Toivoa puusta

iso näyttelysali

Toivoa puusta -näyttelyn tunnuskuva

“Toivo on mielentila, jota ilman arkkitehtuuria ei voi syntyä, koska arkkitehtuurin näköala on aina kohti tulevaisuutta. Jos ei ole toivoa eli tulevaisuudenuskoa, ei ole arkkitehtuuriakaan.” – Juhani Pallasmaa

Arkkitehtuurimuseon päänäyttely Toivoa puusta käsittelee puuarkkitehtuuria siihen liittyvän toivon näkökulmasta. Moniäänisen ja -taiteisen näyttelyn aikajänne ulottuu puurakentamisen varhaisista saavutuksista tekoälyn tuottamaan tulevaisuuden arkkitehtuuriin. Näyttelyn kuraattori,  kulttuuritoimittaja  Minna Joenniemi on tuonut yhteen kiinnostavan tekijäjoukon, jonka antia näyttelyssä voi ihastella muun muassa rakkauskirjeiden, videoteosten ja musiikin muodossa.

Ilmastokriisin aikakaudella puulta odotetaan paljon. Yksi rakennusmateriaali ei ratkaise rakentamisen haasteita, mutta se on sytyke keskustelulle suuremmista muutoksista. Näyttely tuo esiin, että arkkitehdeilla sekä koko rakennusalalla on sanottavaa siihen, millaista tulevaisuutta kohti kuljemme.     

Näyttelyn tekemiseen ovat osallistuneet

Aalto-yliopiston Wood Programin opiskelijat 2020–2021. Mikko Aaltonen. Tytti Arola. Antti Auvinen. Finnish Architects Declare Climate and Biodiversity Emergency -liike, Netta Böök. Gretel Hemgård. Reetta Karhunkorva ja Johanna Lehto-Vahtera, Suomen Metsämuseo Lusto. Riikka Karjalainen, Kehittyvä kerrostalo -hanke. Tommi Kinnunen. Matti Johannes Koivu. Olavi Koponen. Olli-Paavo Koponen. Teemu Kurkela. Pia Kuurma ja Pelastetaan vanhat talo -Facebook-ryhmä. Marko Lamberg, Ihminen, aika, maisema -projekti. Anssi Lassila. Lars-Erik Mattila. Anne Mustarastas ja Saara Salmi. Joar Nango. Petter Nissinen. Tuula Närhinen. Juhani Pallasmaa. Sofie Pelsmakers. Janne Pihlajaniemi ja Oulun yliopiston arkkitehtiopiskelijat. Pudasjärven hirsikampuksen 5A ja 5B -luokat. Muistot eivät pala -kuorodraama, Virpi Suutari. Rakennuskulttuuritalo Toivo. Wood for Good -tutkimusryhmä. 

Toivoa puusta -näyttely toteutetaan ympäristöministeriön puurakentamisen toimenpideohjelman tuella.

Avajaistallenteet

Hotelli Punkaharjun yrittäjä Saimi Hoyer avasi näyttelyn 9.9.2021

Kuraattori Minna Joenniemi ja ympäristöministeriön ohjelmapäällikkö Petri Heino keskustelevat puuarkkitehtuurista:

Näyttelyn teemat

”Suhteemme puuhun on ikivanha. Puuhun vuosisatojen aikana tallentunut paljon erilaista toivoa. Minusta tämä on valtavan inspiroivaa. Kuraattorina minua kiinnostaa, minkälaista tämä toivo on eri aikoina ollut. Kenen toivoa se on? Millaisia pelkoja on toivon takana? Toivoa puusta on runsas ja moniaistinen näyttely. Se kutsuu matkalle, jossa puurakentamisen menneisyys, nykyisyys ja tulevaisuus limittyvät moniäänisesti toisiinsa.”
– kuraattori Minna Joenniemi

Lue lisää

Toivoa puusta -blogi

Blogissa Toivoa puusta -keskustelusarjan alustajat kirjoittavat ajankohtaisista näkökulmista puuarkkitehtuuriin. Viisiosainen keskustelusarja asettaa puun osaksi laajempia yhteiskunnallisia ilmiöitä ja pohtii, millaisia vaihtoehtoja ja ratkaisuja puu voi näihin tarjota – ei vain rakennusmateriaalina, vaan myös osana luontoa ja muiden lajien elinympäristöä, osana teollisuutta ja asuntotuotannon kysymyksiä, osana kaupunkikuvaa ja arjen estetiikkaa. Keskustelusarjan läpileikkaava mittakaava XL–XS auttaa hahmottamaan muutoksen mahdollisuutta eri kokoluokissa.

Lue blogia