Elsi Borg

03.10.1893, Nastola - 30.12.1958, Helsinki

Elsi Naemi Borg kirjoitti ylioppilaaksi vuonna 1912 ja valmistui arkkitehdiksi Teknillisestä korkeakoulusta 1919. Hänen veljensä Kaarlo Borg oli myös arkkitehti ja vaikutti sisarensa uranvalintaan sekä uraan myöhemminkin. Valmistuttuaan Elsi Borg opiskeli lisäksi Ateneumin taideteollisuusosastolla. Hän teki mittauspiirustuksia Karjalan rakennuksista sekä Skånen ja Etelä-Suomen linnapuistoista ja puutarhoista. Hän matkusteli Skandinavian maissa, Ranskassa, Espanjassa ja Marokossa.

20-luvulla Borg työskenteli yksityisissä arkkitehtuuri- ja puutarha-arkkitehtuuritoimistoissa. Vuodesta 1927 hänellä oli oma toimisto Helsingissä. Vuosina 1929–56 hän työskenteli puolustusministeriön rakennustoimistossa, ja 1929–32 hän suunnitteli Viipurin sotilassairaalan yhdessä Olavi Sortan kanssa.

Elsi Borg osallistui useisiin arkkitehtuuri- ja taideteollisuuskilpailuihin. 1928 hän voitti Jyväskylän maaseurakunnan kirkkokilpailun, johon mm. Alvar Aalto ja Erik Bryggman osallistuivat. Taulumäen kirkko oli ensimmäinen toteutettu monumentaalirakennus Borgin tuotannossa. Merkittävä työ on myös Helsingin Lastenlinna, jonka suunnittelun Elsi Borg sai tehtäväkseen Kaarlo Borgin kuoltua 1939. Hän toteutti työn yhdessä Otto Flodinin ja Olavi Sortan kanssa. Simpeleen kirkon Borg suunnitteli yhdessä Elsa Arokallion kanssa. Muista töistä voidaan mainita Petäjäveden siunauskappeli, Teuvan kirkko sekä Kiteen ja Vehmasmäen siunauskappelit. Borg harrasti puutarhataidetta sekä suunnitteli käyttögrafiikkaa ja kirjankuvituksia. Elsi Borg oli naimisissa tunnetun taidemaalari Anton Lindforssin kanssa.

Elsi Borgin kokoelma ei ole kovin suuri, mutta siitä käy hyvin ilmi hänen työnsä laaja-alaisuus: kirkkoja ja hautausmaita, grafiikkaa ja huonekaluja, sotilaskoti, tehdasrakennuksia ja säästöpankkeja eri puolelle Suomea. Elsi Borg oli legendaarinen piirtäjälahjakkuus. Vuonna 1927 hän avusti Oiva Kalliota Helsingin keskustasuunnitelmassa, ja juuri hän piirsi Kallion suunnitelman kuuluisat ”suurkaupunkiperspektiivit”. Muutamin määrätietoisin viivanvedoin hän sai aikaan kuvia, joista voi aistia suurkaupungin hälinän. Elsi Borg toi modernin ilmeen myös kirkkosuunnitelmiinsa.