Kirjaston vitriininäyttely

Tunnetko Käärmetalon historian? Tiedätkö, mistä asuinkerrostalo Käpylän posteljooni on saanut nimensä? Arkkitehtuurimuseon syksyn päänäyttely, Suomen arkkitehtuuria – Katsaus 2020 tarjoaa läpileikkauksen korkeatasoiseen kotimaiseen nykyarkkitehtuuriin asiantuntijajuryn arvioimana. Viidentoista esitellyn kohteen joukossa on myös peruskorjaus- ja restaurointikohteita. 

Arkkitehtuurimuseon kirjaston vitriininäyttelyssä Lasipalatsin, Käärmetalon ja asuinrakennus Käpylän Posteljoonin tontilta puretun Käpylän postin historiaan voi tutustua aikalaisartikkeleiden kautta. 

Arkkitehti Yrjö Lindgrenin suunnittelema Käärmetalo esiteltiin Arkkitehti-lehdessä ensimmäisen kerran jo valmistumisensa aikoihin 1950. Se oli mukana myös ensimmäisessä Suomi rakentaa -näyttelyssä 1953 ja lukuisissa ulkomaille viedyissä arkkitehtuurinäyttelyissä 1950- ja 1960-luvuilla. Suomen arkkitehtuurin kaksivuotiskatsaukset jatkavat Suomi rakentaa -näyttelyiden perinnettä esittelemällä suomalaisen arkkitehtuurin parhaimmistoa. Käärmetalolla on kunnia olla esillä toistamiseen, nyt laadukkaan peruskorjauksensa (Kati Salonen ja Mona Schalin Arkkitehdit) ansiosta. 

Woldemar Baeckmanin suunnittelema postitalo valmistui Käpylään 1972. Se poikkesi valmistuessaan huomattavasti ympäristöstään. Postitalossa järjestettiin Postin koulutustoimintaa 1990-luvulle asti, ja lopulta Posti muutti kokonaan pois. Rakennus purettiin 2016. Nykyisin paikalla sijaitsee ympäristöönsä sovitettu asuinkerrostalo Käpylän Posteljooni. Anttinen Oiva Arkkitehtien suunnitteleman rakennuksen nimi muistuttaa paikan historiasta.

Viljo Revellin, Heimo Riihimäen ja Niilo Kokon suunnittelema, vuonna 1936 valmistunut Lasipalatsi suunniteltiin väliaikaiseksi rakennukseksi. Toisin kävi: rakennus on noussut ikoniseen asemaan Helsingin kaupunkikuvassa. Katsaus 2020 esittelee arkkitehtitoimisto JKMM:n tunnustusta keränneen Amos Rexin ja Lasipalatsin peruskorjauksen. 

Kirjaston vitriininäyttelyssä esiteltyjen kohteiden – Lasipalatsi, Käärmetalo, Postitalo – alkuperäiset piirustukset on tallennettu Arkkitehtuurimuseon kokoelmiin. Myös Erik Kråkströmin 1980-luvulla suunnitteleman Käärmetalon peruskorjauksen piirustukset sijaitsevat piirustusarkistossa.