Jarl Eklund

20.02.1876, Kirkkonummi - 30.08.1962, Helsinki

Jarl Eklund valmistui arkkitehdiksi Polyteknillisestä opistosta (nyk. Teknillinen korkeakoulu) 1899. Vuonna 1902 hän opiskeli kuvanveistoa Ranskassa Academie Colarossissa. Hän teki mittauksia ja mittapiirustuksia Muinaistieteelliselle toimikunnalle (nyk. Museovirasto), työskenteli K.G. Nyströmin toimistossa vuoden, kaksi vuotta Yleisten rakennusten ylihallituksessa ja kolme vuotta Gesellius–Lindgren–Saarisen toimistossa. Vuonna 1905 hän perusti oman toimiston. Eklund teki opintomatkoja Saksaan, Ranskaan, Espanjaan ja Italiaan.

Jarl Eklundin tuotanto käsittää lähinnä teollisuusrakennuksia, kartanoita ja yksityistaloja. Hän suunnitteli tehdasrakennuksia mm. Kemi Oy:lle Karihaaraan, G.A. Serlachiukselle Mänttään, Tervakoski Oy:lle Tervakoskelle, Finlaysonille Tampereelle ja Rosenlewille Poriin. Hänen muista töistään voidaan mainita Helsinkiin suunnitellut Hankkijan (ent. Nikolajeffin) liiketalo Mannerheimintien ja Arkadiankadun kulmassa, Kluuvikadulla sijaitsevan Karl Fazerin kahvilan, konditorian ja ravintolan sisustukset (useita eri vaiheita; nyk. muutettu) sekä Kalastajatorpan ravintola Munkkiniemessä. Hän osallistui myös Helsingin Taidehallin suunnitteluun, pääsuunnittelija oli Hilding Ekelund. Eklund suunnitteli lisäksi useita yksityistaloja Helsingin Kaivopuistoon ja Eiraan, mm. oman talonsa Armfeltintie 8:aan.

Melkoinen osa Eklundin piirustuksista tuhoutui sodan aikana. Säästyneitä, Arkkitehtuurimuseossa olevia piirustuksia on kuitenkin yli 100 mapillista.

Eklundin ensimmäinen oma suuri työ oli liiketalo autokauppias Sergei Nikolajeffille Helsinkiin. Museon kokoelmissa on rakennuksesta komea laveerattu perspektiivipiirustus sekä siihen liittyvä sarja piirustuksia mustista, kiiltävistä avo- ja umpiautoista ”chafööreineen”. Sittemmin Eklund erikoistui teollisuusrakennuksiin, kartanoihin ja paremman väen asuntoihin. Klassinen esimerkki on 1920-luvulla Mäntsälään piirretty Saaren kartano, jonka hieno perspektiivipiirustus kuuluu museon kokoelmiin. Rakennuksessa toimii nykyään maatalousoppilaitos. Helsingissä sijaitsevan Ruotsalaisen teatterin suuri korjaus- ja laajennustyö tehtiin Jarl Eklundin toimistossa, jossa sen käytännössä hoiti nuori Eero Saarinen.