Työpajasarja / Alusta-paviljongin yleisölle avoimet rakennustyöpajat 

Paikka: Muualla

Alusta-paviljonki / Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon kesäpiha 13.4.–22.4.2022
Maksuton / Osaan työpajoista ennakkoilmoittautuminen 

Tervetuloa tutustumaan saven eri olomuotoihin rakentamisessa! Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon yhteiselle kesäpihalle rakentuu keväällä 2022 Alusta-paviljonki, jonka rakentamiseen ja rakennustapoihin olet tervetullut osallistumaan. Paviljongin suunnittelijat Suomi/Koivisto arkkitehdit yhdessä Rasekon savirakentajalinjan kanssa järjestävät kolme savirakentamiseen liittyvää työpajaa. Molempiin työpajoihin sisältyy lyhyt teoriaosuus ja perehdytys työpajan alussa, jonka jälkeen oppiminen tapahtuu itse tekemisen kautta. Näiden lisäksi voit osallistua paviljongin pölyttäjäystävällisten kasvien istuttamiseen. 

Työpajoilla on säävaraus, koska ne järjestetään ulkona. Työskentelymateriaalina on savi, joten osallistujan on hyvä varautua asiaankuuluvalla ja säänmukaisella vaatetuksella ja varustuksella. 

Aikataulu

Iskossavityöpaja 
Keskiviikko 27.4.2022 klo 10–15.30 (Huom! yöpakkasista johtuen muuttunut ajankohta)
Maksuton / Ennakkoilmoittautuminen 

Iskossavi (engl. rammed earth) on menetelmä, jossa savihiekkavesiseosta kerroksittain muottiin junttaamalla saadaan aikaan tiivis ja kestävä rakenne. Seos on täysin luonnonmukainen ja lisäaineeton. Tervetuloa kokeilemaan! 

Muuraustyöpaja 
Keskiviikko 4.5.2022 ja keskiviikko 11.5. klo 10–15.30 
Maksuton / Ennakkoilmoittautuminen 

Yleisin tapa käyttää savea rakentamisessa on tiilimuuraus. Yleensä tiilet poltetaan kestävyyden parantamiseksi, mutta tiiliä ja harkkoja on mahdollista käyttää joskus myös polttamatta. Työpajassa tutustutaan sekä poltettuihin että polttamattomiin rakenteisiin. Tervetuloa! 

Kasvien istutustyöpaja 
16.–17.5.2022 klo 10–15.30 (Huom! yöpakkasista johtuen muuttunut ajankohta)
Maksuton / Ei ennakkoilmoittautumista 

Alusta paviljongissa pääosa tilasta on suunniteltu pölyttäjähyönteisten käyttöön. Paviljongin istutusalueille istutetaan 1000 pölyttäjäystävällistä, kukkivaa kasvia. Paikalla myös Hyötykasviyhdistyksen toiminnanjohtaja Katja Uski. Tervetuloa osallistumaan ja kuulemaan lisää! Ota mukaan omat puutarhatyökalut, jos sinulta löytyy sellaisia. 

Alusta

Alusta-paviljonki rakennetaan Arkkitehtuuri- ja Designmuseoiden tapahtumapihalle keväällä 2022. Paviljonki on avoinna yleisölle kesäkuusta 2022 lokakuuhun 2023. Projekti tarkastelee luonnon ja kulttuurin yhteenkietoutuvaa luonnetta, sekä tarjoaa tilan ihmisen ja muunlajisten eliöiden kohtaamisille. Alusta rakentuu savesta sen erilaisissa muodoissa, poltettuina ja polttamattomina tiilinä sekä massiivisavimuurina. Se tarjoaa kasvualustan pölyttäjäystävälliselle niitylle sekä tapahtumapaikan ympäristökeskustelulle kaikenikäisen yleisön kanssa. Paviljonki syntyy monialaisen työryhmän yhteistyössä Suomi/Koivisto arkkitehtien luotsaamana. Tila muovautuu ajan kuluessa kasvien, eri lajisten vieraiden sekä luonnonprosessien vuorovaikutuksessa. 

Osallistuminen 

Ilmoittaudu työpajoihin viimeistään perjantaihin 20.4.2022 mennessä tällä lomakkeella (linkki avautuu uuteen välilehteen)

Huomioithan, että ilmoittautuminen on sitova ja henkilökohtainen. Jos kuitenkin joutuisit perumaan osallistumisesi, ilmoita siitä sähköpostitse osoitteeseen: jemina.lindholm@mfa.fi. Tieto mahdollisesta esteestä on tärkeä, jotta voimme antaa paikkasi jonotuslistalla seuraavalle. 

Saavutettavuus ja terveysturvallisuus 

Työpajat järjestetään suomeksi eikä niissä ole tulkkausta tai kirjoitustulkkausta. Työpajat järjestetään Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon välisellä piha-alueella. Piha-alue on avointa kaupunkitilaa. Pihan maasto on paikoittain epätasainen ja mukulakivinen. Piha-alueella on istumapaikkoja. Lähimmät esteettömät WC-tilat löytyvät molemmista museoista. Sukupuolineutraalit WC-tilat löytyvät Arkkitehtuurimuseosta. 

Arkkitehtuurimuseon saavutettavuustiedot ovat luettavissa täällä (linkki avautuu uuteen välilehteen)

Designmuseon saavutettavuustiedot ovat luettavissa täällä (linkki avautuu uuteen välilehteen)

Arkkitehtuurimuseossa on käytössä turvallisemman tilan periaatteet. Lisätiedot täällä (linkki avautuu uuteen välilehteen)

Lisätietoja 

Jemina Lindholm 
Yleisötyövastaava 
Arkkitehtuurimuseo 
+358 45 7731 0476  
jemina.lindholm@mfa.fi