Ángel Barrientosin pienoismallit kutsuvat uppoutumaan lumoavaan pienoismaailmaan Arkkitehtuurimuseon Studiossa lokakuussa

Sisustusarkkitehti Ángel Barrientosin vuosikymmenten saatossa omaksi ja läheistensä iloksi rakentamat pienoismallit ovat esillä yleisölle ensimmäistä kertaa Arkkitehtuurimuseon studiossa 29.9. avautuvassa näyttelyssä Ángel Barrientos.

Chilessä syntynyt ja Suomessa sisustusarkkitehdiksi kouluttautunut Ángel Barrientos leikittelee pienoismalleissaan maiden perinteisen puurakentamisen yhtäläisyyksillä sekä todenmukaisesti kuvaamiensa rakennusten että mielikuvituksen rikastuttamien rakennelmien kautta. Näyttely esittelee läpileikkaavan valikoiman hänen laajasta tuotannostaan vuosilta 1989–2023.  Ángel Barrientos syntyi 1947 Buin-Maipossa Keski-Chilessä, mutta joutui poliittisista syistä maanpakoon Augusto Pinochetin 50 vuotta sitten toteuttaman vallankaappauksen seurauksena. Hän saapui Suomeen tammikuussa 1974 ensimmäisten pakolaisten joukossa. Ensimmäisinä Suomen vuosinaan Barrientos kiinnostui pienoismalleista, jotka pohjautuivat hänen aiemman kotiseutunsa, keskisen Chilen perinteisiin rakennustapoihin ja materiaaleihin: kiveen, tiileen ja sementtiin.

Ensimmäiset mallinsa hän toteutti osana opintojaan. Ne olivat muistoja kylästä, jossa hän syntyi ja kasvoi.  Opintojensa edetessä Taideteollisessa korkeakoulussa Barrientos tutustui puuarkkitehtuuriin, jolla on Suomessa pitkät perinteet. Materiaali sai hänet valtaansa. Pohjoismaisen perinteen rinnalla hän alkoi tutkia Etelä-Chilessa sijaitsevan Chiloén saaren perinteistä puuarkkitehtuuria. Studionäyttelyssä esillä olevissa töissään Barrientos on tutkinut puun käyttöä molemmissa asuinmaissaan ja rikastanut tarinaa mielikuvituksellaan. Läpi näyttelyn kulkee ilmeikäs kertojan ääni, joka johdattelee tutkimaan pienoismallien yksityiskohtia.

Näyttelyn on kuratoinut Arkkitehtuurimuseon amanuenssi, FM Jutta Tynkkynen yhteistyössä Ángel Barrientosin kanssa. Näyttely on osa Suomen chileläisten 50-juhlavuoden ohjelmaa ja se on esillä Arkkitehtuurimuseon Studiossa 29.9.–29.10.2023.

Lisätietoa Suomen chileläisen yhteisön syksyllä 2023 vallankaappauksen vuosipäivän muistoksi toteuttamasta näyttely- ja tapahtumasarjasta: www.chile50.fi

Lisätiedot: 

Jutta Tynkkynen, 
Näyttelyamanuenssi
+358 50 544 3256
jutta.tynkkynen@mfa.fi

Mediakuvat:

Ilona Hildén
Viestinnän suunnittelija, Arkkitehtuurimuseo
+358 45 7731 0468
ilona.hilden@mfa.fi

Kuvan pienoismalli: Ángel Barrientos

Tiedote on julkaistu 19.9.2023