FIX: Huolla ja korjaa

iso näyttelysali

Arkkitehtuurimuseon että Designmuseon yhteisnäyttely Fix: Huolla ja korjaa keskittyy korjaamiseen ja ylläpitoon sekä tutkii, miten ajan kuluminen vaikuttaa arkkitehtuuriin ja muotoiluun.  

Esineet ja rakennukset käyvät läpi jatkuvaa muutosta. Ne ikääntyvät, likaantuvat ja rikkoutuvat. Asioiden huoltaminen ja korjaaminen on aktiivista toimintaa, joka kertoo arvoistamme. Millaisten esineiden ja asioiden hoivaamiseen käytämme aikaa ja rahaa? Entä mitä jää huolenpidon ulkopuolelle?  

Ylläpitoon liittyvä työ tapahtuu usein katseiden ulottumattomissa. FIX-näyttely nostaa arkiset askareet ihmettelyn keskiöön. Näyttelyyn on poimittu esimerkkejä arkkitehtuurin ja muotoilun aloilta sekä tilattu neljä uutta nykytaideteosta. Nykytaiteilijat pohtivat teoksissaan suhdettamme likaan, valtaan ja arkipäiväisinä pitämiimme valintoihin.

Muotoilija Lauri Johanssonin luoma näyttelyarkkitehtuuri kipsilevyineen viittaa myös kesken olevaan remonttiin. Se muistuttaa, että jaettu maailmamme ei ole koskaan valmis, vaan kaipaa jatkuvaa kunnostusta.  Myös yleisö pääsee pohtimaan korjaamiseen, siivoamiseen ja ylläpitoon liittyviä kysymyksiä sekä osallistumaan näyttelyn ympärille kiedottuihin tapahtumiin.  

Näyttelyn on kuratoinut Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon työryhmä Kaisa Karvinen, Sara Martikainen, Jutta Tynkkynen, Jemina Vainikka Lindholm ja Hanna Kapanen. Näyttelyarkkitehtuurista vastaa muotoilija Lauri Johansson. 

Tutustu näyttelyn avoimeen hakuun ja sen kautta mukaan kutsuttuihin taiteilijoihin tästä

Mukana näyttelyssä

Alvar Aalto, Antti Aaltonen, Eero Aarnio, Arkivé Atelier, Arkkitehdit NRT, Aurubis, Harry Bertoia, Jessica Andrey Bogush, Bertolt Brecht, Rut Bryk, Alexander Calder, Dyson, Factum Foundation, iRobot, Iskas, Max Hannus, Elina Helminen, Sini Henttu, Sofia Ilmonen, Helmi Kajaste & Petra Vallila, Hilkka Koivula, Yrjö Kukkapuro, Elli Kuuva, Ville Laurinkoski, Li Li, LPR-Arkkitehdit, Aino Marsio-Aalto, Kimmo Metsäranta, Juho Minerva, Takao Momiyama, Sirkka Tellervo Muurela, Hanna Nordenswan, Minou Norouzi, Antti Nurmesniemi, Vuokko Nurmesniemi, Odd Tinkering, Lasse Ollinkari, Mikko Paakkanen, Timo Penttilä, Pirkka Hacks, Rakennustietosäätiö, Rekola, Restart, Roskasakki / Kaija & Ilkka Erkkilä, Liisa Ryynänen, Sinituote, Sokeva, Nanny Still, Iiu Susiraja, Ilmari Tapiovaara, Oiva Toikka, Paavo Tynell, Vaatelaastari / FabPatch, Veerkracht Dialogue, Väinö Vähäkallio, Minttu Wikberg 

Tapahtumat

Korjausnäytökset

FIX-näyttämöllä nähtävä korjausnäytösten sarja esittelee neljä näyttelystä esille nostettua mestarikorjaajaa työssään. Mestarien työtä seurataan hirsikorjaamisen, japanilaisen perinteisen Kintsugin, Sashiko-kirjonnan ja parsimisen ja paikkaamisen parissa. Tule mukaan kurkistamaan mestarikorjaajan työhuoneeseen ja työtapoihin!

Kintsugi-korjausnäytös 15.8.–18.08.2024
Designmuseo, FIX-näyttämö (2. kerros)
Museon pääsylipulla | Ei ennakkoilmoittautumista 

Lue lisää

Tapaa taiteilija Liisa Ryynänen

Tapaa FIX: Huolla ja korjaa -näyttelyn taiteilija Liisa Ryynänen. Ryynäsen teos Inventaario on kokoelma huonekaluja ja rakennusten osia, jotka ovat peräisin purkutyömailta ympäri Helsinkiä. Ryynänen tutkii ja dokumentoi purku-uhan alla olevia rakennuksia, joihin tilojen käyttäjät ovat ajan saatossa tehneet muutoksia. Olisiko meidän tarpeen kyseenalaistaa ajattelutapa, jossa purkamista perustellaan käyttäjien tekemillä lisärakenteilla?

Tiistai 21.5.2024 klo 18–19
FIX-näyttämö, Designmuseo (2. kerros)
20/10/0 € tai Museokortti | Ennakkoilmoittautuminen

Lue lisää

Tietoa ja toimintaa: Siivoustalkoot Roskasakin kanssa

Roskasakiksi itseään kutsuvat Kaija ja Ilkka Erkkilä ovat siivonneet suomalaisista kaupungeista jo yli 2 miljoonaa tupakantumppia ja 5000 muovikassillista roskaa. Roskasakki kertoo omasta toiminnastaan ja julkisen kaupunkitilan siivoamisesta vapaaehtoisvoimin. Tietoiskun jälkeen ennakkoon ilmoittautuneet jatkavat roskakävelylle Helsingin keskustaan Roskasakin johdolla. Helsinki-päivän ohjelmaa.

Keskiviikko 12.6.2024 klo 17–19   
Designmuseo, FIX-näyttämö (2. kerros)  
Maksuton | Ennakkoilmoittautuminen 

Lue lisää