VAPAA-kollektiivi: Murroksen estetiikka

studio

VAPAA-kollektiivin ryhmäkuva

Arkkitehtuurimuseon Studion kutsunäyttelyn lopullinen muoto nähdään, kun viimeinen sana on sanottu. Seuraa VAPAA-kollektiivin näyttelyä tällä sivulla ja Arkkitehtuurimuseon Studiossa.

Ilmastonmuutoksen käynnistämä murros edellyttää vallitsevan yhteiskunnan täydellistä uudelleenmäärittelyä. Jotta ilmastokriisin torjumisen vaatima elämänmuutos olisi mahdollinen, on nähtävä kriisin jälkeinen tulevaisuus: maailma, joka on tavoittelemisen arvoinen – vaikka täysin muuttunut. Rakennettu ympäristö tuottaa erilaisten arvioiden mukaan noin 40% kasvihuonepäästöistä. On selvää, että nykyisen kaltainen toiminta ei riitä torjumaan kriisiä, mutta toisaalta luvut osoittavat arkkitehtien olevan ammattikuntana keskeisessä asemassa suunnan muuttamiseksi.

Murroksen estetiikka on toisiinsa reagoivien keskustelujen sarja ja muotoaan muuttava näyttely Arkkitehtuurimuseon Studiossa. Kokonaisuus nostaa esiin arkkitehtuurin olennaisen roolin ilmastokysymyksessä ja kutsuu keskusteluun erilaisia ääniä arkkitehtikunnan sisältä ja sen ulkopuolelta. Studiotilan installaatio täydentyy keskustelujen edetessä. Näyttelyn lopullinen muoto nähdään vasta, kun viimeinen sana on sanottu.

Tarkemmat tiedot keskustelujen teemoista, ajankohdista ja osanottajista päivittyvät tälle sivulle.

VAPAA-kollektiivi
Kutsunäyttelyn on kuratoinut VAPAA-kollektiivi on yksi Architects Declare -julistuksen perustaja-allekirjoittajista ja ohjausryhmän jäsen. VAPAAn muodostavat kolme nuorta arkkitehtia, Iines Karkulahti, Charlotte Nyholm ja Meri Wiikinkoski, jotka suunnittelutyönsä ohessa opettavat Aalto-yliopistossa ja kirjoittavat arkkitehtuurin, kaupunkisuunnittelun ja ilmastonmuutoksen yhtymäkohdista. Kolmikon toi yhteen kiinnostus pohtia systeemisen muutoksen ja uuden estetiikan rooleja ilmastokriisin aikakaudella.

Näyttelyä ovat tukeneet Greta ja William Lehtisen säätiö sekä Taiteen edistämiskeskus. Tapahtuma on osa Helsinki Design Weekin ohjelmaa. Pohjoismaiden suurin designfestivaali Helsinki Design Week järjestetään 3.-13.9.2020.