Eva Kuhlefelt-Ekelund

05.09.1892, Loviisa - 07.08.1984, Helsinki

Eva Kuhlefelt kirjoitti ylioppilaaksi vuonna 1910 ja valmistui arkkitehdiksi Teknillisestä korkeakoulusta 1916. Tämän jälkeen hän opiskeli valtion stipendin turvin Tukholmassa 1919–21. Hän teki opintomatkoja muihin Pohjoismaihin sekä Italiaan ja Ranskaan.

Kuhlefelt työskenteli valmistumisensa jälkeen eri arkkitehtitoimistoissa Tukholmassa ja Helsingissä. Töiden ohella hän kartoitti ja dokumentoi Elsi Borgin kanssa ruotsalaisten kartanoiden ja linnojen puutarhoja. Heidän yhdessä tekemänsä piirustukset julkaistiin kirjana vuonna 1930 nimellä ”Svenska Trädgårdskonsten”.

1920 Eva Kuhlefelt avioitui arkkitehti Hilding Ekelundin kanssa, ja 1927 he perustivat yhteisen toimiston Helsinkiin.

1936–66 Kuhlefelt-Ekelund toimi Bostadsföreningen för Svenska Finlandin arkkitehtina ja teki uraauurtavaa työtä pientalojen tyyppipiirustusten suunnittelussa. Ensimmäiset keittiösisustusten tyyppipiirustukset hän laati jo 1932 yhdessä Elsi Borgin kanssa.

Eva Kuhlefelt-Ekelundin muista töistä voidaan mainita kutsukilpailuvoiton perusteella rakennettu Privata svenska flickskolan Helsingin Apollonkadulla. Tämä pohjoismaista klassisismia edustava rakennus valmistui 1929. Hän suunnitteli lisäksi Loviisan ja Helsingin Käpylän vanhainkodit, Mariebergin kartanon Lapinjärvellä, lastentarhan Tammisaareen sekä useita huviloita.

Eva Kuhlefeltin varhaiseen tuotantoon kuuluva Loviisan sankarihauta-alue vuodelta 1920, on yksi ajan hienoimmista monumentaalisuunnitelmista maassamme. Hautamonumenttia kohti kapenevan perspektiivin ja korkeuserojen hallinta ovat osoituksena varmasta otteesta. Tähän aihepiiriin liittyy myös tutkimusretki, jolla Eva Kuhlefelt oli yhdessä Elsa Arokallion ja Elin Nissilän kanssa mittaamassa ja piirtämässä vanhoja hautamuistomerkkejä ja kartanoiden pihoja ja puutarhoja. Arkkitehtuurimuseon kokoelmissa on mittauspiirustuksia mm. Maskun Kankaan kartanon ja Teijon ruukin puutarhoista sekä mm. Kakskerran kirkkomaalta.

Kuhlefelt-Ekelundin voittanut kilpailuehdotus Privata svenska flickskolanin kilpailuun on myös museon kokoelmissa. Tässä työssä näkyy hänen arkkitehtuurinsa monumentaalisuus, joka vaikuttaa rehevän barokkivaikutteiselta verrattuna hänen puolisonsa arkkitehti Hilding Ekelund kepeään kustavilaisklassisismiin.

1940-luvulla Eva Kuhlefelt-Ekelund piirsi kodikkaita sisustuskuvia BF:n (Bostadsföreningen för Svenska Finland) tyyppitaloihin, joita hän myös suunnitteli. Aikakauteen kuuluivat värikkäät ja havainnolliset pohjapiirustukset, joissa pöydät, tuolit ja pitkät pohjalaismatot olivat kaikki paikallaan. Esittelyitä varten piirustukset liimattiin vahvalle kartongille. BF:n talojen suunnittelu oli ajankohtaan nähden laadukasta ja huolellista, esittely ja neuvonta oli hyvin järjestetty. Tässä työssä oli arkkitehti Eva Kuhlefelt-Ekelundilla merkittävä osuus.