Vierailu Arkkitehtuurimuseossa – tietoa ja kuvia museovierailusta

Tämä on yksi esimerkki näyttelyvierailusta. Museossa saa myös seikkailla! 

Mikä on Arkkitehtuurimuseo?

Arkkitehtuurimuseo on talo täynnä tietoa arkkitehtuurista. Museossa on näyttelyitä. Näyttelyt kertovat arkkitehtuurista. Voit vierailla yhdessä tai useammassa näyttelyissä. Museossa on myös museokauppa, kirjasto, A&O-huone ja arkisto. 

Milloin Arkkitehtuurimuseoon voi tulla?

Arkkitehtuurimuseo on auki keskiviikkoisin, torstaisin, perjantaisin, lauantaisin ja sunnuntaisin kello 11.00–18.00. Tiistaisin museo on auki kello 11.00–20.00. Arkkitehtuurimuseossa voit olla aukioloaikoina niin kauan kuin haluat, esimerkiksi yhden tunnin. 

Mitä vierailu Arkkitehtuurimuseossa maksaa?

Museon ensimmäinen kerros on kaikille ilmainen. Ensimmäisessä kerroksessa sijaitsevat museokauppa, kirjasto, A&O-huone ja Studio-tila. Arkkitehtuurimuseon toisessa ja kolmannessa kerroksessa on esillä näyttelyitä. Jos haluat käydä näyttelyissä, osta pääsylippu asiakaspalvelupisteeltä. Lippu maksaa aikuiselle 10 Euroa. Jos olet opiskelija, työtön tai eläkeläinen, lippu maksaa 5 Euroa. Jos sinulla on Museokortti, näytä korttia asiakaspalvelupisteellä. Jos olet alle 18-vuotias, voit vierailla näyttelyissä ilmaiseksi. 

Äänet

Arkkitehtuurimuseossa on yleensä hiljaista. Joskus museossa kuuluu rakentamisen ääniä, koiran haukkumista tai muiden ihmisten ääniä. Joskus museon ovikello soi. Ovikellosta kuuluu kova ääni. 

Valot

Arkkitehtuurimuseossa ei ole täysin tasaista valaistusta. Museossa on hämäriä tiloja. Joskus näyttelysalit saattavat olla hämärämpiä kuin porraskäytävä ja aula. Kirkkaista ja välkkyvistä valoista kerrotaan erikseen.  

Voit pyytää henkilökunnalta apua milloin tahansa. Löydät museon henkilökunnan jäsenen helpoiten museon asiakaspalvelupisteeltä ensimmäisestä kerroksesta. 

Tervetuloa Arkkitehtuurimuseoon! 

Saapuminen Arkkitehtuurimuseoon

Julkinen liikenne

Arkkitehtuurimuseolle pääset raitiovaunulla 10 tai bussivuorolla 24. Lähin pysäkki on nimeltään Johanneksen kirkko. Kävelymatka pysäkiltä museolle kestää kaksi minuuttia (etäisyys 150–200 metriä). Kulkureitillä on mukulakiviosuuksia, raitiovaunukiskoja ja suojatieylityksiä. Jalkakäytävän reunakivet ovat paikoin korkeita. 

Johanneksen kirkon pysäkki
Johanneksen kirkon pysäkki

Auto ja pysäköinti

Arkkitehtuurimuseolle pääset myös autolla. Arkkitehtuurimuseossa ei ole asiakaspysäköintiä. Helsingin kaupungin maksullisia pysäköintipaikkoja on Kasarmikadulla ja Ullanlinnankadulla.  

 Arkkitehtuurimuseon sisäpihalla sijaitsee nupukivetetty pysäköintialue, johon voit pysäköidä erityisluvalla. Pysäköintialueella ei ole erikseen merkittyä INVA-pysäköintipaikkaa. Jos tarvitset erityisluvan pysäköintiä varten, soita Arkkitehtuurimuseon asiakaspalveluun: 045 7731 0474 

Pysäköinti erityisluvalla

Arkkitehtuurimuseo – sisäänkäynti edestä

Arkkitehtuurimuseon Kasarmikadun puolella sijaitsevan sisäänkäynnin ulko-ovi on raskas. Avaa ovi vetämällä ovenkahvasta itseäsi kohti. Käytä voimaa. Jos et saa ovea auki, voit painaa ovikelloa ja asiakaspalveluhenkilö tulee avaamaan oven. 

Arkkitehtuurimuseo

Arkkitehtuurimuseon etuovi

Etuoven ovikello

Etuoven ovikello

Arkkitehtuurimuseo – sisäänkäynti takaa

Arkkitehtuurimuseon takapihan puolella oleva ulko-ovi on lukossa museon aukioloaikoina. Paina ovikelloa ja odota hetki. Asiakaspalvelun työntekijä tulee avaamaan oven. Tämä on liikkumisesteiselle paras sisäänkäynti. 

Arkkitehtuurimuseon takapihan puolella oleva ulko-ovi

Arkkitehtuurimuseon takapihan puolella oleva ulko-ovi

Arkkitehtuurimuseon takapihan puolella oleva ovikello

Saapuminen Arkkitehtuurimuseon aulaan

Kun tulet sisään Kasarmikadun puoleisesta ovesta, saavut ensin tuulikaappiin ja aulakäytävään. Kun nouset portaat (10 porrasaskelmaa), löydät vasemmalta puoleltasi asiakaspalvelupisteen. Asiakaspalvelupisteestä voit ostaa pääsylipun museoon.  

Aulakäytävä Kasarmikadulta tullessa

Esite ja kartta

Ota mukaasi ilmainen museon esite ja kartta asiakaspalvelupisteestä. Esitteessä on tietoa Arkkitehtuurimuseosta ja näyttelyistä. Kartta helpottaa museossa liikkumista ja vierailun suunnittelua. 

Naulakot ja lokerot

Kun olet ostanut pääsylipun, siirry aulasta naulakoille ja lokeroille. Jätä ulkovaatteesi naulakkoon ja muut tavarasi lokeroon säilytykseen vierailun ajaksi. Pidä lokeron avain mukanasi koko vierailun ajan.  

Siirry aulasta naulakoille ja lokeroille

Naulakoilta pääset Studioon ja A&O-huoneeseen

Jätä tavarasi 1. kerroksen lokeroon säilytykseen vierailun ajaksi

Vessat

Naulakoiden ja lokeroiden vieressä on kaksi vessaa. 2. ja 3. kerroksessa ei ole vessoja. Voit käydä vessassa ennen vierailua, kesken vierailun tai vierailun jälkeen. Vessat ovat sukupuolineutraalit. Liikuntaesteiselle paras vessa on kellarikerroksessa. Kellarikerrokseen pääset hissillä. 

1. kerroksen naulakoiden ja lokeroiden vieressä on kaksi vessaa

Näyttelyt

Studio

Naulakoiden ja lokeroiden vieressä on Studio-näyttelytila. Vieraile Studiossa ensimmäiseksi. 

Studio

Portaat ja hissi

Siirry kerroksesta toiseen portaita pitkin tai hissillä. Hissin ovi ei aukea automaattisesti, vaan se pitää vetää auki. K-kerroksessa eli kellarissa on vessa liikuntaesteisille. Kerroksissa 1, 2 ja 3 kerroksissa on näyttelyitä. 4 kerroksessa on henkilökunnan työtiloja ja se on suljettu. 

Hissi Arkkitehtuurimuseon 1. kerroksessa

Hissin tilausnappi Arkkitehtuurimuseon aulassa

Kerrosnapit Arkkitehtuuriuseon hississä

Siirry kerroksesta toiseen hissillä tai portaita pitkin

2. kerros

Toisessa kerroksessa on kaksi näyttelysalia, pieni näyttelysali ja iso näyttelysali. Vieraile molemmissa. 

Saapuminen 2. kerrokseen portaita pitkin

2. kerroksen aula portaiden suunnasta

2. kerroksen aula hissin suunnasta

3. kerros

Kolmannessa kerroksessa on yksi näyttelysali. Vieraile siellä viimeiseksi. Olet nyt kiertänyt Arkkitehtuurimuseon kaikki näyttelyt. 

Arkkitehtuurimuseon portaikko. Välitasanne 2. ja 3. kerroksen välissä

Saapuminen 3. kerrokseen portaita pitkin

3. kerroksen aula hissin suunnasta

Henkilökunnan tilat

Museossa on joitakin ovia, joissa näet kyltin ”Henkilökunnan tila”. Nämä ovet ovat suljettu ja niihin ei ole pääsyä muuta kuin museon työntekijöillä. 

Näyttelyvierailun jälkeen

Museokauppa

Voit palata ensimmäiseen kerrokseen portaita pitkin tai hissillä. Aulasta pääset museokauppaan, jossa on myynnissä kirjoja ja muuta arkkitehtuuriin liittyvää. Maksa ostokset asiakaspalvelupisteellä. 

Museokauppa

Museokauppa

Kirjasto

Aulasta pääset kirjastoon, jossa voit lukea arkkitehtuurista kertovia kirjoja ja lehtiä. Kirjoja voi myös lainata kotiin. Jos haluat lainata kirjan kotiin, rekisteröidy kirjaston käyttäjäksi museon asiakaspalvelupisteellä. Tarvitset kuvallisen henkilöllisyystodistuksen (esimerkiksi passin tai ajokortin). Rekisteröityminen on ilmaista. 

Kirjasto

Kirjasto

A&O-huone

Naulakoiden ja lokeroiden vieressä sijaitsee A&O-huone. Huoneessa on rakennuspalikoita ja piirustusvälineitä, joita voit käyttää. Huoneessa on myös kirjoja, joita voit lukea. A&O-huoneessa vierailu on ilmaista. 

A&O-huone

A&O-huone