Pohjois-Tapiola oli Suvikummun lisäksi Asuntosäätiön viimeisimpiä kohteita Tapiolassa. Asuntosäätiö järjesti 1958 Tapiolan pohjoisen lähiön asemakaavakilpailun. Kilpailuun kutsutuista arkkitehdeista – Pentti Ahola, Aarne Ervi ja Olli Kivinen – voittajaksi selviytyi Pentti Ahola, jonka “Takasuora”-ehdotus otettiin asemakaavan jatkosuunnittelun pohjaksi.

Pohjois-Tapiolan asemakaava, pienoismalli. (Foto: Troberg/ MFA)

Pentti Aholan asemakaavan mukaan pohjoiseen lähiöön sijoittui atriumtalotyyppisiä yhden perheen taloja, kaksikerroksisia rivitaloja, pääosin kolmikerroksisia lamellitaloja sekä seitsemän kerrosta käsittäviä pistetaloja. Väljästi toistensa lomaan sijoittuvat erilaiset talotyypit noudattivat tältä osin Tapiolan perinteitä, mutta alueella aiemmin käytetty orgaanisen vapaa kaavoitustapa oli mennyt pois muodista: nyt suosittiin rakennusten suorakulmaista sijoittelua.

Pohjois-Tapiolan ilme poikkeaa aiemmasta myös materiaalien suhteen, kun suuri osa taloista on julkisivuiltaan puhtaaksi muurattua punatiiltä.

Pohjoisen lähiön rakentaminen alkoi vuonna 1961, ja ensimmäiset asukkaat muuttivat alueelle 1962. Samana vuonna valmistui Pohjois-Tapiolan ostoskeskus, Pohjantori (Kaija ja Heikki Siren). Kadunristeykseen sijoitettu ostoskeskus on ajalleen tyypillisesti yksikerroksinen, katosten toisiinsa liittämien pienten myymälöiden kokonaisuus.