TAPAHTUMAT MUSEOSSA JA MUUALLA

 
Voit tilata tiedon ajankohtaisista tapahtumista suoraan sähköpostiisi
 
Tällä sivustolla näet kaikki Arkkitehtuurimuseon tulevat tapahtumat. Kesällä 2017 Arkkitehtuurimuseon ohjelmisto liittyy näyttelyihin Kuinka Suomi modernisoitiin (Arkkitehtuurimuseon iso sali), Perspektiivejä (Arkkitehtuurimuseon pieni sali), Modernia elämää! (yhteishanke HAMissa) ja Hirsitetris (museon pihalla).

Lisäksi museo järjestää itsenäisiä tapahtumia, kuten keskusteluja ja luentoja.
 
 
Perjantai 30.6.2017 klo 16:30
TEEMAOPASTUS: Eliel Saarinen & Chicago Tribune
Osa kokonaisuutta: Modernia elämää!

@ HAM

Menestys Chicago Tribune -pilvenpiirtäjän suunnittelukilpailussa 1922 nosti Eliel Saarisen arkkitehtuurin maailmankartalle. Arkkitehtuurimuseon tutkimuspäällikkö Juhana Lahti kertoo kilpailusta ja sen seurauksista Modernia elämää! -teemaopastuksellaan.
 
Osallistumismaksu: HAMin pääsylipun hinta 10/8/0€
 
 
1.7.–31.8.2017
To–ma klo 10–12
@ Aleksanteri II:n patsas, Senaatintori
 
Arkkitehtuurimuseon englanninkieliset opastukset valtaavat Helsingin kesäksi 2017! Chicago Architecture Foundationin oppaan Gayle McKeenin johdolla niin turistit kuin kaupunkilaisetkin saavat ainutlaatuisen katsauksen Helsingin ytimeen ja siihen kuinka sen arkkitehtuuri heijastelee Suomen historiaa – Suomen 100-vuotisen historian kunniaksi!
 
Joka päivä torstaista maanantaihin klo 10!
Lähtö: Aleksanteri II:n patsas, Senaatintori
Päätös: Rautatientori
Hinta: 10/5€
 
 
Keskiviikko 16.8.2017 klo 18
Uutta arkkitehtuurista: opiskelijoiden opinnäytteet II
Osa kokonaisuutta: Hirsitetris

@ Arkkitehtuurimuseo
Opinnäytetöiden näytöksissä Oulun yliopiston arkkitehtuurin tiedekunnan opiskelijoiden tutkimukset nostavat esiin ajankohtaisia aiheita arkkitehtuurin saralla. Kirjallisuuspainotteiset työt ovat teemana 16.8., jolloin museon pihan Hirsitetris-paviljongin katveessa esitellään seuraavat opinnäytteet.
 
Pääsymaksu: 10/5/0€
 
1) Esko Härkönen: Ennakoiva suunnittelu- ja rakentamisprosessi julkisissa rakennushankkeissa

2) Eevamaria Juuti: Tarjoumateorian hyödyntäminen elinympäristön terveyttä edistäviä tilallisia tekijöitä analysoivassa mallissa –Spatiaalinen epidemiologia ja digitalisaatio yhdyskuntasuunnittelijan uudenlaisena työkaluna
 
3) Venla Leppänen: Säilyykö Karjasilta? – suojelukaavoituksen mahdollisuudet, alueanalyysi ja suojelusuunnitelma
 
 
Tiistai 22.8.2017 klo 15–17
Yli rajojen 
@ Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon välinen piha
 
Miten muotoilijat ja arkkitehdit voivat edistää pakolaisten hyvinvointia ja turvapaikanhakijoiden kotoutumista Suomeen? Miten yhteistyöstä voi syntyä liiketoimintaa? Tule tutustumaan esimerkkeihin onnistuneista projekteista ja verkostoitumaan asiasta kiinnostuneiden kanssa Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon väliseen Hirsiteris-paviljonkiin.
 
Grillausta ja virvokkeita tarjolla! Tilaisuus on englanninkielinen. Sateen sattuessa tapahtuma siirtyy Designmuseon auditorioon.
 
Tapahtuma on maksuton.

Ilmoittaudu mukaan!


Torstai 24.8.2017 
Taiteiden yö
@ Arkkitehtuurimuseo

Arkkitehtuurimuseossa vietetään Taiteiden yötä sekä sisällä museossa että museon pihalla. Vapaa pääsy Arkkitehtuurimuseoon klo 16–21. 
 
Museon sisällä 2. kerroksessa:

Asiantuntijaopastuksia Kuinka Suomi modernisoitiin -näyttelyyn
klo 18 amanuenssi Antti Aaltosen opastus teemasta ravintolat, kahvilat ja hotellit
klo 19 arkistohoitaja Elina Standertskjöldin opastus teemasta elokuvateatterit ja teatterit
 

Museon pihalla:
 
Puurakentamisen työpajoja kaikenikäisille
klo 17–20 Linnunpönttö-työpaja (ohjaus: Hesa-SAFA)
klo 17–20 Rakenna puusta pesä, asumus, maja, kolo…  (ohjaus museolehtori Kaisa Sjövall)
 
 
Keskiviikko 30.8.2017 klo 18
Perspektiivejä arkkitehtuurikuvaamiseen
Osa kokonaisuutta: Perspektiivejä

@ Arkkitehtuurimuseo

Taru kertoo, että kun Venäjän Tsaarille aikanaan esiteltiin Pietari–Moskova-junanrataa, hänet saatettiin keskelle kiskoja. Hetken katseltuaan Tsaari pyysi paikalle insinöörin, osoitti radan suuntaan ja kysyi miksi kiskot tuolla kaukana menevät yhteen. Hämmästynyt insinööri selitti, että se johtuu perspektiivistä. Välittömästi sen kuultuaan Tsaari julisti, että Venäjän rautateillä ei saa olla perspektiiviä!
 
Kuten tarina havainnollistaa, perspektiivi on aina tarkastelijakohtainen ja siksi yksi valokuvaajan tärkeimmistä ja kinkkisimmistä työkaluista. Valokuvaaja Jussi Tiaisen sanoin kolmiulotteisen tilan puristaminen kaksiulotteiseen valokuvaan onkin aina seikkailu. Luennollaan hän kertoo yli 40-vuotisesta urastaan arkkitehtuurikuvauksen parissa ja valottaa perspektiivin roolia työssään.
 
Pääsymaksu: 10/5/0€

Katso tapahtuma Facebookissa!
 
 
Keskiviikko 6.9.2017 klo 18
Uutta arkkitehtuurista: opiskelijoiden opinnäytteet III
Osa kokonaisuutta: Hirsitetris

@ Arkkitehtuurimuseo

Opinnäytetöiden näytöksissä Oulun yliopiston arkkitehtuurin tiedekunnan opiskelijoiden tutkimukset nostavat esiin ajankohtaisia aiheita arkkitehtuurin saralla. Asuinalueet ovat teemana keskiviikkona 6.9., jolloin museon pihan Hirsitetris-paviljongin katveessa esitellään seuraavat opinnäytteet.
 
Pääsymaksu: 10/5/0€
 
1) Krasniqi Albanor: Living in 66o North
 
2) Venla Kaikkonen: Kalasatama 2030
 
3) Henrika Pihlajaniemi: Väitöskirja – Designing and experienicing adaptive lighting. Case studies with adaptation, interaction and participation
 
4) Lauri Salo: Kolme taloa Kuninkaansaareen


Torstai 7.9.2017 klo 16–19
Eero Saarinen Honorary Lecture
@ Ateneum 
 
Arkkitehtuurimuseon Eero Saarinen Honorary Lecture järjestetään jälleen osana HDW Arkkitehtuurin päivää. Luennolla chileläinen arkkitehti Sebastián Irarrázaval kertoo töistään, urastaan ja vaikutuksistaan.

Lisäksi päivässä julkistetaan Ruukin Unbelievable Challenge 2017 arkkitehtuurikilpailu. Tapahtuma on avoin ja siihen on ennakkorekisteröinti.


Tiistai 12.9.2017 klo 14
Alvar Aalto -mitalin 2017 jakotilaisuus
@ Finlandia-talo


Arvostettu kansainvälinen arkkitehtuuripalkinto, Alvar Aalto -mitali, täyttää 50 vuotta. Vuoden 2017 mitalisti palkitaan Finlandia-talon juhlaseminaarissa syyskuussa. Tilaisuudessa mitalin jakaa pormestari Jan Vapaavuori ja juhlaluennon pitää professori Juhani Pallasmaa.
 
Tuomaristossa mukana olivat japanilaissyntyinen arkkitehti Toshiko Mori, tanskalainen arkkitehti Tina Saaby sekä suomalaiset arkkitehdit Asmo Jaaksi ja Vesa Oiva. Mitalin jakamisesta vastaavat Alvar Aalto -säätiö, Arkkitehtuurimuseo, Suomen Arkkitehtiliitto SAFA, Rakennustaiteen seura ja Helsingin kaupunki. 
 
Juhlaseminaarin jälkeen vietetään näyttelyiden Alvar Aalto -mitali 50 vuotta sekä Alvar Aalto -mitali 2017 avajaisia klo 18 Arkkitehtuurimuseolla. 
 
Ilmoittautuminen tapahtumaan avautuu myöhemmin.
 
- - -
Liity Arkkitehtuurimuseon sähköpostilistalle
Lähetämme tiedotteita museon ajankohtaisista tapahtumista, kuten luennoista, opastuksista, työpajoista ja opastetuista kiertokäynneistä. Liity tästä!
 
Seuraa museon tapahtumia Facebookissa ja Twitterissä.
Tutustu museon aikaisempiin tapahtumiin täältä