Kattoristikoiden ratkojat

Arkkitehtuurimuseon pienessä näyttelysalissa avautuva näyttely Kattoristikoiden ratkojat – Keskiaikaisten puurakenteiden jäljillä (10.09.2021 – 09.01.2022) esittelee keskiaikaisten paanukattojen alle kätkeytyvää kattoristikoiden maailmaa ja sitä selvittävän tutkimusryhmän työtä. Siirry näyttelyyn tästä linkistä

Suomen keskiajalta säilynyt puurakennusperintö kätkeytyy vajaan kahdenkymmenen keskiaikaisen kivikirkon kattorakenteisiin. Ne ovat ainutlaatuinen, keskiajan puurakentamisesta kertova lähdeaineisto, osa maamme keskiajan rakennettua kulttuuriperintöä mutta myös yhä toimivia kantavia rakenteita. Ne ovat kestäneet aikaa yli puoli vuosituhatta ja ovat esimerkki mittaamattoman pitkäikäisestä kestävästä rakentamisesta.

Arkkitehtuurimuseon pienen salin näyttely kertoo keskiaikaisten puurakenteiden ja niihin kohdistuvan tutkimustyön tavoitteista, kenttätöiden arjesta ja työn nykyhetken rakentamiseen ja yhteiskuntaan liittyvistä ulottuvuuksista. Näyttely esittelee myös hankkeen alustavia, Suomen keskiajantutkimuksen saralla merkittäviä tuloksia.

Tutkimusryhmän arki kentällä on kiipeilyä tuhansista järeistä puuosista koostuvissa rakenteissa täysissä suojavarustuksissa. Jokaisella kirkon ullakolla vietetään viikko: annetaan jokaiselle rakenteen osalle yksilöllinen koodi, tehdään takymetrimittauksia, keskustellaan, valokuvataan, kirjataan ylös tuhansia havaintoja ja tehdään mittauspiirustuksia. Suojahaalareihin ja maskeihin sonnustautunut kymmenhenkinen tutkijajoukko hämmästyttää vinttien vakioasukkaita – naakkoja ja kyyhkysiä – ihmiset ovat kirkkojen vinteillä harvinaisia vieraita tässä mittakaavassa.

Kirkkojen vesikattorakenteet ovat poikkeuksellisia rakennustaidon mestarinäytteitä, mutta ne kertovat paljon muutakin. Rakenteista voidaan lukea, miten ne pystytettiin, miten kirkkojen rakennustyömaat toimivat ja miten paikallisyhteisö osallistui rakentamiseen. Ne kertovat myös keskiajan ihmisen maailmankuvista, uskomuksista sekä Keski-Euroopassa kehitettyjen rakenteellisten innovaatioiden kulkeutumisesta Euroopan pohjoislaidalle.

Kattoristikoiden ratkojat käsittää tekstien ja kuvituksen ohella pienoismalleja sekä kenttätyön arkea havainnollistavaa aineistoa ja videomateriaalia.

Näyttelyn tekijät

Näyttelyn on kuratoinut arkkitehti ja apulaisprofessori Panu Savolainen. Näyttelytyöryhmään kuuluvat hänen lisäkseen Ilari Aalto, Franziska Dalheimer, Marko Huttunen, Laura Laine, Jan Mustonen, Mia Puranen, Lauri Saarinen, Pauliina Saarinen, Antti Seppänen, Liisa Seppänen ja Miina Tolonen.

Näyttelyn taustalla on arkkitehtitoimisto Livadyn vuodesta 2007 tekemä restaurointityö ja tutkimus näiden rakenteiden parissa sekä vuoden 2020 alusta käynnistynyt Aalto-yliopiston hanke Keskiajan puurakennusperintö Suomessa: kivikirkkojen kattorakenteet, rakennusprosessi ja rakentamisen innovaatiot. Tutkimusryhmään kuuluvat tutkijat Ilari Aalto, Vivi Deckwirth, Antti Haikala, Marko Huttunen, Laura Laine, Marianna Niukkanen, Mia Puranen, Lauri Saarinen, Pauliina Saarinen, Panu Savolainen, Liisa Seppänen ja Miina Tolonen.

Arkkitehtuurimuseon päänäyttelyssä etsitään toivoa puusta

Kattoristikoiden ratkojat -näyttelyn rinnalla nähdään isossa salissa Arkkitehtuurimuseon päänäyttely Toivoa puusta (10.9.2021 – 10.4.2022). Lue tiedote tästä linkistä

Lisätiedot  ja lehdistökuvat

Ilona Hildén  
Viestinnän suunnittelija, Arkkitehtuurimuseo  
+358 45 7731 0468  
ilona.hilden@mfa.fi  

Marja Rautaharju,  
Näyttelypalveluiden päällikkö, Arkkitehtuurimuseo  
+358 46 9200 175  
marja.rautaharju@mfa.fi 

Tiedote julkaistu 25.8.2021