Garden Futures: Suunnittelua luonnon kanssa

iso näyttelysali

Garden Futures: Suunnittelua luonnon kanssa -näyttely on Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon ensimmäinen yhteisnäyttely matkalla kohti uutta arkkitehtuuri- ja designmuseota. Se rönsyää molempiin museoihin ja valtaa näyttelytilat sekä Kasarmikadulla että Korkeavuorenkadulla 10.11.2023 alkaen. 

Näyttely jakautuu kahteen museorakennukseen, joissa molemmissa voi vierailla yhdellä lipulla saman päivän aikana. Vierailun voi aloittaa ja lipun voi ostaa kummasta tahansa museosta. Näyttelyyn järjestetään viikoittaisia yleisöopastuksia sekä Arkkitehtuurimuseoon että Designmuseoon.

Garden Futures -näyttely osoittaa, että yksityisinkin puutarha on monin tavoin sidoksissa ympäröivään yhteiskuntaan. Meneillään oleva murros saa katsomaan puutarhaa toisesta näkökulmasta: romanttisen pakopaikan sijaan puutarhoja tarkastellaan nyt esimerkiksi aktivismin, sosiaalisen oikeudenmukaisuuden ja luonnon monimuotoisuuden kautta. Esiin nousee esimerkiksi se, miten monilla tuntemistamme länsimaisten puutarhojen peruskasveista on juuret syvällä kolonialismissa. 

Näyttelyssä nähdään paitsi puutarhaan liittyvää muotoilua ja maisema-arkkitehtuuria myös puutarhaa käsitteleviä taideteoksia. Kiertonäyttelyn kansainvälistä näkökulmaa tuetaan paikallisilla esimerkeillä ja projekteilla. 

Garden Futures – Suunnittelua luonnon kanssa 

Vitra Design Museumin, Wüstenrot Foundationin ja Nieuwe Instituutin yhteisnäyttely 
Arkkitehtuurimuseossa ja Designmuseossa 10.11.2023–31.3.2024 

Kuratointi: 
Vitra Design Museum: Viviane Stappmanns, Nina Steinmüller 
Het Nieuwe Instituut: Marten Kuijpers, Maria Heinrich 

Näyttelyarkkitehtuuri: 
Formafantasma 

Kuratointiryhmä Suomessa: 
Arkkitehtuurimuseo ja Designmuseo: Anna Autio, Ksenia Kaverina ja Harry Kivilinna 

Näyttelytekstit

Näyttelytekstejä voi lukea omalta laitteelta vierailun aikana tai palatan niihin käynnin jälkeen. Lue näyttelytekstejä tästä

Kiitos: Empirica-tutkimusryhmä / Aalto-yliopisto, Grano, Tikkurila, Versowood, VM-Carpet

Tutustu näyttelyyn

Kuuntele, miten peruna kasvaa

Näyttelyn kuraattoriryhmän jäsenet Ksenia Kaverina ja Anna Autio kertovat näyttelystä Yle Päivän radiohaastattelussa.

Radio Suomen Päivä

Tapahtumat

Vapaa pääsy Arkkitehtuurimuseoon ja Designmuseoon

Vuonna 2023 Designmuseoon ja Arkkitehtuurimuseoon on ilmainen sisäänpääsy joka kuun viimeisenä tiistaina koko päivän! Pääset tutustumaan ajankohtaisiin näyttelyihimme sekä nauttimaan ohjelmasta maksutta kello 11-20. Tule inspiroitumaan monipuolisesta näyttelyohjelmistosta!

Tiistaina 28.11.2023 klo 11–20

Ilmaispäivän ohjelma

Piipahduspajat lapsille ja aikuisille

Designmuseossa järjestettävät Garden Futures -piipahduspajat lapsille ja aikuisille innostavat ja opastavat lapsia ja heidän aikuisiaan tekemään ja kokemaan arkkitehtuuria ja muotoilua yhdessä. Pajat antavat ideoita oman ympäristön havainnointiin ja omaan luovaan työskentelyyn suunnittelun äärellä.   Työpaja toteutuu non stop-periaatteella, eli mukaan voi hypätä milloin vain.

Seuraava piipahduspaja:
Lauantaina 16.12.2023 klo 13-15
Designmuseon Studio (0 krs.), Korkeavuorenkatu 23, Helsinki 
Osallistuminen museolipulla tai Museokortilla, työttömät ja alle 18-vuotiaat ilmaiseksi 

Piipahduspajat

KOKIMO Gardening Gourmet

KOKIMO Gardening Gourmet (2024) on esityksellinen installaatio illallispöydässä. Teos rakentaa suhteen vuodenaikoihin, puutarhan käsitteeseen, näyttelytiloihin, esillä olevaan Vitran Garden Futures -näyttelyyn ja sen teoksiin sekä esineisiin. Teos tutkii puutarhan ja vuodenaikojen kautta audiovisuaalisia, tilallisia ja maullisia perspektiivejä ja virittää kokijan moniaistisesti.

Esitykset maaliskuussa 2024.

KOKIMO Gardening Gourmet

Oppimateriaalit

Oppimateriaali Garden Futures -näyttelyyn

Oppimateriaaleissa käsitellään laavun ja lehtimajan rakentamista sekä paratiisipihan suunnittelua. Oppimateriaali sisältää kolme ulko-opetukseen tarkoitettua tehtäväkokonaisuutta. Tehtävät soveltuvat varahaiskasvatuksen, esiopetuksen, peruskoulun ja toisen asteen opetuksen osaksi ja toteutettavaksi museovierailua ennen, sen jälkeen tai itsenäisesti ilman museovierailua. Oppimateriaalin on suunnitellut ja toteuttanut Seikkailutaidekoulu Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon tilaamana.

Oppimateriaali

Opetusryhmien tiistaiaamut

Toivotamme opetusryhmät tervetulleeksi Arkkitehtuurimuseoon ja Designmuseoon tiistaiaamuisin kello 9–11. Ryhmät voivat  vierailla näyttelyissä omatoimisesti tai varata opastetun kierroksen tai ohjatun työpajan. Ryhmät ovat tervetulleita vierailulle tuttuun tapaan myös museoiden normaaleina aukioloaikoina. Tiistaiaamuisin museot on suljettu muilta kävijöiltä, joten tämä on rauhallinen ajankohta tutustua näyttelyihin yhdessä ihmetellen sekä arkkitehtuuriin ja muotoiluun tutustuen.

Opetusryhmien tiistaiaamut

Varattavat työpajat kouluille ja oppilaitoksille

Garden Futures -näyttelyyn liittyy kaksi varattavaa työpajaa. Ensimmäinen työpajoista on suunniteltu varhais-, esiopetus- ja alakouluryhmille. Toinen työpajoista sopii  yläkoulu-, toisen asteen opiskelija-, korkeakouluopiskelijaryhmille. Molemmat työpajat ovat maksullisia ja ne täytyy varata etukäteen.

Varattavat työpajat

Varaa Siirtolapuutarha tapahtumallesi

Garden Futures: Suunnittelua luonnon kanssa -näyttelyn Siirtolapuutarha-tilassa vierailija voi hengähtää ja sulatella kokemaansa. Tilassa järjestetään lisäksi tapahtumia koko näyttelyn ajan. Siirtolapuutarhan voi myös varata omalle ruohonjuuritason toiminnalle puutarha-aiheen äärellä. Onko sinulla mielessäsi tapahtuma, jonka haluaisit järjestää Arkkitehtuurimuseon tiloissa? Haluaisitko kokeilla jotain uutta tai testata vaikka työpajakonseptia matalallakin kynnyksellä?

Tilan voi varata kaikille avoimia ja maksuttomia tapahtumia varten tiistaisin klo 18–20 (poislukien ilmaispäivät joka kuun viimeisenä tiistaina) sekä sunnuntaisin klo 16–18.

Varaa Siirtolapuutarha