Tiedote: Professori Juhani Pallasmaa peilaa 30 vuoden takaisia ajatuksiaan eläinten arkkitehtuurista Arkkitehtuurimuseon uudessa studionäyttelyssä

Arkkitehtuurimuseon uusi Näyttely nimeltä Eläinten arkkitehtuuri -studionäyttely (01.09.2022–30.10.2022) avaa museon kaikkien aikojen rakastetuimman näyttelyn antia lähes 30 vuotta myöhemmin. Mitä professori Juhani Pallasmaa ajattelee eläinten arkkitehtuurista nyt?

Suomen rakennustaiteen museossa (nykyisin Arkkitehtuurimuseo) avautui toukokuussa 1995 näyttely nimeltä Eläinten arkkitehtuuri. Näyttelyn oli suunnitellut professori Juhani Pallasmaa yhdessä eläintutkijoista koostuvan työryhmän kanssa ja se oli maailmanlaajuisesti ensimmäinen laatuaan: näyttelyssä eri eläinlajien harjoittamaa rakentamista tarkasteltiin inhimilliseen arkkitehtuuriin rinnastettavana ilmiönä. Myös itse näyttelykokemus oli poikkeuksellinen: museon suuren salin lattia oli kauttaaltaan pehmeän hiekan peitossa, valaistus vastasi iltahämärää ja taustalta kuului eläinten ääntelyä.

Näyttelyn esiin nostamat kysymykset ihmisen ja muiden lajien yhteiselosta ovat edelleen kipeän ajankohtaisia: useimmat eläimet eivät kykene sopeutumaan ihmisen lähes kaikkialle ulottamaan ympäristön muokkaamiseen. Yhä kapeneva elintila on johtanut luonnon tasapainon järkkymiseen. Eläinten peruuttamattomasti tuhoutuneet elinympäristöt ovat yksi syy lajikadon kiihtymiseen.

Arkkitehtuurimuseossa syyskuussa avautuva studionäyttely Näyttely nimeltä Eläinten arkkitehtuuri kysyykin, mitä näyttelyn suunnittelija Juhani Pallasmaa ajattelee eläinten arkkitehtuurista tällä hetkellä. Näyttelyssä esillä olevalla videotallenteella Pallasmaan kanssa aiheesta keskustelee Helsingin yliopiston estetiikan väitöskirjatutkija Alonzo Heino, joka on perehtynyt inhimillisen taidon, taiteen, tekniikan ja luonnon suhteeseen. Lisäksi näyttelyssä nähdään muistumia vuoden 1995 Eläinten arkkitehtuuri -näyttelystä.

Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon yhteisellä museopihalla voi vierailla Suomi/Koivisto arkkitehtien suunnittelemassa Alusta-paviljongissa, joka on tila monilajisille eliöille kaupunkiympäristössä. Paviljonki on sekä alusta monilajisen yhteiselon mahdollisuuksien pohdinnalle että eri eläin- ja eliölajeille tarjoutuva vehreä keidas betoniviidakossa. Alusta-paviljongista saat lisätietoja tästä linkistä.

Studio on pieni maksuton näyttelytila Arkkitehtuurimuseon ensimmäisessä kerroksessa. Näyttely on esillä 1.9.– 30.10.2022. Siirry näyttelysivulle tästä

Lisätiedot ja lehdistökuvat

Ilona Hilden
Viestinnän suunnittelija
Arkkitehtuurimuseo
045 7731 0468
ilona.hilden@mfa.fi

Jutta Tynkkynen
Näyttelyamanuenssi
Arkkitehtuurimuseo
+358 50 544 3256
jutta.tynkkynen@mfa.fi


Tiedote julkaistu 9.8.2022