Ohjelma

Arkkitehtuurin monet tarinat -julkistamistilaisuus
Arkkitehtuurimuseossa torstaina 23.3.2023 klo 16–19

Kenen tarinoita kerromme, kun kerromme tarinoita suomalaisen arkkitehtuurin historiasta? Mitä on vielä jäänyt kertomatta? Tervetuloa Arkkitehtuurin monet tarinat -hankkeen ja Arkkitehtuuri kuuluu kaikille -podcastsarjan julkistamistilaisuuteen.

16.00 Kahvitarjoilu ja ohjelmaosuus Arkkitehtuurimuseon 2. kerroksessa
16.30 Tervetuloa, Arja-Liisa Kaasinen, Arkkitehtuurimuseon yhteistyöpäällikkö
16.35 Arkkitehtuurin monet tarinat -hankkeen esittely, Arja-Liisa Kaasinen, Jemina Lindholm, Joona Rantasalo & Jutta Tynkkynen, Arkkitehtuurimuseo
16.50 Vlada Petrovskaja, Vailla Vakinaista Asuntoa ry
17.05 Tauko
17.15 Elisa Sarpo, Kansallismuseo
17.30 Orlan Ohtonen, Arkkitehtuurin monet tarinat -hanke & Valokuvataiteen museo
17.45 Q&A
18.10 Kiitos, Carina Jaatinen, Arkkitehtuurimuseon johtaja
18.15 Vapaamuotoinen näyttelykommentointiin tutustuminen ja tarjoilu Arkkitehtuurimuseon 3. kerroksessa

Puhujat ja puheenvuorot

Vlada Petrovskaja

Järjestösuunnittelija ja hankepäällikkö Vlada Petrovskaja on toiminut Vailla vakinaista asuntoa ry:ssä vuodesta 2014 erilaisissa tehtävissä.

Kulttuuri on representaatio erilaisten väestöryhmien näkyvyydestä, kuuluvuudesta ja osallisuudesta

Osallisuudesta on tullut selvä yksilön ja yhteiskunnan onnistumisen mittari. On selvää, että osallisuus on yksi demokraattisen yhteiskunnan kulmakivistä sananvapauden rinnalla. Järjestökentällä rajalliset resurssit mahdollistavat takamaan tietyntyyppistä osallisuutta ja valitettavan usein haavoittuvassa asemassa oleville ihmisille jää varsin vähän osallistumisen mahdollisuuksia. Huolenaiheenani ovat osallisuuden tuotteistamisen trendi sekä erilaisten väestöryhmien näkyvyyden kontrollointi julkisessa tilassa ja historian kerronnassa.

Kuva: Susanna Kekkonen.

Elisa Sarpo

Elisa Sarpo on Kansallismuseon yhteisömanageri ja koulutukseltaan kulttuurituottaja, filosofian maisteri museoaineista ja merkonomi. Hän toimii osana yleisötyö ja tapahtumat -yksikköä, ja hänen vastuullaan on varmistaa yhteisölähtöinen näkökulma eri tapahtuma- ja näyttelyprojekteissa.

Museo osallistuu

Kommenttipuheenvuorossani pohdin osallisuuden lähtökohtia ja tarpeita museotyössä. Mistä puhumme, kun puhumme osallisuudesta museoissa? Mikä mahdollistaa osallisuuden toteutumisen museotyössä? Usein puhutaan siitä, että museoiden tulisi osallistaa ja saada ihmiset osallistumaan sen toimintoihin ja uudistustyöhön. Mitä tarkoittaisi museotyön näkökulmasta se, että museo olisikin se, joka saa olla osallisena ja osallistua ihmisten elämään ja arkeen?

Orlan Ohtonen

Orlan Ohtonen on Helsingissä asuva kuraattori ja kirjoittaja. Tällä hetkellä hän toimii Suomen valokuvataiteen museon kuraattorina ja järjestää osana työryhmää sukupuolivähemmistöille suunnattuja saunatapahtumia. Ohtonen on toiminut kuraattorina osana ‘nynnyt’-duoa, sekä ollut mukana perustamassa feminististä ja anti-rasistista työtila Poimua. Hän on myös yksi Feminist Culture Housen perustajajäseninstä ja toiminut yhtenä sen johtajista vuosina 2019-2022.

Kun ihmiset lopulta osallistuvat, olemmeko siihen valmiit?

Kerron lyhyesti puheenvuorossani kokemuksistani Arkkitehtuurin monet tarinat -hankkeen parissa, ja reflektoin osallistamisen konseptia suhteessa muutokseen. Pohdin muun muassa sitä, miten taiteen instituutiot voisivat laajentaa asiantuntijuuden merkitystä ja sen parissa työskentelyä. Avaan kysymyksiä aiheeseen työn pohjalta, jota olen tehnyt sekä freelancerina että yhdessä erilaisten taiteen organisaatioiden kanssa Suomessa.

ILMOITTAUTUMINEN

Julkistamistilaisuuteen ohjelmaosuuteen klo 16–18.15 otetaan yhteensä 50 osallistujaa. Ilmoittaudu viimeistään torstaihin 16.3.2023 mennessä tällä lomakkeella. Vapaamuotoiseen näyttelykommentointiin tutustumiseen klo 18.15–19 ovat tervetulleita kaikki myös ilman ennakkoilmoittautumista.

Saavutettavuus

Tapahtuma järjestetään suomeksi. Ohjelmaosuus klo 16.30–18.15 tulkataan suomalaiselle viittomakielelle. Puheenvuorot julkaistaan tekstitettyinä tallenteina verkossa tapahtuman jälkeen. Arkkitehtuurimuseon takaovella liikuntaesteisille suositellun sisäänkäynnin yhteydessä on henkilökuntaa paikalla klo 15.45–16.15 sekä klo 18.45–19.15. Muina ajankohtina oven avaamiseksi on soitettava summeria.

Arkkitehtuurimuseo ei ole esteetön. Lisätietoja Arkkitehtuurimuseon saavutettavuudesta löydät tästä linkistä. Lisätietoja terveysturvallisesta museovierailusta löydät tästä linkistä. Lisätietoja Arkkitehtuurimuseon sosiaalisesta tarinasta löydät tästä linkistä. Arkkitehtuurimuseossa on käytössä turvallisemman tilan periaatteet, joihin sitoudutaan kaikessa museon toiminnassa. Lisätietoja löydät tästä linkistä.