40-3644, Erik Kråkström, Sulvan kansakoulu

Sulvan koulu

Sulva, Mustasaari 1951
Erik Kråkström

Koulu sijoittui Sulvan kirkonkylän keskustaan urheilukentän viereen. Luokkahuoneisiin järjestettiin kaksipuolinen valaistus siten, että oikealta tuli sekundaarinen hajavalo.

Luokkien neliömuodon ja opettajankorokkeen puuttumisen ansiosta pulpetit voitiin sijoittaa vapaasti ja opetusta voitiin antaa yksilöllisesti. Ensimmäisen kerroksen aula suunniteltiin toimimaan myös ruokasalina ja juhlatilaisuuksien lämpiönä.

40-3645, Erik Kråkström, Sulvan kansakouluKuva: Heikki Havas/ SRM

40-190, Erik Kråkström, Olavi Airaksinen, Sulvan kansakouluLuokkatilat muuntuivat aina käyttötarkoituksen mukaan.
Kuva: SRM

40-3644, Erik Kråkström, Sulvan kansakoulu
42-2439 d, Erik Kråkström, Svenska social- och kommunalhögskolan, ruotsinkielinen yhteiskunnallinen korkeakoulu, asemapiirros

Svenska social- och kommunalhögskolan

Helsinki 1963
Erik Kråkström

Selkeälinjainen rakennus erottuu Taka-Töölön kaupunkimaisemassa ympäröiviä kerrostaloja selvästi matalampana. Pieni koulu oli alun perin suunniteltu 150 opiskelijalle.

Opetustilat olivat kolmikerroksisessa L:n muotoisessa osassa, jonka sisäkulmassa on neliön muotoinen, matala juhlasaliosa. Korkeusvaihtelu ja juhlasalin puoleisten seinien porrastus antavat rakennukselle eloisaa keveyttä. Ikkunat ja niiden puulla verhotut välit sekä alempien kerrosten ikkunoita peittävät puusäleiköt muodostavat tummia nauhoja vaaleilla betonielementeillä verhottuun julkisivuun. Horisontaalisuutta korostaa myös harmaa sokkelimuuri.

Rakennusta laajennettiin 1980-luvulla, jolloin Svenska social- och kommunalhögskolanista tuli Helsingin yliopiston yksikkö. Koulu muutti muihin tiloihin vuonna 2009.

42-312, Erik Kråkström, Svenska social- och kommunalhögskolan, ruotsinkielinen yhteiskunnallinen korkeakouluKuva: Heikki Havas/ SRM

42-317, Erik Kråkström, Svenska social- och kommunalhögskolan, ruotsinkielinen yhteiskunnallinen korkeakouluKuva: SRM

42-2439 d, Erik Kråkström, Svenska social- och kommunalhögskolan, ruotsinkielinen yhteiskunnallinen korkeakoulu, asemapiirros
40-3649, Erik Kråkström, Vartiokylän yhteiskoulu, Botby svenska samskola

Vartiokylän ruotsinkielinen yhteiskoulu

Helsinki 1967
Erik Kråkström, Kirmo Mikkola, Juhani Pallasmaa

Opetustilat sekä urheilu- ja kokoustilat on sijoitettu kahteen eri rakennukseen, jotta niitä voidaan käyttää toisistaan riippumatta. Opetustilat sijoittuvat kattovalaistun keskushallin ympärille kahteen kerrokseen. Halliin liittyy pienoisnäyttämö ja musiikkiluokka.

Kun koulun piti palvella myös kaupunginosan kulttuuritapahtumia, juhlasalinakin toimiva voimistelusali tehtiin normaalivaatimusta suuremmaksi. Siihen liittyy katsomoparveke, joka voidaan yhdistää toisen kerroksen lämpiöön ja ruokasaliin. Betonirunkoisten rakennusten julkisivut ovat kalkkihiekkatiiltä. Runkorakenteet on verhottu kuivasinkityllä maalatulla teräslevyllä.

Koulussa toimii nykyisin Vartiokylän ruotsinkielinen yläaste.

40-3649, Erik Kråkström, Vartiokylän yhteiskoulu, Botby svenska samskola