FIX: Huolla ja korjaa

iso näyttelysali

Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon yhteisnäyttely FIX: Huolla ja korjaa keskittyy korjaamiseen ja ylläpitoon sekä tutkii, miten ajan kuluminen vaikuttaa arkkitehtuuriin ja muotoiluun.  

Esineet ja rakennukset käyvät läpi jatkuvaa muutosta. Ne ikääntyvät, likaantuvat ja rikkoutuvat. Asioiden huoltaminen ja korjaaminen on aktiivista toimintaa, joka kertoo arvoistamme. Millaisten esineiden ja asioiden hoivaamiseen käytämme aikaa ja rahaa? Entä mitä jää huolenpidon ulkopuolelle?  

Ylläpitoon liittyvä työ tapahtuu usein katseiden ulottumattomissa. FIX-näyttely nostaa arkiset askareet ihmettelyn keskiöön. Näyttelyyn on poimittu esimerkkejä arkkitehtuurin ja muotoilun aloilta sekä tilattu neljä uutta nykytaideteosta. Nykytaiteilijat pohtivat teoksissaan suhdettamme likaan, valtaan ja arkipäiväisinä pitämiimme valintoihin.

Muotoilija Lauri Johanssonin luoma näyttelyarkkitehtuuri kipsilevyineen viittaa myös kesken olevaan remonttiin. Se muistuttaa, että jaettu maailmamme ei ole koskaan valmis, vaan kaipaa jatkuvaa kunnostusta.  Myös yleisö pääsee pohtimaan korjaamiseen, siivoamiseen ja ylläpitoon liittyviä kysymyksiä sekä osallistumaan näyttelyn ympärille kiedottuihin tapahtumiin.  

Näyttelyn on kuratoinut Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon työryhmä Kaisa Karvinen, Sara Martinsen, Jutta Tynkkynen, Jemina Vainikka Lindholm ja Hanna Kapanen. Näyttelyarkkitehtuurista vastaa muotoilija Lauri Johansson. 

Mukana näyttelyssä

Alvar Aalto, Antti Aaltonen, Eero Aarnio, Arkivé Atelier, Arkkitehdit NRT, Aurubis, Harry Bertoia, Jessica Andrey Bogush, Bertolt Brecht, Rut Bryk, Alexander Calder, Dyson, Factum Foundation, iRobot, Iskas, Max Hannus, Elina Helminen, Sini Henttu, Sofia Ilmonen, Helmi Kajaste & Petra Vallila, Hilkka Koivula, Yrjö Kukkapuro, Elli Kuuva, Ville Laurinkoski, Li Li, LPR-Arkkitehdit, Aino Marsio-Aalto, Kimmo Metsäranta, Juho Minerva, Takao Momiyama, Sirkka Tellervo Muurela, Hanna Nordenswan, Minou Norouzi, Antti Nurmesniemi, Vuokko Nurmesniemi, Odd Tinkering, Lasse Ollinkari, Mikko Paakkanen, Timo Penttilä, Pirkka Hacks, Rakennustietosäätiö, Rekola, Restart, Roskasakki / Kaija & Ilkka Erkkilä, Liisa Ryynänen, Sinituote, Sokeva, Nanny Still, Iiu Susiraja, Ilmari Tapiovaara, Oiva Toikka, Paavo Tynell, Vaatelaastari / FabPatch, Veerkracht Dialogue, Väinö Vähäkallio, Minttu Wikberg 

Vieraile näyttelyssä & osallistu