TAPAHTUMAT


Voit tilata tiedon ajankohtaisista tapahtumista suoraan sähköpostiisi
Tilaa museon uutiskirje  >>
 

VÄRIKKÄÄMPI, ILOISEMPI, HIENOSTUNEEMPI
1960-luvun suomalaista arkkitehtuuria
 
Tammikuussa Arkkitehtuurimuseon ohjelmisto kuljettaa kävijän 1960-luvun arkkitehtuurikohteisiin teeman Lähiö ja luonto alla. Seuraa päivittyvää ohjelmaa.

 
Lauantai 21.1.2017 klo 14
Hirveän hieno 60-luku: arkkitehtuurikävely Hakaniemessä ja Merihaassa
Lähtö: Kallion virastotalo, Toinen Linja 4A
 
Hakaniemen kupeessa kohoava Merihaka on rakennettu 70–80-luvuilla mutta henkii silkkaa 60-lukua myöhäisestä rakennusvaiheesta huolimatta. Jo vuosikymmenten ajan sen elementtitalot ovat jakaneet helsinkiläisten mielipiteitä puolesta ja vastaan. Arkkitehtuurimuseon kävelykierroksella kuljetaan halki tämän betonibrutalismin kruunun, jonka arkkitehtuuri on malliesimerkki 60-luvun vyöhykeajattelusta: kaupunkisuunnittelussa eri aktiviteetit jaettiin omille alueilleen. Merihaassa ilmiötä edustaa betonikansi, joka kattaa lähes koko kaupunginosan erottaen autot ja kevyen liikenteen toisistaan.
 
Kierros alkaa Hakaniemestä, joka toimisto- ja virastotaloineen muodostaa puolestaan 60-luvun Helsingin sydämen. Oppaana kierroksella toimii Arkkitehtuurimuseon tutkija Petteri Kummala. 
 
Lähtö: Kallion virastotalon edusta, Toinen Linja 4A
Osallistumismaksu: aikuiset 10 €, opiskelijat, eläkeläiset, työttömät 5 €
Huom! osallistumismaksu koskee myös Museokortin omistajia.
Osallistujat saavat vapaalipun Arkkitehtuurimuseoon.
 
 
Sunnuntai 22.1.2017 klo 13
Väljä Viitaniemi & kompakti Kortepohja: arkkitehtuurihiihto Jyväskylässä
Lähtö: Jaroslavlin aukio
 
Arkkitehtuurimuseon talvinen arkkitehtuurihiihto Jyväskylän Viitaniemessä ja Kortepohjassa pureutuu 60-luvulla tapahtuneeseen asuinalueiden suunnitteluperiaatteiden muutokseen. 1950-luvun ihannoidut metsälähiöt menettivät suosiotaan, ja siinä missä väljät asunalueet viheriöineen leimasivat maisemaa vielä 60-luvun alkupuolella, säännölliset ja tiiviit rakennuskokonaisuudet nousivat suosioon vuosikymmenen edetessä.
 
Jorma Järven suunnittelema ja Asuntosäätiön rakennuttama Viitaniemi on vehreä lähiö, jolle väljät ulkoilualueet antavat leimansa. Sitä vastoin Bengt Lundsten laati Kortepohjaan laajan asuinaluesuunnitelman, joka edusti ajan uutta ja tiivistä aluerakentamisen ihannetta mutta josta lopulta toteutettiin vain kaksi rivitalokorttelia.
 
Arkkitehtuurihiihto järjestetään säävarauksella! Oppaana kierroksella toimii Arkkitehtuurimuseon tutkimuspäällikkö Juhana Lahti!
 
Mikäli haluat saada henkilökohtaisen tiedon mahdollisista muutoksista, ilmoittaudu torstaihin 19.1. mennessä osoitteeseen hanna.ruokomaki@mfa.fi.
 
Lähtö: Jaroslavlin aukio, 40720 Jyväskylä
Osallistumismaksu: aikuiset 10 €, opiskelijat, eläkeläiset, työttömät 5 €
Huom! osallistumismaksu koskee myös Museokortin omistajia.
Osallistujat saavat vapaalipun Arkkitehtuurimuseoon.
 
 
Sunnuntai 29.1.2017 klo 13
60-luvun Kannelmäki: arkkitehtuurihiihto
Lähtö: Kannelmäen kirkko
 
60-luvun monimuotoisuus kukoistaa Kannelmäessä ja sen lähialueilla. Arkkitehtuurikierroksella hiihdetään 60-luvun Kannelmäen ja Keskuspuiston liepeillä, missä ovat nähtävissä ajan arkkitehtoniset ihanteet: betonin käyttö ja puuelementtikokeilut.
 
Kierros alkaa kokeellisesta betonirakenteestaan tunnetulta Kannelmäen kirkolta. Hiihdon tiimellyksessä tarkastellaan muun muassa Suomalais-venäläistä koulua, jonka betoninen koulurakennus edustaa ajan koulukasvatuksen ja eriyttämisen ihanteita. Kierros päättyy Pirkkolan liikuntapuistoon, jossa väljien metsäalueiden ja tiiviiden rakennuskokonaisuuksien vuoropuhelu ilmentää 60-luvun luontosuhdetta.
 
Kierroksella Kannelmäen osuus kuljetaan jalan, minkä jälkeen siirrytään suksille. Huomioithan, että hiihtoreitti saattaa aika ajoin olla haastava. Halutessasi voit osallistua vain Kannelmäen osuudelle. Oppaana kierroksella toimii Arkkitehtuurimuseon tutkimuspäällikkö Juhana Lahti.
 
Arkkitehtuurihiihto järjestetään säävarauksella! Mikäli kelit eivät suosi hiihtäjiä, kävellään vain Kannelmäessä. Mikäli haluat saada henkilökohtaisen tiedon mahdollisista muutoksista, ilmoittaudu torstaihin 19.1. mennessä osoitteeseen hanna.ruokomaki@mfa.fi.
 
Lähtö: Kannelmäen kirkko, Vanhaistentie 6, 00420 Helsinki
Osallistumismaksu: aikuiset 10 €, opiskelijat, eläkeläiset, työttömät 5 €
Huom! osallistumismaksu koskee myös Museokortin omistajia.
Osallistujat saavat vapaalipun Arkkitehtuurimuseoon.


18.–19.2.2017
Finnissage-viikonloppu
Arkkitehtuurimuseo
 
Finnissage on viimeinen mahdollisuutesi katsastaa Arkkitehtuurimuseon "VÄRIKKÄÄMPI, ILOISEMPI, HIENOSTUNEEMPI 1960-luvun suomalaista arkkitehtuuria" -näyttely. Viikonlopun aikana museolipun hintaan kuuluu maksuton yleisöopastus lauantaina ja sunnuntaina klo 14.
Luvassa ohjelmaa perheille.
 
Finnissage-viikonloppuna julkistetaan myös, kuka koppaa pääpalkinnon #60sBeauty-kuvakilpailussa ja voittaa hotelliyön kahdelle Hotel Rantapuistossa.
 
Hinta: 10/5/0€
Ilmainen sisäänpääsy Museokortilla.

--
 
Liity Arkkitehtuurimuseon sähköpostilistalle
Lähetämme tiedotteita museon ajankohtaisista tapahtumista, kuten luennoista, opastuksista, työpajoista ja opastetuista kiertokäynneistä. Liity tästä!
 
Seuraa museon tapahtumia Facebookissa ja Twitterissä.
Tutustu museon aikaisempiin tapahtumiin täältä