TAPAHTUMAT
 
Liity Arkkitehtuurimuseon sähköpostilistalle
Lähetämme tiedotteita museon ajankohtaisista tapahtumista, kuten luennoista, opastuksista, työpajoista ja opastetuista kiertokäynneistä. Liity tästä!

TULEVAT TAPAHTUMAT
 
Tiistai 21.10.2014 klo 18, Arkkitehtuurimuseo
VAIKUTTAJAFOORUMI
Anne Berner ja Antti-Matti Siikala: Uusi lastensairaala
 
Syksyn ensimmäisessä Vaikuttajafoorumissa  keskustellaan Helsingin Meilahteen rakenteilla olevasta lastensairaalasta, joka korvaa valmistuessaan Lastenklinikan ja Lastenlinnan vanhanaikaisiksi käyneet tilat. Vaikuttajafoorumissa keskustelua hankkeesta alustavat Stiftelsen Nys Barnsjukshuset Stöd - Säätiö Uuden Lastensairaalan Tuki -hallituksen puheenjohtaja Anne Berner ja pääsuunnittelija Antti-Matti Siikala (Arkkitehtitoimisto Sarc Oy).
 
Tapahtuma on maksuton ja kaikille avoin. Tervetuloa!
 
 
Keskiviikko 22.10.2014 klo 18, Arkkitehtuurimuseo
Sirkkaliisa Jetsonen: Eliel ja Eero Saarisen asuntoarkkitehtuuria - koti taideluomana
 
Sirkkaliisa Jetsosen luento kertoo Eliel ja Eero Saarisen asuntoarkkitehtuurin teemoista ja perustuu newyorkilainen kustantamo Princeton Architectural Pressin juuri julkaisemaan Jari ja Sirkkaliisa Jetsosen kirjaan "Saarinen Houses". Kirja esittelee 17 Eliel ja Eero Saarisen suunnittelemaa asuinrakennusta Suomessa, Yhdysvalloissa ja Venäjällä. Talojen kuvausten myötä on mahdollista seurata Saaristen arkkitehtuurin jalanjälkiä 60 vuoden ajanjaksolla. Kirjassa myös Eeron tytär, maisema-arkkitehti Susan Saarinen, pohtii isänsä ja isoisänsä suunnittelemia asuinrakennuksia.
 
Eliel Saarisen uraan mahtuu mestariteoksia Helsingin rautatieasemasta Cranbrookin taideakatemiaan Yhdysvalloissa. Hänen poikansa Eero Saarinen tunnetaan parhaiten merkkitöistään General Motorsin kaltaisille suuryrityksille ja innovatiivisista lentokenttäterminaaleistaan Washingtonissa ja New Yorkissa. Myös asuinrakennusten suunnittelu kuului arkkitehtien työsarkaan. Sekä Elielin että Eeron taloissa on erityisesti läsnä kokonaisvaltainen suunnittelu, joka ulottuu varhaisimmista vuosisadanvaihteen jugend-huviloista viimeiseen 1950-luvun moderniin yksityistaloon. Koristetaide ja design, yksilöllisesti suunnitellut huonekalut ja tekstiilit, ovat olleet olennainen osa interiöörejä. Ympäristöönsä talot puolestaan kytkeytyvät puutarhoin ja maisema-arkkitehtuurin keinoin. Kirjassa on myös kolme Saarisen oman perheen kotia: Hvitträsk Suomessa, Saarinen House Cranbrookissa ja Loja Saarisen talo. Erityisesti kahdessa ensin mainitussa kiteytyvät Saaristen asuntoarkkitehtuurin piirteet, harmoniset ja kodikkaat huoneet sekä harkitut yksityiskohdat.
Pääsymaksu 6€/3€/0
 
 
Keskiviikko 5.11.2014 klo 18, Arkkitehtuurimuseo
Puuarkkitehtuurin historiaa osa 1. Huvilasta kesämökkiin
 
Kaupungista suwi-asuntoon
Taidehistorioitsija Timo Keinänen: Kesälomalla - arkkitehtien kesähuviloita sadan vuoden takaa
Kesämökkiarkkitehtuuri sotien jälkeen
Arkkitehti Karoliina Periäinen: Kesämökkiarkkitehtuuri sotien jälkeen - mitä kesämökit kertoivat suomaisuuteen kytketyistä mielikuvista
 
Taidehistorioitsija Timo Keinänen käsittelee luennossaan arkkitehtien kesähuviloita. Rautatieverkoston ja höyrylaivaliikenteen kehittyminen 1800-luvun lopussa saivat aikaan kesähuvilaboomin kaupunkien ympäristössä. Myös helsinkiläiset arkkitehdit rakensivat itselleen ja perheilleen puurakenteisia kesähuviloita. F.A Sjöström rakensi huvilansa Pihlajasaareen ja Gustaf Nyström pystytti talonsa Meilahteen. Lars Sonckin kansallisromanttinen on sen sijaan pitemmällä, Ahvenanmaalla. Hvitträsk, arkkitehtikolmikon kansallisromanttinen erämaa-ateljee, on kuitenkin poikkeava: se on ympärivuotinen asunto.
 
Arkkitehti Karoliina Periäisen luento käsittelee suomalaista kesämökkiarkkitehtuuria toisen maailmansodan jälkeen. Periäinen tarkastelee miten kansallisia, identiteettiin liittyviä mielikuvia ilmennettiin valmismökkiteollisuuden kesämökkimalleissa ja arkkitehtien uniikkisuunnitelmissa. Periäisen tutkimusmateriaalina ovat olleet Kaunis Koti - ja Arkkitehti-lehdet vuosien 1948-1971 välillä.
Pääsymaksu 6€/3€/0
 
 
Keskiviikko 12.11.2014 klo 18, Arkkitehtuurimuseo
Puuarkkitehtuurin historiaa osa 2. Rintamamiestalo
Amanuenssi Petteri Kummala: Rintamamiestalo - mitä, miksi, milloin?
Perinnemestari, FM Hannu Rinne: Rintamamiestalon kunnostamien
 
Amanuenssi Petteri Kummalan luento pureutuu rintamamiestalojen suunnittelun taustaan ja valottaa niitä askelia, joiden kautta päädyttiin nykyisin kaikille tutun rintamamiestalon perusratkaisuihin.
 
Perinnemestari, FM Hannu Rinteen luento käsittelee rintamamiestalon oikeaoppista kunnostamista, mikä on tasapainottelua uuden ja vanhan välillä. Samalla kun historiaa tulisi säilyttää, on talon vastattava 2000-luvun tarpeisiin. Taloa kunnioittavassa remontissa käytetään rakennusaikaisia hengittäviä materiaaleja, ollaan uskollisia huonejaolle ja säilytetään mahdollisimman paljon alkuperäisiä rakennusosia. Rintamamiestalo oli oman aikansa huipputuote, ei kaikkea tarvitse korjata vieläkään.
Pääsymaksu 6€/3€/0
 


-- 
 
Seuraa museon tapahtumia Facebookissa ja Twitterissä.
Liity museon tapahtumapostituslistalle tästä!

Tutustu museon aikaisempiin tapahtumiin täältä