Vapaa pääsy Arkkitehtuurimuseoon ja Designmuseoon

Paikka: iso näyttelysali

Joka kuun viimeisenä tiistaina kello 11–20

Vuonna 2024 Designmuseoon ja Arkkitehtuurimuseoon on ilmainen sisäänpääsy joka kuun viimeisenä tiistaina koko päivän! Pääset tutustumaan ajankohtaisiin näyttelyihimme sekä nauttimaan ohjelmasta maksutta kello 11-20. Tule inspiroitumaan monipuolisesta näyttelyohjelmistosta!

Ohjelma 27.2.2024 

11–20 Maksuton sisäänpääsy 
16–19 Päivystävä opas Arkkitehtuurimuseon Siirtolapuutarha -tilassa 
17–19 Avoin työpaja: Garden Futures, Designmuseon Studiossa
17–17:45 Yleisöopastus Designmuseossa suomeksi 
18–18:45 Puheenvuoroja puutarhasta: Kotipuutarhan ruokaviljelyn tulevaisuudesta, Designmuseon luentosalissa
18–18:45 Yleisöopastus Arkkitehtuurimuseossa suomeksi kuvailutulkattuna  
19–19:45 Yleisöopastus Designmuseossa englanniksi 

Avoin työpaja: Garden Futures

Designmuseon Studiossa, 0 krs. klo 17-19

Céline Baumann, Parliament of Plants
2020 Derek Jarman, Prospect Cottage Garden at © Studio Céline Baumann

Työpaja innostavaa ja opastaa tekemään ja kokemaan arkkitehtuuria ja muotoilua. Paja antaa ideoita oman ympäristön havainnointiin ja omaan luovaan työskentelyyn suunnittelun äärellä.   Garden Futures -näyttelyn pavoin työpaja ammentaa lähtökohtansa päänäyttelystä, jossa tutustutaan puutarhojen suunnitteluun. Työpajassa inspiroidutaan tarkastelemaan aihetta ja tehdään omaa luovaa työskentelyä puutarhateemaan liittyen.  

Työpaja toteutuu non stop-periaatteella, eli mukaan voi hypätä milloin vain. Työpajaan mahtuu työskentelemään kerralla 20 osallistujaa. Työpajakielenä on suomi ja englanti, ja ohjauksesta vastaavat Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon työpajaohjaajat. Työpaja on tarkoitettu kaikille, eikä se vaadi erityisosaamista. Suositellaan yli 6 -vuotiaille, alle 10-vuotiaat vain aikuisen seurassa. 

Puheenvuoroja puutarhasta: Kotipuutarhan ruokaviljelyn tulevaisuudesta

Tiistaina 27.2.2024 Klo 18-18:45 Designmuseon luentosalissa (1. krs.)
Vapaa pääsy, ennakkoilmoittautuminen

Pihailon Lea Rauta. Kuvaaja: Viivi-Maria Grosvenor

Luonnonmukainen puutarhanhoito haastaa nykyihmisen: aktiivisen tekemisen ja pikavoittojen sijaan on tarjolla tarkkailijan roolia sekä pikkuhiljaa silmien edessä kehittyviä mielekkäitä palkintoja ja yllätyksiä. Sitkeyttä vaativat myös tekemättä jättäminen ja suoranainen laiskottelu. Puutarhan hoitaminen ulottuu omaa viljelylaatikkoa laajemmalle: se tarjoaa mahdollisuuksia lähiympäristölle, eläimistölle ja koko ekosysteemille. 

Tämän päivän valinnat määrittävät tulevaisuuden puutarhan. Tule kuulemaan, millaisin konkreettisin keinoin puutarha otetaan haltuun vuonna 2024. Ei ihmeitä tai hikistä puurtamista, vaan yksinkertaista ja nautittavaa tekemistä! 

Lea Rauta on Pihailon kouluttava puutarhasuunnittelija ja puutarhuri, joka levittää puutarhasanomaa alentamalla harrastamisen rimaa ja tuomalla iloa, helppoutta ja merkityksellisyyttä puutarhanhoitoon. ”Luonto kuuluu kaikille – elämänlaadun ja arjen parantaminen vehrein keinoin on mahdollista jokaiselle. Kauneuden, toiminnallisuuden ja kestävyyden tasapaino on puutarhassa, ja muutenkin elämässä tärkeää!.” Tapahtuma on suomeksi. Ilmoittaudu mukaan tästä.

Yleisöopastukset 

Klo 17 yleisöopastus suomeksi ja klo 19 englanniksi alkavat Designmuseon aulasta, klo 18 yleisöopastus suomeksi kuvailutulkattuna alkaa Arkkitehtuurimuseon aulasta.

Opastuksella näyttelyyn tutustutaan yhdessä keskustellen. Ilmaispäivien yleisöopastukselle voi osallistua maksutta ja ilman ennakkovarausta. Ilmoittaudu opastukselle museon asiakaspalvelupisteessä saapumisen yhteydessä.  

Garden Futures: suunnittelu luonnon kanssa -näyttely jakautuu kahteen museorakennukseen. Arkkitehtuurimuseon rakennuksessa esillä oleva näyttelykokonaisuus käsittelee puutarhaa toivon ja parempien tulevaisuuksien kuvittelun paikkana. Opastus päättyy toiminnalliseen tilaan, jossa osallistujat pääsevät jättämään oman jälkensä osaksi näyttelyä. Designmuseon rakennuksessa esillä olevat näyttelykokonaisuudet käsittelevät puutarhojen kautta avautuvia moninaisia historioita, todellisuuksia ja maailmoja.  

Saavutettavuus

Tapahtuma on maksuton. Tapahtumassa käytössä turvallisemman tilan periaatteet. 
Lisätietoja Arkkitehtuurimuseon turvallisemman tilan periaatteistä löydät tästä linkistä 
Lisätietoja Designmuseon turvallisemman tilan periaatteista löydät tästä linkistä 

Designmuseon rakennus on esteetön. 
Lisätietoja Designmuseon saavutettavuudesta löydät tästä linkistä 

Arkkitehtuurimuseon rakennus ei ole esteetön.  
Lisätietoja Arkkitehtuurimuseon saavutettavuudesta löydät tästä linkistä 

Käyntiosoite:

Arkkitehtuurimuseo
Kasarmikatu 24
00130 Helsinki

Designmuseo
Korkeavuorenkatu 23,
00130 Helsinki

Garden Futures: Suunnittelua luonnon kanssa. Vitra Design Museumin, Wüstenrot Foundationin ja Nieuwe Instituutin tuottama näyttely. Kansainvälinen kumppani Weleda, yhteistyössä Gardena, Fiskars, Kekkilä, Vitra.