TAPAHTUMAT MUSEOSSA JA MUUALLA

 
Voit tilata tiedon ajankohtaisista tapahtumista suoraan sähköpostiisi

Tällä sivustolla näet kaikki Arkkitehtuurimuseon tulevat tapahtumat. 

 
Yleisöopastukset joka lauantai
Museolipun hinnalla yleisöopastukset joka lauantai klo 15.00
 
 
RYIJYKURSSIT
  
9.3–10.8.2019 kello 12–15, Arkkitehtuurimuseo
Jugendruusu-ryijy ommellen -kurssi
Huom! Kursseile on ennakkoilmoittautuminen. Kurssin hinta 60€. 
 
Ryijykurssit järjestetään Arkkitehtuurimuseon Suur-Merijoen kartano – jugendin helmi -näyttelyn aikana seuraavasti:
lauantai 9.3. (täynnä)
lauantai 6.4. (täynnä)
lauantai 11.5. (täynnä)
lauantai 8.6.
lauantai 10.8.
lauantai 7.9.
Kurssit järjestetään kello 12–15. Kurssin jälkeen voi jäädä seuraamaan Arkkitehtuurimuseon näyttelyopastusta (kello 15 alkaen). 
 
Tule Arkkitehtuurimuseoon ompelemaan pientä Jugendruusu-ryijyä ja kuuntelemaan Suomen Käsityön Ystävien ryijyaiheista luentoa. Voit tutustua taiteilijoiden suunnittelemiin, upeisiin uniikki- ja mallistoryijyihin vuosikymmenten varrelta ja päästä harjoittelemaan ryijyn ompelutekniikkaa helposti ja vaivattomasti. Luento kestää noin 0,5 tuntia ja työpaja 2,5 tuntia (kesto yht. 3 tuntia). Kurssin hinta on 60 €/hlö. Kurssi vaatii ennakkoilmoittautumisen. Lisätietoa täältä.
 

TOUKOKUU 
 
WOOD WORKS -LUENTOSARJA

Arkkitehtuurimuseon uusi kansainvälinen luentosarja esittelee laadukkaita esimerkkejä puuarkkitehtuurista ja -rakentamisesta. Arkkitehtuurimuseon lisäksi kokonaisuutta ovat toteuttamassa Aalto-yliopisto ja ympäristöministeriö. Luennot pidetään englanniksi.
 
Hotel Jakarta, SeARCH 

torstai 23.5.2019 kello 18
Better with Wood?
Bjarne Mastenbroek, SeARCH Architects
KTT Mika Kuisma
Museon pääsymaksulla €10/5/0 / Admission fee €10/5/0
Vapaa sisäänpääsy opiskelijoille / Free for students
 
Bjarne Mastenbroekin perustama SeARCH-toimisto on yli 20 vuoden ajan tehnyt palkittua suunnittelua Alankomaissa ja kansainvälisellä kentällä. Mastenbroekin töihin lukeutuvat Hollannin suurlähetystö Addis Abebassa, Villa Vals Sveitsissä yhteistyössä CMA-toimiston kanssa, sekä IJDock (Dick van Gameren kanssa) Amsterdamin keskustassa: julkisia, asuin- sekä hotellirakennuksia käsittävä projekti, joka on tulos 20 vuotta kestäneestä hankkeesta alueen kehittämiseksi. 

KTT Mika Kuisma luennoi aiheesta "Tall wood buildings - Perspectives from Finland and Sweden". Korkean puurakentamisen nykytilaa kartoitetaan teollisuuden ja talouden näkymien kautta meillä ja länsinaapurissamme viime vuosina tapahtuneiden puun profiilia kohottaneiden kehityskulkujen kautta.

Luennot järjestetään englanniksi / Held in English
 
Tulossa:
Tiistaina 4.6.2019 18
Decarbonized Wood - Practical tools for carbon footprinting
Alan Organschi, Gray Organschi Architecture/ Timber City Initiative
Matti Kuittinen, Professor, Aalto University, Specialist, Ministry of the Environment
 
 
IHANA HELSINKI -FESTIVAALI 23.–26.5.
 

Kalevankatu 7 appelsiinipuu. Kuva: Kristo Vedenoja

lauantai 25.5. kello 13
Instawalk: Koristeaiheet jugend-arkkitehtuurissa
Kuvaa helsinkiläisen jugendarkkitehtuurin kasviaiheita yhdessä Instagramissa suositun @helsinkifacades -kuvaaja Kristo Vedenojan kanssa. Tapahtuma alkaa Arkkitehtuurimuseosta, missä museon asiantuntija perehdyttää osallistujat jugenarkkitehtuurin koristeaiheisiin ja Vedenoja kertoo vinkit arkkitehtuurin valokuvaukseen. Kävelyn päätteeksi kuvia katsellaan yhdessä keskustellen. Tapahtuman jälkeen on mahdollisuus osallistua Suur-Merijoen kartano – jugendin helmi -näyttelyn opastukselle.
 
Tämä tapahtuma on osa Ihana-Helsinki-päivää ja on maksuton. Siihen on ennakkoilmoittautuminen, varaa paikkasi: mfa@mfa.fi
 
lauantai 15.6. kello 13
Instawalk: Koristeaiheet jugend-arkkitehtuurissa
Kuvaa helsinkiläisen jugendarkkitehtuurin kasviaiheita yhdessä Instagramissa suositun @helsinkifacades -kuvaaja Kristo Vedenojan kanssa. Tapahtuma alkaa Arkkitehtuurimuseosta, missä museon asiantuntija perehdyttää osallistujat jugenarkkitehtuurin koristeaiheisiin ja Vedenoja kertoo vinkit arkkitehtuurin valokuvaukseen. Kävelyn päätteeksi kuvia katsellaan yhdessä keskustellen. Tapahtuman jälkeen on mahdollisuus osallistua Suur-Merijoen kartano – jugendin helmi -näyttelyn opastukselle.
 
Museon pääsymaksulla 10/5€, varaa paikkasi ennakkoon: mfa@mfa.fi
 
 
Haus Molchow, akvarelli. Signeerannut Eliel Saarinen 1905. Alkuperäinen piirustus: Carsten Bergmannin kokoelma.
 
Keskiviikko 29.5. kello 18.00, Arkkitehtuurimuseo
Luento / Taidehistorian dosentti Teppo Jokinen: Runoilijan rakkaus. Herman Geselliuksen ja Eliel Saarisen suunnittelema Haus Molchow (talo Remer) Saksassa.
Saksalainen runoilija Paul Remer ja hänen puolisonsa Martha Schütt rakennuttivat 1905–1907 unelmiensa talon Molchow-järven rannalle Brandenburgiin. Talon arkkitehdeiksi he valitsivat Herman Geselliuksen ja Eliel Saarisen. Pariskunta toivoi, että asuinrakennus puutarhoineen kuvastaisi heidän luonteenlaatuaan ja sopisi luonnonkauniiseen maisemaan. Runoilijan talosta sinne varta vasten suunniteltuine huonekaluineen tulikin ainutkertainen kokonaistaideteos, joka lumosi paitsi Remerin perheen ja heidän vieraansa myös arkkitehtuurikriitikot. Haus Molchov jäi Geselliuksen ja Saarisen viimeiseksi yhteiseksi asuinrakennussuunnitelmaksi.
 
Saksassa työskentelevä taidehistorian dosentti Teppo Jokinen on tutkinut Molchovin talon historiaa ja julkaissut aiheesta kirjan Haus Molchow: kadonneen talon tarina (2015). Arkkitehtuurimuseon luennolla hän valottaa talon rakennushistoriaa ensimmäisistä luonnoksista ja arkkitehtien vierailusta paikkakunnalla harjannostajaisiin ja sisätilojen viimeistelyyn. Samalla kuullaan Remerien ja talon myöhempien asukkaiden värikkäästä elämästä ylellisessä maaseutuhuvilassa aina sen tuhoutumiseen asti.
 
Luento on osa Suur-Merijoen kartano – jugendin helmi -näyttelyn ohjelmistoa. Osallistuminen museon sisäänpääsymaksulla 10 € / 5 €.
 
  
KESÄKUU
 
 
WOOD WORKS -LUENTOSARJA

Arkkitehtuurimuseon uusi kansainvälinen luentosarja esittelee laadukkaita esimerkkejä puuarkkitehtuurista ja -rakentamisesta. Arkkitehtuurimuseon lisäksi kokonaisuutta ovat toteuttamassa Aalto-yliopisto ja ympäristöministeriö.

tiistai 4.6.2019 kello 18
Puuarkkitehtuuri ja ympäristövaikutukset
arkkitehti Alan Organschi, Gray Organschi Architecture / Timber City Initiative
erityisasiantuntija Matti Kuittinen, ympäristöministeriö
 
Katso kaikki Wood Works -luennot
 
 
  
Luotsikatu, Helsinki. Kuva: Paula Kankare / Helsingin kaupunginmuseo

Keskiviikko 5.6. kello 18, Arkkitehtuurimuseo
Luento / FT Petteri Kummala: Helsinki – Euroopan hienoin jugendkaupunki
Helsinki ei kalpene vertailussa yhdellekään Euroopan jugendkeskuksista. Täällä on kokonaisia kaupunginosia, joille jugendarkkitehtuuri antaa leimansa. Tuon tuostakin Helsingin kaduilla tulee vastaan erikoisia kattomuotoja, keskiaikaiselta vaikuttavia torneja, mielikuvituksellisia koristeaiheita, viehättäviä ikkunoita ja ovisyvennyksiä. Taloja, joilla on nimet. Kaikki nämä ovat Helsingin jugendin tunnistettavia tyylipiirteitä.
 
Mutta jugend oli paljon enemmän kuin ilotteleva arkkitehtuurityyli. Se oli kansainvälinen uuden ajattelutavan läpimurto arkkitehtuurissa. Luento tuo esiin, miten Helsingin jugend heijastelee näitä kansainvälisiä lähtökohtia omalaatuisella tavallaan. Rakennusten ja arkkitehtien kautta käydään läpi rikas kirjo erilaisia rakennustaiteellisia lähestymistapoja kansainvälisistä vaikutteista kansallisromantiikkaan ja yksilöllisen luovuuden purskauksista hillityn rationaalisiin ratkaisuihin, joiden kautta Helsingin jugendista muodostui kansainvälisessäkin vertailussa ainutlaatuinen ilmiö.

Luento on osa Suur-Merijoen kartano – jugendin helmi -näyttelyn ohjelmistoa. Osallistuminen museon sisäänpääsymaksulla 10 € / 5 €.
 
 
- - -
Liity Arkkitehtuurimuseon sähköpostilistalle
Lähetämme tiedotteita museon ajankohtaisista tapahtumista, kuten luennoista, opastuksista, työpajoista ja opastetuista kiertokäynneistä. Liity tästä!
 
Seuraa museon tapahtumia Facebookissa ja Twitterissä.
Tutustu museon aikaisempiin tapahtumiin täältä