten maailmassa. Kaikki läsnäolijat toivottivat onnea Suurelle Wiville hänen juhlapäivänään. (Ilmi Haapio: Architecta 1942–1952)  

Näyttely esittelee Wivi Lönnin esikuvallista elämäntyötä ja tärkeimpiä arkkitehtuurikohteita. Suunnittelutyön ohella analyysin kohteena ovat ne strategiat ja verkostot, joita miesten maailmassa toimiminen 1900-luvun alussa naisarkkitehdilta edellytti. Juhlan aiheena on myös 80 vuotta täyttävä naisarkkitehtien yhdistys Architecta, joka on ollut jäsenilleen tärkeä ammatillisen kehityksen verkosto. Näyttelyssä tutustutaan Architectan historiaan sekä yhdistyksen tunnettuihin ja tuntemattomiin jäseniin. Yhdistyksen historia kertoo naisarkkitehtien asemasta ja työstä 1900-luvun Suomessa. Lisäksi näyttely täydentää varhaisista naisarkkitehdeista ja naisjärjestöistä alkanutta arkkitehtuurin toisen sukupuolen aikajanaa nykypäivään saakka, sillä tasa-arvo ei ole vielä valmis arkkitehtuurissakaan. Siirry näyttelyyn tästä

Kirja 

Wivi Lönnin 150 -vuotisjuhlan kunniaksi julkaistava teos on ensimmäinen hänen monipuoliseen arkkitehdintyöhönsä keskittyvä artikkelikokoelma. Kirja koostuu viidestä asiantuntija-artikkelista, jotka valottavat Lönnin tuotantoa ja uraa eri puolilta. Teos tarkastelee muun muassa Lönniä asuntosuunnittelijana ja kouluarkkitehtina, käsittelee hänen matkojaan ja avaa Lönnin tuotantoa myös suhteessa vallinneeseen yhteiskuntaan ja Lönnille keskeisiin verkostoihin. Kirjan kirjoittajat ovat Suomen johtavia Wivi Lönnin arkkitehtuurin asiantuntijoita, Renja Suominen-KokkonenSusanna AaltonenHanna Tyvelä ja Anna-Leena Lehto.

Festivaali  

Wivi Lönnin syntymäpäivän kunniaksi Arkkitehtuurimuseo järjestää 20.–22.5.2022 viikonlopun mittaisen festivaalin, jossa kokoonnutaan Wivi Lönnin ja hänen seuraajiensa työn äärelle pohtimaan monitaiteisesti ja -tieteisesti arkkitehtuurin ja sukupuolen suhdetta. Festivaaliohjelma julkaistaan 2022.

Lisätiedot  

Haastattelupyynnöt, lehdistökuvat ja kyselyt:
Ilona Hildén, Viestinnän suunnittelija
ilona.hilden@mfa.fi
+358 45 7731 0468  

Näyttely:
Marja Rautaharju, Näyttelypalveluiden päällikkö
marja.rautaharju@mfa.fi
+358 46 9200 175 

Festivaali:
Jemina Lindholm, Yleisötyövastaava
jemina.lindholm@mfa.fi
+358 45 7731 0476

Kirja:
Petteri Kummala, Tutkimus- ja tietopalvelupäällikkö
petteri.kummala@mfa.fi
+358 45 7731 0477

Tiedote julkaistu 17.1.2021