Teemaopastus: Queer-katse arkkitehtuuriin ja tilan historiaan

Paikka: Muualla

Huom! Englanninkielinen teemaopastus on peruttu sairastapauksen takia. Suomenkielinen teemaopastus järjestetään klo 13–14.30.

Miten sukupuoli ja seksuaalisuus liittyvät arkkitehtuurin ja kaupunkisuunnittelun historiaan? Entä miten erilaiset tilat ovat vaikuttaneet marginalisoitujen identiteettien näkyvyyteen?

Tervetuloa tarkastelemaan Helsingin keskustan kaupunkitiloja kriittisin silmin! Opastuksella tutustumme aiheisiin perehtyneen oppaan seurassa muun muassa vallan ja kaupunkikuvan suhteisiin, näkyvyyden ja näkymättömyyden teemoihin sekä siihen, missä vähemmistöalakulttuureihin kuuluvat ihmiset tapasivat toisiaan 1900-luvun Helsingissä.

Teemaopastus alkaa Arkkitehtuurimuseosta (Kasarmikatu 24, 00130 Helsinki) ja päättyy Lasipalatsille (Mannerheimintie 22–24, 00100 Helsinki).

Opastus on suunniteltu Arkkitehtuurimuseon ja Sateenkaarihistorian ystävät ry:n yhteistyönä. Opastuksen on käsikirjoittanut ja opastaa historiantutkija Jean Lukkarinen.

Sateenkaarihistorian ystävät Ry

Sateenkaarihistorian ystävät on vuonna 2020 perustettu yhdistys, jonka tarkoituksena on edistää sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuuden historian tuntemusta sekä sateenkaarihistorian ja queerhistorian tutkimusta, tallentamista ja esittämistä. Yhdistys koordinoi vuosittain marraskuussa vietettävää sateenkaarihistoriakuukautta, järjestää hankkeita ja tapahtumia. Lisäksi Sateenkaarihistorian ystävät ylläpitää suomalaisen sateenkaarihistorian tietopalvelua, tutkijaverkostoa ja tapahtumakalenteria ja julkaisee tutkimukseen perustuvaa sateenkaarihistorian verkkolehteä. Lue lisää.

Jean Lukkarinen

Jean Lukkarinen on kulttuurihistorioitsija ja filosofian maisteri. Hänen tutkimuskohteitaan ovat olleet sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuuden historiat. Jean on tehnyt tutkimusta muun muassa sukupuolivähemmistöjen aktivismin ja tilallisuuden suhteista Suomessa sekä työskennellyt museoissa erilaisissa sateenkaarevissa projekteissa. Hän on lisäksi Sateenkaarihistorian ystävien hallituksen jäsen ja Seta ry:n kokemuskouluttaja. 

Aikataulu

Sunnuntai 19.11.2023 klo 13-14.30
Kieli: suomi| Osallistuminen: 10/5/0 € / Museokortti 

Huom! Englanninkielinen teemaopastus on peruttu sairastapauksen takia.
Sunnuntai 19.11.2023 klo 15–16.30
Kieli: englanti | Osallistuminen: 10/5/0 € / Museokortti 

Osallistuminen

Teemaopastukselle otetaan yhteensä 25 osallistujaa. Paikat täytetään saapumisjärjestyksessä. Opastusmaksu suoritetaan paikan päällä saapumisen yhteydessä Arkkitehtuurimuseon asiakaspalvelupisteessä.

Saavutettavuus ja turvallisempi tila

Teemaopastus alkaa: Arkkitehtuurimuseo (Kasarmikatu 24, 00130 Helsinki)
Teemaopastus päättyy: Lasipalatsi (Mannerheimintie 22–24, 00100 Helsinki)

Teemaopastus alkaa Arkkitehtuurimuseosta, mistä siirrytään ulos julkiseen kaupunkitilaan. Opastuksen pituus on noin 90 minuuttia. Kuljettavan reitin pituus on yhteensä noin 1,7 kilometriä. Opastuksen aikana vältellään kaupunkitilassa olevia portaita ja turhia askelmia. Reitin varrella on kuitenkin mukulakiviosuuksia, loiventamattomia jalkakäytäväreunuksia sekä paikoin epätasaista, korkeuseroja sisältävää maastoa. Opastuksella eteneminen on rauhallista ja sisältää useita pysähtymisiä. Reitin varrella ei sijaitse helposti saavutettavia istuimia tai penkkejä. Oman retkituolin voi ottaa mukaan. Lähin julkinen esteetön ja sukupuolineutraali WC sijaitsee reitin lähtöpaikassa Arkkitehtuurimuseolla. Oppaalla on kannettavaa mikrofoni. 

Arkkitehtuurimuseo ei ole esteetön. Lisätietoja Arkkitehtuurimuseon saavutettavuudesta löydät tästä linkistä. Arkkitehtuurimuseossa on käytössä turvallisemman tilan periaatteet, joihin sitoudutaan kaikessa museon toiminnassa. Lisätietoja Arkkitehtuurimuseon turvallisemman tilan periaatteista löydät tästä linkistä

Lisätietoja

Jemina Vainikka Lindholm
Yleisötyövastaava
Arkkitehtuurimuseo
+358 45 7731 0476
jemina.lindholm@mfa.fi

Opastukset ovat osa Sateenkaarihistorian kuukauden ohjelmaa. Sateenkaarihistorian kuukautta vietetään vuosittain marraskuussa.